Hat izraeli túsz holttestét találták meg Gázában

2024.08.20. 12:49
A holttesteket a tűzszüneti tárgyalások közepén találták meg, ami nem könnyíti meg a zsidó állam és a Hamász közti megállapodás megkötését. Utóbbiban Egyiptom, Katar és az Egyesült Államok is részt vesz.

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy hat túsz holttestét találták meg egy éjszakai műveletben Gázában. A felfedezés aközben történt, miközben az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar megpróbál közvetíteni egy tűzszüneti megállapodást Izrael és a Hamász palesztin militáns csoport között, írta a Sky News.

A megállapodás a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátását eredményezné. Az izraeli hadsereg azonosította a hat túszt, akiknek holttestét megtalálták: Jagev Buchstab, Alexander Dancig, Avraham Munder, Joram Metzger, Nadav Popplewell és Haim Perry, de nem közölték, hogy mikor és hogyan haltak meg. Popplewellről a Hamász kijelentette, hogy egy izraeli rakétatámadásban halt meg, semmi köze a halálához.

Az öt túsz ötven év feletti volt, amikor elfogták őket, hármuk családtagját pedig novemberben egy egyhetes tűzszünet alatt szabadon engedték. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök dicsérte az erőfeszítéseket, és azt mondta, hogy „a szívünk fáj a szörnyű veszteségért”, majd hozzátette: „Izrael állam továbbra is minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy minden túszunkat – élve vagy holtan egyaránt − hazahozza.” A Hamász még mindig 110 túszt tart fogva az október 7-i támadásban. Az izraeli hatóságok becslése szerint körülbelül egyharmaduk halott.

Izrael elfogadta az amerikai tűzszüneti javaslatot

Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki a háború kezdete óta kilencedik alkalommal látogat a térségbe, korábban felszólította a Hamászt, hogy fogadja el a gázai tűzszünet „áthidaló” javaslatát, miután elnyerte Izrael támogatását. A Benjamin Netanjahuval folytatott megbeszélés után Blinken azt nyilatkozta, hogy az izraeli miniszterelnök egyetértett a tűzszüneti javaslattal.

A Hamász azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy elfogadja az Izraeli követeléseket, és megpróbálja azokat a terrorszervezetre kényszeríteni. A közvetítők egy három szakaszból álló folyamatról szóló javaslatot próbálnak véglegesíteni, amelyben a Hamász elengedné az összes túszt, cserébe további palesztin foglyok szabadon bocsátásáért, Izrael kivonulásáért Gázából és tartós fegyverszünetért. De úgy tűnik, hogy továbbra is nagy a szakadék a két oldal között.

Tízezrek haltak meg a közel egy éve tartó háborúban. A Hamász október 7-én tört be Izraelbe, megölve mintegy 1200 embert, többnyire civileket, és körülbelül 250 embert túszul ejtve. Több mint 100 túszt engedtek szabadon a tavaly egyhetes tűzszünet alatt Izraelben bebörtönzött palesztinokért cserébe.

Izrael megtorló offenzívája több mint 40 000 palesztint ölt meg a Gázai Egészségügyi Minisztérium szerint, amiből nem tudni, mennyi volt a katonai és a civil áldozat. A hadműveletek széles körű pusztítást okoztak, és arra kényszerítették Gáza lakosságának többségét, hogy elhagyják otthonaikat.