A Hamász meghosszabbítja a háborút azzal, hogy ártatlan civileket használ pajzsként

2024-08-04T083846Z 23538761 RC2R89A7ITRX RTRMADP 3 ISRAEL-PALEST
2024.08.04. 21:11
A Hamász propagandavideók tucatjaival dokumentálta az Izraellel való harcát a Gázai övezetben. E videók is hozzájárulhattak a konfliktus elhúzódásához.

Amikor Izrael Gázát bombázza, a hadserege gyakran tesz közzé drónfelvételeket, amelyeken hatalmas robbanások láthatók, amelyek egész épületeket tesznek a földdel egyenlővé, és amelyek kapcsán azt állítja, hogy a Hamász a civil lakosság között rejtőzködik. De a Hamász is rögzíti a háborút − csak más szemszögből.

A terrorcsoport több tucat videót tett közzé a Telegram közösségi hálózaton, amelyek pontosan megmutatják, hogyan − és ami döntő fontosságú, hol − harcol. A brit The Telegraph mintegy 80 videót vizsgált meg, és szakértőkkel beszélgetett, hogy bizonyítékokat gyűjtsön az egyre brutálisabb, bár gyengülő terrorszervezetről. 

A Hamásznak az a döntése, hogy Izraelt bevonja egy mély és véres konfliktusba, hatalmas áldozatokat követelt a polgári lakosságtól. A Gázai övezet mélyén az izraeli tankok, amelyek a világ legfejlettebb harcjárművei közé tartoznak, a háború értékes trófeái lettek. A Hamász számára a tankok a szakértők szerint „katonai, kulturális és szinte mitikus dimenzióval” bírnak, mivel 1967-ben és 1973-ban ezekkel győzték le az arab hadseregeket. A propagandavideók nagy része a Merkava tankokon való rajtaütéseket ábrázol.

A Hamász számtalan olyan jelenetet dokumentált, amelyekben harcosai vállról indítható rakétákkal lőnek a tankokra nagyon közelről, néha az utcán, de gyakrabban lakóházak belsejéből. A „szegény ember tankelhárító fegyvereit” Iránban, Kínában és Oroszországban gyártják, és a Hamász bőségesen rendelkezik velük − bár gyakran nem okoznak komolyabb kárt.  

A Hamász emellett zsákmányolt izraeli katonai felszereléseket és ruházatot használ arra, hogy a csapatokat lakóépületekbe csalja, mielőtt robbanószerkezeteket hozna működésbe. Egy júniusi videón a Hamász filmre vette, amint

robbanóanyagokat, köztük aknákat helyeznek el egy épületben, gyermekjátékok között, mielőtt csapdába ejtik és megölik az izraeli katonákat.  

A Hamász terroristái egyre gyakrabban használnak ártatlan embereket élő pajzsként, amikor zsúfolt lakónegyedekben rejtőznek. Sok esetben a Hamász nem is próbálja eltitkolni, hogy a polgári infrastruktúrát katonai célokra használja.

Számos videójukon egyértelműen látszik, hogy civil ruhában harcolnak, miközben a lakások hálószobáiból vagy nappalijából támadnak az izraeli katonákra.

Nyíltan használják katonai célokra az iskolákat, kórházakat, ENSZ-létesítményeket és mecseteket is.

Ez részben a városi konfliktus gerillajellegéből fakad, amelyet egy kifinomultabb hadsereggel szemben vívnak. A Hamász a számára legmegfelelőbb taktikát alkalmazza.

Izrael megítélését rontják, amivel befolyásolják a nemzetközi közvéleményt 

Tamir Hyman, az izraeli katonai hírszerzés volt vezetője szerint a jelenlegi háború Izrael történelmének legkeményebb háborúja, két okból is. Először is, mert a Hamász infrastruktúrájába behatolni a városi területeken rendkívül nehéz.

Másodszor pedig azért, mert az iskolákat és kórházakat lerohanó izraeli katonákról készült képek és videók rendkívül negatívan befolyásolják a zsidó állam megítélését. Bárhogyan is magyarázzák ezeket a képeket − folytatta –, a propagandaértékük „nehezen elhárítható”.

A polgári épületek a legjobb fegyverek a Hamász számára.

Gáza minden toronyházában megtalálható a Hamász, amely két vagy három emeleten működik

− mondta Hyman.

Salah al-Din al-Awawdeh, a Hamász egyik tagja és egykori terroristája szerint: „A cél a rejtőzés, a közvetlen konfrontáció elkerülése, miközben taktikai támadásokat indítanak az izraeli hadsereg ellen. A hangsúly a türelmen van”.

A kórházak katonai célokra való felhasználása szintén széles körben dokumentált, és jóval a jelenlegi gázai háború előttre nyúlik vissza.

A kiszabadult izraeli túszok is elmondták, hogy civil épületekben tartották fogva őket

(Borítókép: Ramadan Abed / Reuters)