Az FBI szerint a Donald Trump elleni merénylő „ideológiák keverékében” élt

2024.08.29. 18:55
Az FBI illetékesei egy szerdai sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy a merényletkísérlet indítéka egyelőre ismeretlen. A hatóság bemutatta Thomas Crooks keresési előzményeit, és fényképeket tett közzé az általa használt fegyverről és az autójában talált rögtönzött robbanószerkezetekről.

Kevin Rojek, az FBI pittsburghi irodájának vezetője elmondta, hogy Thomas Crooks 2023 szeptemberétől kezdett el online keresgélni Donald Trump kampányrendezvényei után. Joe Biden amerikai elnök kampányrendezvényeit, továbbá a republikánus és a demokrata nemzeti kongresszusok helyszínét is megkereste – írja a BBC.

Amikor július elején bejelentették a Trump-gyűlést, csak arra a konkrét eseményre koncentrált, és úgy tekintett rá, mint egy lehetséges célpontra

– mondta Rojek.

Az FBI munkatársa szerint Crooks egy héttel korábban regisztrált is a Trump-gyűlésre. Ugyanezen a napon a 20 éves fiatalember azt kutatta, hogy milyen messze volt a merénylő Lee Harvey Oswald John F. Kennedytől, amikor a tengerészgyalogos veterán 1963-ban halálos lövést adott le az amerikai elnökre. Crooks a „honnan fog Trump beszélni a Butler Farm Show-n?” kérdésre is rákeresett. A keresési előzményeiből kiderült, hogy bombakészítési utasításokat és hozzávalókat is megpróbált találni – közölték a hatóságok. Az FBI által közzétett fényképeken látható a fegyver amivel Crooks megsebesítette a volt elnököt.

Az FBI tisztviselői szerint Crooks online tevékenységei „ideológiák keveredését” mutatják, és továbbra is vizsgálják az online jelenlétét. Rojek szerint a merénylőnél sem jobboldali sem baloldali beállítottságot nem lehet felfedezni. Crooks bejegyzett republikánus volt. A 2021-ben 15 dollárt adományozott a liberális ActBlue kampánycsoportnak. A boncolás kimutatta, hogy Crooks szervezetében nem volt nyoma illegális kábítószernek vagy alkoholnak. Az FBI hozzátette, hogy a Crooks család együttműködött a nyomozásban.

A merénylet hatása

Kimberly Cheatle, aki a lövöldözés idején volt a titkosszolgálat igazgatója, a múlt hónapban lemondott posztjáról, miután a törvényhozók részéről erős nyomás nehezedett rá. Helyére azóta Ronald Rowe került megbízott igazgatóként. Legalább öt titkosszolgálati ügynököt pedig igazgatási szabadságra helyeztek a biztonsági hiányosságok miatt. Múlt héten Trump szabadtéri nagygyűlést tartott Észak-Karolinában – az elsőt a merénylet óta. Egy golyóálló üveggel körülvett pódium mögött jelent meg.

Thomas Crooks július 13-án a pennsylvaniai Butlerben tartott gyűlésen próbálta lelőni a volt elnököt. Lövéseivel megsúrolta Trump fülét, egy embert megölt, két másikat pedig súlyosan megsebesített. A Butler-gyűlésen Crooks körülbelül hat percig tartózkodott egy közeli épület tetején. Nyolc lövést adott le az egyik színpadon beszélő Trumpra, mielőtt a titkosszolgálat mesterlövésze végzett vele.