Orosz drón hatolhatott be a NATO területére, reagált a katonai szövetség

2024.08.27. 14:47
Fenyegetőnek nevezte Oroszország lépéseit Farah Dakhlallah, a NATO szóvivője, míg Tomasz Drewniak tábornok szerint az oroszok tesztelik a lengyelek védelmi rendszerét. Bár hivatalosan nem erősítették meg, a jelek szerint egy orosz drón léphette át a határt.

Az Indexen korábban arról számoltunk be, hogy a lengyel hadsereg információi alapján augusztus 26-án reggel megsértették országuk légterét az Ukrajna elleni orosz rakéta- és dróntámadás során. 

A lengyel fegyveres erők operatív parancsnoksága közölte, hogy az ukrán városok elleni reggeli orosz légitámadásban egy „légi tárgy” lépett lengyel területre az ukrán Cservonohrad város közelében, amiről már akkor is azt feltételezték, hogy egy drón lehetett.

Maciej Klisz tábornok arról számolt be, hogy valószínűleg egy olyan drónról van szó, amelyet még mindig keresnek lengyel területen. Feltételezte, hogy a drón a lengyel oldalon található Tyszowice város közelében zuhanhatott le, közel az ukrán Cservonohrad és Szokal településekhez. A város mintegy 30 kilométerre fekszik a lengyel–ukrán határvonaltól.

A NATO így reagált az esetre 

„Oroszország lépései felelőtlenek és fenyegetők“ mondta Farah Dakhlallah, a NATO szóvivője a lengyel RMF 24 rádió hírportálja szerint.

Hozzátette: „Az Ukrajna elleni 2022-es teljes körű orosz invázió kezdete óta többször találták meg orosz drónok és rakéták darabjait a szövetséges országok területén. Amennyiben nem rendelkezünk olyan információkkal, amelyek arra utalnak, hogy ez Oroszország közvetlen támadása volt a szövetségesek ellen, ezek a cselekmények felelőtlenek és potenciálisan veszélyesek” – fejtette ki. 

A lengyelek szerint az oroszok már a légvédelmüket tesztelik

Maciej Klisz tábornok és hadműveleti parancsnok, valamint Jacek Goryszewski alezredes, a parancsnokság szóvivője arról számolt be, hogy a támadás során egy tárgyat észleltek a radarok, amely mintegy 25 kilométeres mélységben repült be a lengyel légtérbe. Az objektum – mielőtt eltűnt a képernyőkről – 33 percig tartózkodott Lengyelország felett.

Hogy hol érhetett földet, azt nem tudják pontosan, és azt sem zárták ki, hogy esetleg visszatérhetett Ukrajna légterébe. Azt viszont feltételezik, hogy egy orosz Sahíd drón lehetett az eszköz.

Azzal, hogy az oroszok a területünkre indítják az eszközöket, azt tesztelik, hogyan lép működésbe a rendszerünk, és milyen hamar tudnak a levegőbe emelkedni a készültségi erőink 

– hangsúlyozta az RMF 24 rádióbanTomasz Drewniak lengyel tábornok, aki azt is megjegyezte, hogy az oroszok számukra hasznos információkat szerezhetnek ily módon. 

Az orosz–ukrán háború fejleményeit kedden is percről percre követjük ebben a cikkünkben.