új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti beszédében elmondta, hogy fel kell gyorsítani a partnerektől érkező fegyverek és lőszerek szállítását, amihez a bejelentett támogatások időben történő logisztikája szükséges – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Fel kell gyorsítanunk a szállításokat. Ezt kérjük. A háborúban nincsenek ünnepek. Megoldásokra van szükségünk, a bejelentett támogatások időben történő szállítására. Különösen az Egyesült Államokhoz, az Egyesült Királysághoz és Franciaországhoz fordulok

    – mondta beszédében Zelenszkij, aki megjegyezte, hogy az oroszok már egy nap alatt több tucat támadást hajtanak végre Toretszk és Pokrovszk közelében. „De egységeink mindent megtesznek, hogy megtartsák pozícióikat. Köszönöm mindenkinek, aki ezt biztosítja” – fogalmazott.

    Elmondása szerint a védelmi akcióik fő feladata általában az, hogy Oroszország minél nagyobb potenciálját megsemmisítsék, és maximális ellentámadási munkát végezzenek. „Ez különösen magában foglalja az agresszor területén egy pufferzóna létrehozását – a kurszki térségben végrehajtott hadműveletünket” – hangsúlyozta Zelenszkij.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök kétnapos állami látogatásra érkezett Bakuba vasárnap este – jelentette a Ria Novosztyi tudósítója. Az orosz államfőt Jakub Ejubov azeri miniszterelnök-helyettes, az azeri helyettes külügyminiszter és az orosz nagykövet fogadta a reptéren. Az azerbajdzsáni képviselők a lap tudósítása szerint oroszul üdvözölték Putyint.

    Az orosz elnök limuzinnal hagyta el a repteret, és az azerbajdzsáni vezető rezidenciáján találkozott Ilham Alijev elnökkel és feleségével, akikkel együtt vacsorázott.

    A találkozón a Ria szerint az orosz–azerbajdzsáni kapcsolatok, a stratégiai partnerség és szövetség továbbfejlesztésének kérdéseit, valamint aktuális nemzetközi és regionális kérdéseket fognak megvitatni. Ezenkívül a tervek szerint Putyin és Alijev a sajtó előtt írnak alá majd kölcsönösen előnyös megállapodásokat a találkozó végén.

  • Keir Starmer brit miniszterelnök és John Healey védelmi miniszter úgy döntött, hogy nyíltabban beszélnek az Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborújában, különösen a kurszki térségben biztosított brit fegyverekről – számolt be róla vasárnapi cikkében a The Sunday Times.

    A lap brit kormányzati forrásra hivatkozva megjegyzi, hogy a miniszterelnök és a miniszter a múlt héten nem annyira az Ukrajna támogatására irányuló politika, mint inkább a hangnem megváltoztatásáról és a brit szerepvállalás mértékének nyíltabb elismeréséről döntött.

    Nem szégyenlősködünk, hogy brit fegyvereket használnak Oroszországban Ukrajna védelmének részeként. Nem akarunk semmilyen bizonytalanságot vagy idegességet Nagy-Britannia támogatásával kapcsolatban ebben a kritikus időszakban, és egy félénk vagy bizonytalan válasz pontosan ezt jelentené. Büszkének kell lennünk arra, hogy olyan felszereléseket adományozhatunk, amelyek segítik Ukrajna védelmét

    – fogalmazott a hírportál forrása.

  • Tisztelt olvasó!

    Indul az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ma is!