Ujhelyi István szerint nincs masszív egység Orbán Viktorék EP-frakciójában

2024.08.25. 18:49
A korábbi EP-képviselő szerint a Patrióták Európáért frakcióban egyre több a belső konfliktus, a 12 ország képviselőit tömörítő egyesülés meghatározó erejét Marine Le Pen pártja adja.

Ujhelyi István szerint az ősszel kezdődő politikai szezon alatt fog kiderülni, hogy az Európai Parlamentben létrehozott új politikai formációk mennyire erősek és egységesek, hol vannak repedések, kibeszélések, belső viták. A volt európai parlamenti képviselő úgy látja, hogy az Orbán Viktor által életre hívott Patrióták Európáért korántsem olyan egységes és szilárd, mint amilyennek a Fidesz azt láttatja.

Az EP-frakció meghatározó ereje pedig nem a magyar kormánypárt, hanem igazából a Marine Le Pen vezette francia szélsőjobbos tömörülés. Ez a csoport bár jó kapcsolatot ápol a magyar kormányfővel, de hajlamos az önállóságra, a belső feszültségekre, ami az Esély Közösség vezetője szerint könnyen konfliktusokhoz vezethet.

Az exképviselő nyílt levelében felidézi, hogy az újjáalakult Európai Parlament egyik első döntése volt, hogy Ukrajna támogatását illetően közös állásfoglalást határozzanak meg. Már ebben a dokumentumban megemlítik, hogy ezt Orbán Viktor az oroszországi „békemissziójával” megsértette – részletezte Ujhelyi István, hozzátéve: az állásfoglalás nemcsak a magyar EP-képviselőket osztotta meg (a Tisza Párt politikusai például tartózkodtak a végszavazásnál), hanem a Patrióták frakcióját is. A többség nemmel szavazott Brüsszelben, ketten támogatták, a 84 képviselő közül pedig 15-en tartózkodtak.

Az egykori EP-képviselő szerint ez is azt mutatja, hogy a frakció nem olyan egységes, ahogyan azt korábban a Fidesz felmérte. „Eleve önellentmondás, hogy nacionalista, szuverenista erők hosszú távon együtt tudjanak működni, hiszen előbb-utóbb épp saját túlzó-protekcionista vízióik miatt fognak egymással óhatatlanul konfliktusba kerülni” – emelte ki. A magyar kormánypárt oroszbarátsága pedig szerinte további ütközésekhez vezethet a formáción belül. Ebből kiindulva úgy véli, Brüsszelben is „izgalmas politikai ősz elé nézünk”.