Techguru, bankár és ügyvéd – egy csalási ügy három szereplője is az elsüllyedt luxushajón volt

2024-08-22T070745Z 145394651 RC2VK9AQACHN RTRMADP 3 ITALY-SHIP
2024.08.22. 09:12
Folytatódik a mentőakció Szicília partjainál a Bayesian luxusjacht hétfői tragédiáját követő negyedik napon. A hatóságok a 22 utasból 15 túlélőről, valamint egy halálos áldozatról már a hét elején beszámoltak. Szerdán további öt holttestet találtak, akiket még nem neveztek meg, valamint egy embert még mindig keresnek az olasz Porticello partjainál. Mutatjuk, kik azok az utasok, akiket még nem azonosítottak a helyszíni kutató-mentőszolgálatok.

Csütörtökön folytatódik a mentőakció Szicília partjainál, miután a brit zászló alatt közlekedő Bayesian nevű luxusjacht hétfő hajnalban a szeszélyes időjárás miatt elsüllyedt a Tirrén-tengeren. A hajó fedélzeten tartózkodó 22 ember közül tizenötöt sikerült kimenteni, azonban szerdán hatra nőtt a megerősített halálesetek száma.

Az olasz hatóságok napok óta kutatnak a Bayesian fedélzetén tartózkodó négy brit és két amerikai állampolgár után.

Egy halálos áldozatról már a tragédiát követő néhány óra elteltével tudomást szereztek, aki a hírek szerint Recaldo Thomas, a hajó szakácsa. A kanadai–antiguai séf egyik barátja, a BBC-nek nyilatkozó Gareth Williams úgy fogalmazott a férfiról, hogy „mindenki nevében beszélhetek, aki ismerte őt, amikor azt mondom, hogy szeretett, kedves, nyugodt lelkű ember volt”. Együtt nőttek fel Antiguán, ahol a szakács a szezonon kívüli időszakokat is töltötte. „Épp a minap mondta nekem, hogy még két szezont kell dolgoznia, hogy rendbe hozza a néhai szülei házát. Imádta a jachtozást, de már fáradt volt” – hangsúlyozta a séf barátja.

Szerdán a búvárok további öt holttestet találtak, négyet partra hoztak, azonban nem erősítették meg a személyazonosságukat. Információk szerint Mike Lynch brit technológiai iparmágnás és lánya, Hannah is életét vesztette a balesetben. Cikkünkben összeszedtük, hogy kik után kutattak a helyszínre érkezett kutató-mentőszolgálatok az elmúlt napokban és kiknek az azonosítása várható a hét második felében.

Mike Lynch és lánya, Hannah Lynch

A baleset egyik legnagyobb port kavart részlete, amelyre a különböző médiumok a tragédiáról szóló beszámolóikban is rendszerint kiemelt hangsúlyt helyeztek, hogy egy brit technológiai vállalkozó, Mike Lynch is a luxusjacht fedélzetén utazott. Az üzletembert azonban nem azonosították a tizenöt kimentett túlélő között, egyike lett annak a hat eltűnt személynek, akik megtalálásáért kutató-mentőakció indult a Palermo melletti Porticello partjainál.

A „brit Bill Gates”-ként is emlegetett iparmágnás – mint írtuk – társalapítója volt az Autonomy Corporation szoftvercégnek, amelyet a Hewlett-Packard később 11 milliárd dollárért vásárolt meg. Emellett az Invoke Capital kockázati tőkealap, valamint a Darktrace kiberbiztonsági vállalat is az ő nevéhez köthető. Egyes információk szerint a vállalkozót – kiemelten kibercégén keresztül – szoros szálak kötötték a brit és az amerikai titkosszolgálathoz is.

Az 59 éves üzletember az angliai Essexben nevelkedett, édesanyja ápolónő, édesapja pedig tűzoltó volt. A Cambridge-i Egyetemen fizikát, matematikát és biokémiát tanult, végül az adaptív mintafelismerésre szakosodott. Doktori disszertációját az egyetemi könyvtár egyik legolvasottabb kutatásaként tartják számon. Vagyonát az 1990-es években egy Cambridge Neurodymanics nevű számítógépes ujjlenyomat-felismerésre szakosodott cégből, azon belül egy ujjlenyomatokat és rendszámtáblákat összepárosító programból alapozta meg. A bevételt az Autonomy 1996-os megalapítására fordította, amely digitális adatrendszerzésre és információválogatásra szakosodott. A luxusjacht elnevezése is szakterületéhez kapcsolódik, a Thomas Bayes által kidolgozott statisztika elmélete a valószínűség bayesiánus értelmezésén alapszik, ahol a valószínűség egy esemény előfordulásának hiedelemmértékét fejezi ki.

A szoftvercég 2011-es HP-felvásárlásán 800 millió dollárt keresett az üzletember, amely a brit techszektor akkori legnagyobb felvásárlásának számított.

