A klímaaktivisták ismét lecsaptak, most a Leány gyöngy fülbevalóval volt a célpont

2022.10.27. 19:53
Klímaaktivisták célba vették Johannes Vermeer holland mester híres, Leány gyöngy fülbevalóval című alkotását egy hágai múzeumban.

Az Index nyomon követte a környezetvédő Just Stop Oil csoport aktivistáinak eddigi megmozdulásait. Volt köztük közutak – mint például a Beatles együttesről ismert Abbey Road – blokkolása, rongálás és művészeti remekművek támadása. Legutóbbi akciójukban hozzáragasztották magukat a híres Leány gyöngy fülbevalóval című festményhez.

A holland rendőrség közölte, hogy három embert letartóztattak a hágai múzeumban, de részleteket nem közölt.

A műalkotás a Mirror szerint nem sérült meg. A közösségi médiában terjedő felvételeken látható, amint az egyik tüntető megpróbálja kopasz fejét a festmény előtti üvegre ragasztani.

Az eset a világ galériáiban elkövetett hasonló támadások sorozata után történt. A hónap elején brit tüntetők egy konzervlevest dobtak Van Gogh ikonikus, Napraforgók című festményére. Összegyűjtöttük, ezelőtt milyen akciókat hajtottak végre a múzeumok híres kiállított tárgyai ellen az aktivisták:

Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM