Új himlőjárvány söpörhet végig Afrikán

2024.08.12. 14:34
Az Egészségügyi Világszervezet által kijelölt független szakértők szerdán találkoznak, hogy segítsenek eldönteni, az afrikai himlőjárvány globális közegészségügyi vészhelyzet-e.

A bizottság tanácsot fog adni a WHO főigazgatójának, Tedros Adhanom Ghebreyesusnak azt illetően, hogy a himlő nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek (PHEIC) minősül-e, és milyen ajánlásokat kell kiadnia a betegség terjedésének kezelésére.

A vakcinagyártók most kérhetik az Egészségügyi Világszervezettől a sürgősségi engedélyt, amely lehetővé tenné a nemzetközi csoportok, köztük az UNICEF és a Gavi Vakcinaszövetség számára, hogy beszerezzék és beadják oltásaikat, melyeket az Egyesült Nemzetek Szervezete augusztus 9-én megerősített.

Júniusban a bajor Nordic 15 000 adag vakcinát küldött a Kongói Demokratikus Köztársaságba, ahol az esetek többségét kimutatták. Az afrikai Betegségmegelőzési Központok „ globális szolidaritásra” szólítottak fel, rámutatva, hogy a kontinensnek 10 millió vakcinára van szüksége, de jelenleg csak 200 000-hez fér hozzá. Az ügynökség megerősítette, hogy ezen a héten fontolóra veszi a kontinentális veszélyhelyzet kihirdetését is.

A vírust idén legalább 13 afrikai országban jelentették. Az elmúlt hetekben egyre nagyobb az aggodalom a járvány miatt, miután a himlővírus új, halálosabb törzse terjedt át a Kongói Demokratikus Köztársaságból a szomszédos országokba. Az elmúlt hónapban négy ország − Burundi, Kenya, Ruanda és Uganda − jelentett először himlőt. Eddig 517 haláleset történt 17 541 esetből 2024-ben.