A CIA egykori igazgatója szerint a háború nagy kárt okozna Iránnak és Izraelnek

2024.08.06. 13:04
„Azt hiszem, az irániaknak válaszolniuk kell” – mondta David Petraeus, a CIA egykori igazgatója. Az amerikai tábornok szerint a két nemzet nem akar háborús összetűzésbe kerülni egymással, hiszen ez jelentős károkat okozna mindkét félnek.

Irán és Izrael megpróbálná elkerülni a teljes körű háborút, mert félnek attól a pusztítástól, amelyet az mindkét ország számára okozhatna – mondta David Petraeus volt CIA-igazgató és az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának (CENTCOM) tábornoka az Iran Internationalnek adott interjúban.

A két ország közötti hidegháború a múlt héten tovább forrósodott, amikor Teheránban meggyilkolták Ismail Haniyeh Hamász-vezetőt. Iráni tisztviselők, köztük Al Hámenei ajatollah legfelsőbb vezető, kemény választ ígértek, ami sokak szerint inkább előbb, mint utóbb bekövetkezik.

Azt hiszem, az irániaknak válaszolniuk kell. Ez egy hatalmas csapás Irán becsületére. Ez egy hatalmas hírszerzési kudarc és egy biztonsági kudarc. Tehát reagálniuk kell. De nem hiszem, hogy Irán egy igazi, közvetlen oda-vissza háborúba akar keveredni Izraellel. És őszintén szólva nem hiszem, hogy Izrael egy igazi, teljes háborúba akar keveredni a Hezbollahhal vagy Iránnal. A kár mindkét fél számára nagyon-nagyon jelentős lenne

– mondta a tábornok.

A térségbeli és a térségen kívüli kormányok fokozták diplomáciai erőfeszítéseiket Irán támadására készülve, amellyel kapcsolatban attól tartanak, hogy a megtorlások körforgása kicsúszhat a kezükből, és újabb közel-keleti háborúba sodorhatja őket. Egyelőre keveset tudni az Irán által beígért „bosszú” mértékéről és jellegéről, de sokan attól tartanak, hogy súlyosabb lehet, mint a legutóbbi, áprilisi megtorló támadás.

„Biztos vagyok benne, hogy mindent megvizsgálnak, attól kezdve, hogy megpróbálnak egy katonai objektumot eltalálni, egészen a kritikus infrastruktúra vagy egy nagy kikötő vagy valami ilyesmi eltalálásáig. Ha ez valóban sikerülne, akkor Izraelnek nagyon masszívan kellene válaszolnia, hasonlóan ahhoz, ahogyan a Houthi dróntámadásra reagáltak, és hatalmas károkat okoztak a jemeni Hudajda kikötőjében” – tette hozzá a CIA egykori igazgatója.

David Petraeus arra is reflektált, hogy múlt hét szerdán meggyilkolták Iszmail Haníje Hamász-vezetőt, Teheránban tartózkodott az új iráni elnök, Maszúd Peszeskján beiktatási ünnepségén. Az ujjak azonnal Izraelre mutogattak, amely a szokásos hallgatását tartotta az ilyen ügyekben – annak ellenére, hogy szinte mindenki úgy vélte, hogy az izraeli titkosszolgálatok állnak a merénylet mögött.

Az az érzésem, hogy az izraeli titkosszolgálatok ismét bebizonyították, milyen alaposan behatoltak különböző iráni elemekbe. A leghihetőbb magyarázat, amit hallottam, hogy hogyan hajtották végre, az az, hogy egy hónapokkal ezelőtt elhelyezett bombának az eredménye volt abban a vendégházban, ahol Haníje végül megszállt. Ez tényleg egészen rendkívüli egy olyan országban, amelyet sok tekintetben más hírszerző szolgálatok számára megtagadott térnek tekintenek

– hangsúlyozta David Petraeus.