Több mint 40 ezer palesztin halt meg 10 hónap alatt – állítja Gáza egészségügyi minisztériuma

2024-08-14T182738Z 1510478518 RC2UF9A8WXZ3 RTRMADP 3 ISRAEL-PALE
2024.08.15. 17:39
Több mint 40 000 palesztin halt meg Gázában azóta, hogy Izrael háborút indított a Hamász ellen a csoport október 7-i támadása után - közölte csütörtökön a Gázai egészségügyi minisztérium. A CNN szerint ez újabb mérföldkőnek tekinthető a 10 hónapja tartó konfliktusban.

A minisztérium közölte, hogy az elmúlt 24 órában 40 ember halt meg Gázában, így az október 7. óta elhunytak száma 40 005-re emelkedett, ezen felül több mint 92 ezren sérültek meg – tájékoztatott a CNN.

A portál ugyanakkor megjegyezte, hogy a minisztérium adatait független forrásból nem lehet megerősíteni, és 

a gázai egészségügyi minisztérium nem tesz különbséget a katonák és a civilek között, bár azt állítják, hogy a halottak többsége nő és gyermek.

Izrael a múlt hónapban azt állította, hogy a háború kezdete óta több mint 14 000 harcost ölt meg Gázában. A tűzszüneti tárgyalások új fordulója csütörtökön kezdődik, miután a Hamász és az Irán által támogatott Hezbollah vezetőinek meggyilkolása felforgatta mindkét szervezet vezetését, és bizonytalanná tette a tárgyalásokat.

A hír a Gázai övezetben élő palesztinok számára nem jelent túl sok jót, újabb összecsapások várhatók. Helyi tisztviselők szerint legalább 93 ember halt meg szombatra virradó éjszaka, amikor izraeli csapás ért egy iskolát és egy mecsetet Gáza város keleti részén, ahol a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek menedéket találtak. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) elismerte, hogy ők támadták az intézményt, melyben a Hamász terroristáit vélték elbújni.

Az izraeli haderő szerint igyekeznek minimalizálni a gázai civileket ért támadásokat, és a Hamászé a felelősség, hogy a civileket „emberi pajzsként” használja. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) megerősítette a CNN-nek, hogy csapást mértek a táborra, és hozzátette, hogy „legalább 19 Hamász és Iszlám Dzsihád terroristát likvidáltak”. A csapást szinte mindenki elítélte, köztük Izrael néhány legközelebbi szövetségese is.

Egyre kisebb a remény a tűzszünetre

Izrael a Hamász elleni háborút a militáns csoport október 7-i támadását követően indította el, amelyben az izraeli hatóságok szerint több mint 1200 izraeli halt meg és 250-et ejtettek túszul. A túszok közül több mint százan még mindig Gázában vannak, családjuk a zsidó államtól várja, hogy minél előbb hazahozzák a túszokat.

A tűzszüneti megállapodás reménye az elmúlt hetekben csökkenni látszott, miután Izrael csapások sorozatát indította a Hamász és a Hezbollah vezető személyiségei ellen, hiszen utóbbi szolidaritást vállalt a zsidó állam elleni támadásokban.

Egyiptomi és katari közvetítők azonban az elmúlt napokban üzenték az izraeli tisztviselőknek, hogy Jahja esz-Szinvár, aki az Iszmail Haníje teheráni meggyilkolása után lett a politikai iroda új vezetője, tűzszüneti megállapodást akar.

Izrael közölte, hogy küldöttséget küld a tárgyalásokra. A Hamász azonban elmondta, hogy nem vesz részt a csütörtöki tárgyalásokon, de hajlandó utána egyeztetni a közvetítőkkel, ha „komoly válasz érkezik Izrael részéről”. A zsidó szélsőjobboldal azonban úgy véli, Szinvár el fogja utasítani a tűzszüneti megállapodást.

A Hamász vasárnap közölte, hogy arra kérte a közvetítőket, hogy készítsenek egy tűzszüneti tervet, amely Joe Biden amerikai elnök és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által júliusban előterjesztett terveken alapul. Emiatt egyre nagyobb a nemzetközi nyomás Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökön, hogy jusson megállapodásra a Hamásszal.

Nagy-Britannia és az Egyesült Államok is sürgeti az izraeli miniszterelnököt, hogy egyezzen meg a két szervezettel. Kamala Harris Gázával kapcsolatos megjegyzései hangnemváltást jeleznek Biden Izrael folyamatos támogatásához képest. Az amerikai alelnök szombaton kijelentette, hogy „túl sok” civil halt meg Gázában, és hozzátette, hogy „most azonnal meg kell kötni a megállapodást”.

Netanjahut már Izraelben is sokan bírálják az elhúzódó tárgyalások miatt. A Túszok és Eltűnt Családok Fóruma hónapok óta többször felszólította Izraelt és a Hamászt, hogy véglegesítsenek egy túsz- és tűzszüneti megállapodást. 

„Az alku az egyetlen út ahhoz, hogy az összes túszt hazahozzuk. Az idő fogytán van. A túszoknak már nincs mit kímélniük. A megállapodást most kell aláírni!”

− áll a fórum múlt heti nyilatkozatában.

Humanitárius katasztrófa

A tűzszüneti megállapodás az övezetben élő mintegy 2,2 millió palesztinnak is fellélegzést hozna, akik rémálomszerű körülmények között élnek a térségben. A konfliktus során szinte mindenki elmenekült, amíg az izraeli hadműveletek tartottak, sokszor olyan helyre, amelyről úgy gondolták, ott biztosan nem tartózkodnak Hamász-harcosok.

Az elmúlt napokban mintegy 75 000 ember Gáza délnyugati részére menekült, miután az izraeli evakuálási parancsot kiadták − közölte Philippe Lazzarini, az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatalának (UNRWA) vezetője. Azt is hozzátette, hogy a térség alig egyhatodát nem érinti az evakuáció.

„Az embereknek gyakran csak néhány órájuk van arra, hogy összepakoljanak, amit csak tudnak, többnyire gyalog vagy egy szamár által húzott szekéren azok számára, akik megengedhetik maguknak” − írta az UNRWA vezetője vasárnap az X közösségi médiaplatformon.

A hét elején Fikr Shalltoot, a Medical Aid for Palestinians segélyszervezet gázai igazgatója azt mondta, hogy a közelgő mérföldkő „azt jelenti, hogy 40 000 család gyászol, és a szívük megszakad”.

„Sokan elveszítik a reményt, sőt a hitüket is, de leginkább a nemzetközi közösségbe vetett bizalmukat veszítik el. Dühösek és csalódottak, és úgy gondolják, hogy a világ cserbenhagyta őket” − hangsúlyozta Shalltoot egy nyilatkozatban.

(Borítókép: Palesztinok várakoznak, hogy főtt ételt kapjanak a Gázai övezet északi részén. 2024. augusztus 14-én. Fotó: Mahmoud Issa / Reuters)