Újra meghallgatják a Bayesian kapitányát, de mások felelősségét is vizsgálják

2024.08.27. 10:37
Harmadjára is meghallgatják a hétfőn, Szicíliánál elsüllyedt luxusjacht új-zélandi kapitányát, James Cutfieldet, aki ellen többszörös emberölés és gondatlanságból előidézett hajótörés címén vizsgálatot indított az olasz ügyészség. Az eljárás ellen felszólalt egy amerikai sztárkapitány, miközben a sajtó lassan egy konspirációs teóriát is összehoz.

Kedden ismét, harmadjára is meghallgatják James Cutfieldet, a Szicíliánál elsüllyedt luxusjacht, a Bayesian kapitányát. Az 51 éves férfi ügyvédje hangsúlyozta, hogy az olasz törvények szerint a nyomozás nem jelenti automatikusan a kapitány bűnösségét, vagy vezet büntetőeljáráshoz. 

Az olasz sajtó még hétfőn adott hírt arról, hogy többszörös emberölés és gondatlanságból előidézett hajótörés címén vizsgálatot indított a helyi ügyészség a szicíliai partoknál múlt héten elsüllyedt Bayesian szuperjacht ügyében a hajó új-zélandi kapitánya ellen. A Palermóhoz közeli Porticello kikötőjétől 700 méterre horgonyzó hajó augusztus 19-én hajnalban süllyedt el egy rendkívül heves viharban. A brit lobogó alatt közlekedő 56 méteres jacht fedélzetén 22-en tartózkodtak, a többségüket sikerült kimenteni. Azonban 7 ember – köztük az 59 éves Mike Lynch brit mágnás és 18 éves lánya, valamint két prominens brit házaspár, továbbá a legénység egy tagja – a tengerben lelte halálát. 

Ambrogio Cartosio legfőbb ügyész szombaton megerősítette az eljárás elindultának tényét, továbbá közölte, hogy nemcsak a kapitány, de a legénység, a biztonságért felelős személyek, valamint  a jacht gyártójának felelősségét is vizsgálják. 

Sandy Yawn, a 30 éves nemzetközi tengerészeti tapasztalattal rendelkező, elismert amerikai sztárkapitány és valóságshow-szereplő a Daily Beast nevű lapnak arról beszélt, hogy az olasz hatóságok emberölés miatt indított vizsgálata a Bayesian kapitányát „könnyű célponttá” tette.

Teljes mértékben kiállok a kapitány mellett. Mindig könnyű a kapitányt hibáztatni, de milyen alapon? Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy ő vagy a legénysége bármi rosszat tett volna. A kapitányt igazságtalanul vádolják ebben az ügyben, mivel nem a viharban hajózott, a hajó le volt horgonyozva, az őrült időjárás pedig a semmiből jött

– nyilatkozta.

A sztárkapitányt azért is érintette érzékenyen, hogy vizsgálatot indítottak a Bayesian kapitánya ellen, mert 2003-ban egy hajón keletkezett tűz miatt őt hibáztatták, miközben utóbb kiderült, a berendezés hibásodott meg. 

Azonban a tengerjog értelmében Cutfield viseli a végső felelősséget a Bayesian fedélzetén tartózkodó összes utas és legénység épségéért. 

Egy „kísérteties” bejegyzés

Egy New York -i ügyvéd, Christopher Morvillo, aki a Bayesian fedélzetén életét veszítette, kísérteties bejegyzést írt a LinkedIn nevű oldalon két hónappal azelőtt, hogy csatlakozott a végül tragédiába fulladt hajóúthoz. 

Az ügyvéd az oldalon közzétett egyetlen bejegyzésében éppen köszönetet mondott jogi csapatának, miután segítettek a brit technológiai iparmágnásnak, Mike Lynchnek megnyerni egy csalási pert, akinek a tulajdonában volt az elsüllyedt luxusjacht.  

És végül hatalmas köszönet türelmes és hihetetlen feleségemnek, Neda Morvillónak, valamint két erős, ragyogó és gyönyörű lányomnak, Sabrina Morvillónak és Sophia Morvillónak

– áll a bejegyzésében. 

Morvillo a Clifford Chance nemzetközi ügyvédi iroda egyik társtulajdonosa volt és egyike azoknak az ügyvédeknek, akik Lynchet képviselték a Hewlett-Packard (HP) által indított büntetőperben, amelyet végül megnyert. Az iparmágnás még 2011-ben 11 milliárd dollárért eladta a vállalatát a HP-nak, ám mivel egy éven belül 8,8 milliárd dollárral alacsonyabbra becsülték az értékét, a HP szerint Lynchék csalással mutatták értékesebbnek az Autonomyt.

Korábban szövetségi ügyészként is dolgozott és a szeptember 11-i terrortámadásokat vizsgálta.