Óriási veszélyt jelentenek az internetre költöző neonácik

2024.08.04. 16:09
Az olyan közösségi médiumok, mint az X, táplálják a szélsőséges eszmék terjedését, ugyanis platformot biztosítsanak a neonáci vezetőknek az erőszak terjesztésére.

A szélsőjobboldali erőszak újjáéledése az Egyesült Királyságban részben annak tudható be, hogy Elon Musk úgy döntött, hogy olyan figurákat enged vissza az X nevű közösségi oldalára, mint Tommy Robinson − közölték kutatók a The Guardian szerint. 

Robinson és a hozzá hasonlók nem a hagyományos értelemben vett vezetők, és a szélsőjobboldalnak nincs olyan központi szervezete, amely képes lenne irányítani a rendbontást és az erőszakot. 

Jacob Davey, az Institute for Strategic Dialogue (ISD) politikai és kutatási igazgatója elmondta: „Az emberek az EDL [Angol Védelmi Liga – a szerk.] kulcsfiguráit nevezik meg veszélyforrásként, miközben az EDL valójában megszűnt mozgalomként működni.” Mint mondta,

Az Egyesült Királyságban, akárcsak a világ más részein, most „sokkal decentralizáltabb szélsőjobboldali mozgalmak vannak”. 

A tüntetéseken voltak ismert figurák − köztük néhány bevallottan neonáci személy is −, de van ez a laza hálózat is, amely helyi polgárokat és futballhuligánokat foglal magában.

A dezinformáció a kulcs

A kutatók szerint ezeket az embereket laza online hálózatok kötik össze, amelyeket gyakran az országon kívülről érkező befolyások aktiválnak, ismeretlen és megbízhatatlan forrásokból származó online dezinformációk tüzelnek fel. Az embereket ad hoc helyi akciókra ösztönzik, vagy saját félrevezető vagy hamis videókat terjesztenek az interneten olyan témákról, mint a migránshajók és a gyermekbandák.

A múlt héten Southportban három fiatal lány meggyilkolása volt a szikra a folyamatos erőszakhoz, amelyet az a hamis állítás táplált, hogy az elkövető egy 17 éves menedékkérő, Ali al-Shakati volt, aki tavaly érkezett egy hajón. Ehhez képest valójában a cardiffi születésű Axel Rudakubana lehetett a gyilkos, akit a múlt héten idéztek be a liverpooli koronabíróságra a három lány meggyilkolásának vádjával.

„A kezdeti dezinformációt és dühöt olyan személyek terjesztették például az X-en, akiket korábban már leinformáltak. És most újra aktivizálták őket” − mondta egy másik kutató, Joe Mulhall. Azt is kifejtette, hogy 2018 márciusában Robinsont végleg kitiltották az X-ről, majd tavaly novemberben visszaengedték, miután Musk megvásárolta a platformot.

Ezután július 27-én több mint 20 ezer ember részvételével tüntetést tartott Londonban, ahol egy állítólagos szíriai menekültről szóló hamis állításokat megismétlő dokumentumfilmet vetített, a legfelsőbb bíróság végzése ellenére.

2018 óta egyetlen tüntetésen sem láttunk ennyi embert

− tette hozzá Mulhall.

Könnyen meg lehetne oldani a problémát

Stephan Lewandowsky professzor, a dezinformáció szakértője szerint a közösségimédia-platformok felerősítik a szélsőjobboldali hangokat. 

Ez komoly probléma, és könnyen megoldható lenne az algoritmusok módosításával

− mondta, hozzátéve: „Számos ellenőrzött bizonyíték van arra, hogy a de-platforming működik. Ha valakit kirúgunk egy platformról, akkor csökken a befolyása, és azok az emberek, akik eddig függtek tőle, szintén máshová mennek. Van némi kiszorulás − az emberek más platformokra mennek. Azonban vigyázni kell, nehogy cenzorként lépjünk fel.”

Végül kifejtette: a szélsőjobboldali tevékenység decentralizált jellege – amelyet Mulhall „posztszervezeti” jellegűnek nevezett – sokkal nehezebben ellenőrizhetővé és nyomon követhetővé teszi ezeket a tevékenységeket.