Ismét megszállta a Hamász-fellegvárat Izrael, rekordidő alatt

2024-08-08T162947Z 675332982 RC2RB9AM3NPD RTRMADP 3 ISRAEL-PALES
2024.08.09. 13:29
Az izraeli hadsereg harmadjára vonult be Hán Júnisz városába csütörtökön. A települést legutóbb július 30-án hagyták el, mindössze nyolc nappal korábban, ami rekordidőt jelent az ismételt megszállási taktikájukban. Az IDF közleményben tudatta, hogy azzal a céllal tértek vissza, hogy felszámolják a Hamász átcsoportosító kísérletét a Gázai övezet déli részére.

Izrael hadereje – az IDF, vagyis Israel Defense Forces – csütörtökön megkezdte a harmadik inváziót a gázai humanitárius területen található Hán Júniszba, nyolc nappal azután, hogy július 30-án befejezte a második akcióját – közölte csütörtöki cikkében a The Jerusalem Post. Mindezt pénteken a hadsereg is megerősítette a közösségi oldalán.

Emlékezetes, hogy az izraeli hadsereg tavaly december elején szállta meg először a várost, heves harcokat vívva a Hamásszal, amíg február elején el nem érték a műveleti ellenőrzést. Ezt követően április 7-én kivonultak a településről, azonban július 22-én visszatértek, amikor a palesztin szunnita iszlamista politikai mozgalom megpróbálta újjáalakítani magát, több tucat rakétát lőve Dél-Izraelre.

Csütörtökön az IDF újból felszólította a városban élő palesztinokat, hogy evakuáljanak az izraeliek által kijelölt humanitárius övezetbe. Ez messze a legrövidebb idő volt, ami alatt a hadsereg úgy döntött, hogy visszatér egy olyan területre, amelyet nemrég szállt meg.

Avichay Adraee ezredes, a hadsereg szóvivője közzétette a kiürítendő övezetek listáját is. A csapatok „erőteljesen fellépnek” a terrorista csoportok ellen a település térségében – fogalmazott Adraee. Az IDF először nem adott magyarázatot arra, hogy miért változtatták meg radikálisan a hadműveleti terveket, és döntöttek ismét a város megszállása mellett. Történt már hasonló visszatérés, azonban a Gázai övezet többi részén végrehajtott mintegy tíz ismételt megszállásra csak néhány hónappal azután került sor, hogy a csapatok kivonultak az adott területről.

A hadsereg megerősítette a híreket, ez lehet a háttérben 

Az IDF pénteken közösségi oldalán közölte, hogy „terrorellenes műveletet” indít a városban, terveik szerint „felszámolják az ellenség azon kísérletét, hogy átcsoportosuljanak a Hamász egykori fellegvárába, a Gázai övezet déli részére”.

A 98. ejtőernyős hadosztály parancsnoksága alatt álló katonák offenzívát indítottak, több Hamász-katonával végeztek, miközben fegyvereket és terrorista infrastruktúrát kerestek és számoltak fel. Ezenkívül az izraeli légierő több mint harminc Hamász-célpontra mért csapást a településen. Az izraeli erők továbbra is aktívak a Gázai övezet déli részén, az egyiptomi határ mentén fekvő Rafahban és a Gázai övezet középső részén, ahol földi és légitámadásokat hajtanak végre.

Az újbóli inváziónak jelentős költségei vannak, a palesztin polgári lakosságot tömeges költözésre kényszerítik, ami nemcsak a civileknek árt, hanem tovább rombolja Izrael legitimitását is globálisan – írja a The Jerusalem Post.

A hírportál szerint az újbóli megszállás egyik lehetséges oka, hogy a Hamász gyorsabban tért vissza erre a területre, mint máshová.

Egy másik lehetőség szerint az IDF áttért arra a taktikára, hogy rövidebb ideig, de gyakrabban avatkozzon be a Gázai övezetben.

(Borítókép: Füst száll fel izraeli csapásokat követően a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júnisz városában 2024. augusztus 8-án. Fotó: Hatem Khaled / Reuters)