Kiderült, hogy a Fidesz folyamatosan egyeztet az Európai Néppárttal

2024.08.06. 10:16
Ha nem is formális, pártközi szinten, de informális csatornákon máig fennmaradt a kapcsolat, a kommunikáció a Fidesz és a német Kereszténydemokrata Unió (CDU), valamint az Európai Néppárt között – nyilatkozta a német CDU alapítványának volt vezetője.

Frank Spengler, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) pártalapítványa és a Konrad-Adenauer-Stiftung egykori magyarországi képviselet-vezetője interjút adott a Szabad Európának, amelyben több dologra is kitért.

  • Szerinte a Fidesznek megvolt az oka a távozásra az Európai Néppártból, de fontos feladat maradt, hogy fenntartsák a párbeszédet a magyar kormánypárttal.
  • „A Fidesz és a CDU képviselői találkozhatnak Brüsszelben különböző rendezvényeken, és természetesen eszmét cserélhetnek. Ez meg is történik.”
  • Ugyanakkor a Fidesz és az Európai Néppárt, valamint a Fidesz és a CDU kapcsolata szerinte befagyott. „Több európai országban is bonyolult a politikai helyzet, elnökválasztás lesz az Egyesült Államokban, zajlik a kampány – ezek pillanatnyilag nem kedveznek a viszony javításának.”
  • Július elején írtuk, hogy Magyarország az utolsó pillanatban mondta le a német külügyminiszterrel való találkozóját. A németek szerint az ok Orbán Viktor önjelölt „békemissziója”. A Külgazdasági és Külügyminisztérium azonban közölte: kizárólag technikai és nem politikai okok állnak az út elhalasztásának hátterében. Frank Spengler ezzel kapcsolatban most annak adott hangot, hogy „a látogatás elmaradásának nem politikai, hanem technikai okai voltak. Biztos vagyok benne, hogy a felek találni fognak egy új időpontot, és hamarosan találkozni fognak”.
  • A két ország gazdasági kapcsolatáról úgy nyilatkozott: összességében Magyarország még mindig nagyon előnyös gazdasági környezetet kínál a német cégeknek, nem véletlen, hogy új és új területeken alakulnak ki kapcsolatok, például új német technológiák jelennek meg a magyar gazdaságban – elég csak a hadiiparra vagy az autóiparra gondolni.
  • Arra a kérdésre, ha kereszténydemokrata kancellár lesz Berlinben, Washingtonban pedig Donald Trump ül a Fehér Házban, az hogyan alakítja majd a német–amerikai kapcsolatokat, Frank Spengler azt mondta, „abban biztos vagyok, hogy bárki is ül majd vezető pozícióban a két fővárosban, tisztában lesz ennek a jelentőségével, és megtalálja majd a közös érdekeket, közös ügyeket”.

Érdekesség, hogy a Frank Spenglerrel készült interjúban sokat beszéltek az Európai Néppártról, de nem került szóba annak elnöke, Manfred Weber – aki az utóbbi napokban többször is üzent a magyar kormánynak.