A lakosság csak egy újabb légicsapásnak hitte a hétfői szíriai földrengést

2024.08.13. 09:14
Egy 5,5-ös erősségű földrengés rázta meg Szíria középső részét, amelyet Izraelben, Jordániában és Libanonban is éreztek. A rengés nem okozott nagy károkat Izraelben, de 25 ember szenvedett kisebb-nagyobb sérüléseket a közép-szíriai Hama városában. Az izraeli lakosok eleinte „csak egy újabb légicsapásnak” hitték a földmozgást.

Hétfőn késő este földrengés rázta meg Szíria középső részét, és a rengéseket Izrael északi részén, valamint Libanonban és Jordániában is érezték. A szíriai Nemzeti Földrengéskutató Központ közölte, hogy helyi idő szerint 23 óra 56 perckor 5,5-ös erősségű rengés rázta meg Hama városától 28 kilométerre keletre fekvő vidéket – számolt be a The Times of Israel.

Az amerikai földtani intézet a rengés erősségét 5,0-ra tette, és 10 kilométeres mélységről számolt be. A Német Földtudományi Kutatóközpont (GFZ) 4,8-as erősségűre tette. A jordániai állami hírügynökség 3,9-es erősségű utórengésről számolt be kevesebb mint egy órával az első rengés után.

Legalább 25 ember szenvedett kisebb-nagyobb sérüléseket a földrengés következtében

– közölte Maher Júnisz, a szíriai Hama városának egészségügyi igazgatója kedden kora reggel.

Szíriában sokaknak azonnal eszébe jutott 2023, amikor egy 7,8-as erősségű földrengés több mint 50 000 ember halálát okozta – főként Törökországban, de több ezren vesztették életüket Észak-Szíriában is. A rengés mindkét országban nagymértékű pusztítást hagyott maga után.

Damaszkuszban és Bejrútban a lakosok hétfőn egy erősebb rengéstől tartva vonultak az utcára, amely esetlegesen épületeket omlasztana össze, de nem jött nagyobb földmozgás.

Libanont és Szíriát egyaránt sújtották izraeli légicsapások az elmúlt 10 hónapban, mivel a regionális ellenségeskedések a gázai háborúval párhuzamosan zajlanak, és több lakos azt mondta, hogy kezdetben azt hitték, hogy a rengés „csak egy újabb” légicsapás volt.

Bár Izrael északi lakosai arról számoltak be, hogy érezték a földrengést, károkról vagy sérülésekről nem érkezett jelentés.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport