Hétfőn megindíthatja az Izrael elleni támadást Irán és a Hezbollah

2024-07-31T165217Z 826362011 RC2G69AI9NTQ RTRMADP 3 ISRAEL-PALES
2024.08.04. 15:17
Amerikai és izraeli biztonsági források szerint Irán és a Hezbollah várhatóan hétfő hajnalban indít támadást Izrael ellen, válaszolva ezzel az utóbbi napokban történt izraeli csapásokra. Az Egyesült Államok Közel-Keletért felelős tábornoka a térségbe utazik, hogy Izraellel együtt felkészüljenek az esetleges támadásra.

A közel-keleti amerikai erőkért felelős amerikai tábornok szombaton a térségbe érkezett, miközben folytatódnak az előkészületek egy esetleges Izrael elleni támadásra Irán részéről, megtorlásul a Hamász és a Hezbollah magas rangú vezetőinek meggyilkolásáért − közölte két amerikai tisztviselő.

Michael Kurilla tábornok utazását a régióba még az Izrael, Irán és a Hezbollah közötti legutóbbi eszkaláció előtt tervezték, de várhatóan arra fogja használni az utazást, hogy megpróbálja mozgósítani ugyanazt a nemzetközi és regionális koalíciót, amely április 13-án megvédte Izraelt egy iráni támadással szemben − írja az Axios

Három amerikai és izraeli forrás azt mondta:

arra számítanak, hogy Irán már hétfőn megtámadja Izraelt.

Irán és a Hezbollah vezetői az utóbbi napokban megesküdtek, hogy megtorolják a Hezbollah legfőbb katonai parancsnoka, Fuad Sukr és a Hamász politikai vezetője, Iszmail Haníje meggyilkolását.

 Az Egyesült Államok megerősíti erői jelenlétét a Közel-Keleten egy esetleges Izrael elleni iráni támadásra készülve, és több hadihajót és vadászgépet küld a térségbe − közölte pénteken a Pentagon.

Nagy léptékű offenzívára számítanak

Az Axiosnak nyilatkozó amerikai tisztviselők arra számítanak, hogy egy esetleges iráni megtorlás ugyanazt a forgatókönyvet fogja követni, mint az április 13-i, Izrael elleni támadásuk, de potenciálisan nagyobb léptékű lesz.

A Biden-kormányzat attól tart, hogy nehezebb lesz mozgósítani ugyanazt a nemzetközi és regionális koalíciót, amely megvédte Izraelt az előző, hónapokkal ezelőtti iráni rakéta- és dróntámadástól, mivel az utóbbi hónapokban felerősödtek az Izrael-ellenes érzelmek. 

Egy amerikai forrás szerint Kurilla várhatóan több öböl menti országba, Jordániába és Izraelbe is ellátogat.

Jordánia lesz az útja egyik legfontosabb állomása.

A jordániaiak jelentős szerepet játszottak az április 13-i támadás alatt azzal, hogy elfogták a légterükbe behatoló, Izrael felé tartó iráni drónokat, és engedélyezték, hogy amerikai és izraeli repülőgépek is használhassák légterüket iráni drónok elfogására. Az Egyesült Államok reméli, hogy szükség esetén ugyanez ismét megtörténik − közölte a forrás.

(Borítókép:  Iszmail Hanije plakátjait tartják egy Izrael-ellenes gyűlésen Teheránban, Iránban 2024. július 31-én. Fotó: Majid Asgaripour / WANA / Reuters)