A sikerek egészen odáig repítették a férfit, hogy David Cameron miniszterelnöksége idején tudományos tanácsadó lett, valamint 2006-ban megkapta a Brit Birodalom Rendje lovagrendet. Az üzlet a HP számára azonban hatalmas bukás volt, Meg Whitman akkkori vezérigazgatója 8,8 milliárdra becsülte a veszteséget, amiért kirúgása előtt Mike Lynchet tette meg felelőssé. A HP-vezér azt állította, hogy az Autonomy dokumentumait a cég felülértékelése érdekében szándékosan hamisította meg a brit üzletember. Ezzel egy több évig tartó jogi huzavona vette kezdetét, majd a vállalkozót kiadták az Egyesült Államoknak. Ezt követően a férfi a tárgyalásra készülve 100 millió dollár óvadék ellenében maradhatott szabadlábon. Júniusban azonban mind a 15 vádpont alól felmentették az üzletembert, amelyért eredetileg két évtizednyi börtönbüntetés várt volna rá.

Mike Lynch a felmentése után visszatérést tervezett Nagy-Britanniába, ahol a családjával tervezte tölteni az idejét. Ennek keretében hívta a felmentést megünneplő hajóútra a vád három szereplőjét és családjaikat, valamint lányát, Hannah Lynchet is.

A férfi két lányának egyike, a 18 éves Hannah a múlt héten ünnepelte az érettségi eredményeit, miután a hírek szerint felvételt nyert az Oxfordi Egyetem angol szakára. A lány a nyugat-londoni Hammersmithben található Latymer Upper magániskolában érettségizett, ahol számos iskolai díjat nyert. Az iskola – amelyben Hannah 2017-től 2024-ig töltötte diákéveit –  szóvivője úgy fogalmazott, hogy „mindannyiunkat hihetetlenül megdöbbentett a hír, hogy Hannah és az édesapja is az eltűntek között van ebben a tragikus incidensben, és gondolataink a családjukkal és minden érintettel vannak, miközben várjuk a további fejleményeket”.

Chris Morvillo és felesége, Neda Morvillo

A Mike Lynch jogi képviseletét ellátó stábot Chris Morvillo ügyvéd vezette, aki feleségével együtt szintén a jachton eltűntek között szerepel. A jogász 2011 óta volt a Clifford Chance ügyvédi iroda partnere New Yorkban, a cég honlapján található életrajza szerint 1999 és 2005 között New York déli kerületének helyettes ügyészeként dolgozott.

Hivatali ideje alatt a 2001-es World Trade Center elleni támadásokkal kapcsolatos bűnügyi nyomozáson dolgozott.

Felesége, Neda Morvillo amerikai ékszertervező Neda Nassiri néven tervezte és dobta piacra alkotásait, vállalkozásának honlapján azt írta, hogy „több mint 20 éve tervez és készít kézzel finom ékszereket New Yorkban”.

Jonathan Bloomer és felesége, valamint egy különleges haláleset

Az elsüllyedt luxusjacht fedélzeten tartózkodott Jonathan Bloomer, a Morgan Stanley International Bank elnöke, a Hiscox biztosítótársaság vezetője, illetve felesége Judy is, akit a híradásokban a nők egészségéért folytatott harc kiválóságának neveznek. A 70 éves brit bankár az Imperial College Londonban tanult, és korábban számos vállalat igazgatótanácsában dolgozott.

A férfit a védelem tanúzni hívta Mike Lynch ügyében, az Autonomy 2010-2011-es auditbizottságának tagjaként ő tett vallomást arról, hogy a brit üzletember nem hamosította meg a cég könyvelését.

A vádlottak padján ült a brit techguru mellett Stephen Chamberlain, az Autonomy egykori pénzügyi igazgatóhelyettese is. A vádpontok alóli felmentése után, egy nappal a hajótragédiát megelőzően váratlanul az angliai Strathamben vesztette életét, amikor szombati futása alkalmával egy autós „nem vette észre” és elgázolta. Vasárnap hivatalosan is halottnak nyilvánították.

Judy, Jonathan Bloomer felesége férjével együtt a Change Real Estate ingatlanfejlesztő cég korábbi igazgatójaként szerepel a listán. Egy jótékonysági szervezet, amellyel szorosan együttműködött, „a nők egészségének briliáns bajnokának” nevezte.

A nő több mint 20 éve kurátora és támogatója a nőgyógyászati rákkutató jótékonysági szervezetnek, a The Eve Appeal-nek.

A 15 kimentett ember között van a jacht legénységének kilenc tagja, így a szakáccsal együtt a hajó teljes személyzetét megtalálták már. Egy brit anya, akit Charlotte Golunskiként neveztek meg, élettársával és kislányával utazott a fedélzeten, mindhármukat megmentették a hatóságok. A nő a brit üzletember, Mike Lynch cége, az Invoke Capital partnereként, valamint korábban a vállalkozó Autonomy szoftvercégénél dolgozott. Ayla Ronaldo ügyvédet és társát is kimentették, valamint Angela Bacares, a brit techguru felesége és Hannah Lynch édesanyja, valamint egyes hírek szerint a hajót tulajdonló vállalat vezetője is a túlélők listáján szerepel.

(Borítókép: A mentőszolgálat munkatársai Porticello partjainál, a szicíliai Palermo város közelében Olaszországban 2024. augusztus 22-én. Fotó: Louiza Vradi / Reuters)