18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Pokolgépek robbantak Szomáliában, több mint 20 ember meghalt

2024.08.18. 14:21
A kelet-afrikai Szomália fővárosában, Mogadishuban és az attól mintegy 30 kilométerre fekvő Afgoye városában is több pokolgépet robbantottak fel ismeretlen tettesek. Mindkét helyszínen zsúfolt, civilekkel teletömött helyeken hajtották végre a merényleteket; előbbi városban egy közkedvelt teázóban, csúcsidőben, utóbbiban egy zsúfolt piacon élesítették a házilag készített bombákat. Egyelőre egy szervezet sem vállalta magára a tetteket.

Több mint 20 ember halt meg szombaton, egy Mogadishuban és Afgoyéban elkövetett robbantásos merényletsorozatban. 

Mogadishuban, a Dayniile kerületben, egy teázóban történt a kettős robbantás, amelyet házilag készített pokolgéppel hajtottak végre. A Horn Observer beszámolója szerint

a robbantások célpontja egy népszerű teázó volt, ahol a helyiek gyakran összegyűlnek, hogy katcserjét rágjanak, és pihenjenek délután.

Az áldozatok között voltak a teázóban dolgozó nők is.

A támadás egyik túlélője elmondta, hogy az első robbanás után elmenekült, és pillanatokkal később már hallotta is a második robbanást. Az elsősegélynyújtóként kiérkező lakosok úgy vélik, 

hogy az pokolgépeket azért ide helyezték el, mert a teázó népszerű a katonák körében.

Egy másik incidens során legalább négy ember meghalt és többen megsebesültek a Mogadishutól mintegy 30 kilométerre fekvő Afgoye város központjában, egy piacon történt bombarobbanásban. Szemtanúk arról számoltak be, hogy valószínűleg itt is két bombát dobtak a piacra, miközben zsúfolásig teltek a forgalmas utcák.

A támadások mindkét közösséget sokkolta. Egyelőre egyetlen csoport sem vállalta a felelősséget egyik támadásért sem, és a helyi hatóságok egyelőre nem kommentálták az incidenseket.

A rendőrség és a mentőszolgálatok feltűnően távol maradtak a helyszínről, így a helyieknek maguknak kellett megoldaniuk a vészhelyzetet.

Ezek a támadások alátámasztják a Szomáliában egyre fokozódó bizonytalanságot, a civil áldozatok száma pedig folyamatosan emelkedik a terrorkampányok közepette.