18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Sztrájkba kezdtek India orvosai, miután meggyilkolták egy kollégájukat

2024.08.17. 13:30
Országszerte tiltakozásokba kezdtek az orvosok, miután múlt héten megerőszakoltak és meggyilkoltak egy 31 éves orvost, ráadásul abban a kórházban, ahol a nő dolgozott. Az eset miatt ugyanakkor nem kizárólag az orvosok, hanem a nők is tüntetnek, hiszen Indiában naponta 90 nemi erőszak történik.

Helyi idő szerint reggel hat órától 24 órás országszerte sztrájkba kezdtek az orvosok Indiában, hogy így tiltakozzanak, amiért még múlt héten egy 31 éves kolleganőjüket megerőszakolták és megölték az ország északkeleti részén fekvő Kolkata egyik kórházában, ahol szombat hajnalban ezrek tartottak gyertyafényes virrasztást a meggyilkolt orvos emlékére – számol be róla a Reuters.

A leállás alatt megszűnik a szabadon választható orvosi eljárásokhoz, valamint a járóbeteg konzultációkhoz való hozzáférés, mindössze a sürgősségi eseteket ellátó sürgősségi osztályok lesznek nyitva a világ legnépesebb országában. Az Indiai Orvosi Szövetség (IMA) szerint

A sztrájkban az orvosok közel 90 százaléka vesz részt, ami több mint egymillió orvost jelent.

Az ügy előzménye, hoyg múlt héten megerőszakoltak és meggyilkoltak egy 31 éves orvos gyakornokot munkahelyén, egy kolkatai orvosi főiskolán, ami országos tiltakozást váltott ki az orvosok és nők között. A meggyilkolt nőt az oktatókórház szemináriumi termében találták meg, ahova vélhetően pihenni ment a 36 órás műszakja után. A boncolás megerősítette a szexuális erőszakot, a bírósághoz benyújtott petícióban pedig az áldozat szülei azt írják, hogy lányukat csoportosan erőszakolhatták meg.

A szörnyű eset kapcsán a hatóságok már őrizetbe vettek egy férfit, aki szintén a kórházban dolgozott, ugyanakkor a tüntetők szerint a rendőrség félrekezelte az ügyet, emiatt a nyomozást városi szintről szövetségi szintre emelték.

Narendra Modi miniszterelnök még korábban „szörnyűnek” nevezte a bűncselekményt és gyors büntetést követelt azoknak, akik abban részt vehettek, míg a kormány közleményben kérte az orvosokat, hogy ne sztrájkoljanak és a közérdek miatt folytassák munkájukat.

A sztrájk, valamint a tiltakozások nemcsak az orvosok, hanem alapvetően a nők elleni erőszak növekvő hullámára próbálja ráirányítani a figyelmet, valamint arra, hogy a kormány hiába vezet be elrettentés céljából szigorú törvényeket, azok láthatólag nem működnek.

A mostani gyilkosságot párhuzamba állították egy 2012-es esettel, amikor Új-Delhiben egy 23 éves nőt egy buszon erőszakoltak meg csoportosan, majd gyilkolták meg. Akkor az áldozat annak a szimbólumává vált, hogy a szociálisan konzervatív Indiában nem tudnak fellépni a nők elleni szexuális erőszakkal szemben.

A 2012-es eset után a kormány ugyan több szigorúbb büntetőterhet is bevezetett – többek között a visszaesőkre halálbüntetést –, azonban az nem elég visszatartó erő: évről évre nő a szexuális erőszakok száma, míg 2022-ben naponta 90 nemi erőszak volt a több mint egymilliárd lélekszámú országban.

Az orvosok a mostani sztrájkkal és tüntetésekkel azt szeretnék elérni, hogy az állam jobban védje az orvosokat, hiszen azok többsége nő.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.