Egy föld alatti kórház már a támadásra készül Izraelben

2024.08.07. 10:43
Haifában egy parkolóház átalakítható kórházzá, az ott dolgozók és a helyi lakosság is felkészült a közel-keleti konfliktus eszkalálódására.

Mélyen az észak-izraeli Haifa városa alatt egy hatalmas föld alatti kórház található. Betonfalai között ágyak százai és százai sorakoznak. Vannak műtők, egy szülészeti osztály, és a sarkokban felhalmozott orvosi felszerelések. De betegek még nincsenek, számolt be a BBC riportja.

A Rambam Orvosi Központ a 2006-os izraeli–Hezbollah-háború után ásatta ki ezt a bunkert. Alapesetben egy többszintes parkolóház, de kevesebb mint három nap alatt kórházzá alakítható. Nem sokkal az október 7-i Hamász-támadások és az azt követő izraeli–gázai konfliktus óta készenlétben áll.

A létesítményben több mint 2000 ágy van. Egy Izrael elleni nagyobb támadás esetén a föld feletti egészségügyi központból és más közeli kórházakból venné át a meglévő betegeket. És van hely a sérültek ellátására is.

Mivel a Hamász politikai vezetőjének, Iszmail Haníjének és a Hezbollah vezető parancsnokának, Fuád Sukrnak a múlt heti meggyilkolását követően egy átfogó regionális háború veszélye fenyeget, az itteni orvosok azt mondják, hogy felkészültek egy Haifa elleni nagyszabású támadásra.