3500 éves vázát tört össze egy négyéves kisfiú Izraelben

2024.08.29. 06:39
Különleges, az ásatások során egyben feltárt vázát tört össze egy kisfiú Izraelben. A műtárgy helyreállításán egy restaurátor fog dolgozni, hogy visszakerüljön jogos helyére a haifai Hecht múzeumban.

Bronzkori, legalább 3500 éves kerámiavázát tört össze egy négyéves kisfiú az izraeli Haifában található Hecht múzeumban. A vázát a kiállítás bejáratánál lehetett megtekinteni, amelyet nem zártak el a látogatóktól, ugyanis a múzeum vezetősége szerint így autentikusabb az élmény.

Az „elkövető” apja azt mondta, hogy a fiú kicsit megmozgatta az edényt, mert szeretett volna belenézni – ám az elborult az állványról, és darabokra tört.

A múzeum pár nappal az incidens után visszahívta a családot egy irányított tárlatvezetésre. „Vannak olyan esetek, amikor a kihelyezett műtárgyakat szándékosan rongálják meg, amely történéseket nagyon szigorúan büntetünk, akár a rendőrség bevonásával. Ez azonban nem tartozik az ilyen esetek közé. Egy kisgyerek véletlen rongálta meg a vázát, ehhez mérten kezeljük a dolgot” – mondta Lihi Laszlo, a Hecht egyik dolgozója.

A vázát, amely valamikor időszámításunk előtt 2200 és 1500 között készült, egy restaurátor fogja helyrehozni, pár nap múlva pedig vissza is kerülhet eredeti helyére. Bár a fiú apja megkönnyebbült, hogy helyre lehet állítani, sajnálja az esetet, ugyanis az ismét összerakott váza nem lesz ugyanolyan – írja a BBC.

Az edény, amelyet valószínűleg bor és olaj szállítására használtak, jellegzetes a régióra. Azért volt különleges, mert sértetlenül ásták ki.