Tettlegességig fajult a nézeteltérés egy sírkertben Donald Trump miatt

2024.08.30. 12:36
Kisebb dulakodás alakult ki egy tisztségviselő és Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt kíséretének tagjai között az Arlingtoni Nemzeti Sírkertben, amikor a temető egy dolgozója megpróbálta megakadályozni, hogy fotó készüljön az elnökjelölt látogatásáról.

Incidens zavarta meg Donald Trump részvételét az Arlingtoni Nemzeti Sírkertben tartott koszorúzáson, írja az MTI. Az eset még hétfőn történt, amikor az elnökjelölt családtagok meghívására részt vett az afganisztáni kivonulás idején a kabuli repülőtér közelében elkövetett merénylet harmadik évfordulóján, a 13 amerikai katonaáldozat emlékére tartott koszorúzáson.

Az eseményen tettlegességig fajult a nézeteltérés, amire a védelmi minisztérium név nélkül nyilatkozó illetékese szerdán elismerte, hogy történt egy „incidens” Donald Trump látogatása alkalmával, amit az előzött meg, hogy figyelmeztették az elnökjelölt kíséretének tagjait, hogy nem készíthető fotó a temető 60-as parcellájánál, az afganisztáni és iraki háborús cselekményekben elhunyt katonák nyughelyénél.

Donald Trump szóvivője közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy előzetesen engedélyt kaptak arra, hogy egy magánfotós jelen lehessen az eseményen. Steven Cheung a dulakodással kapcsolatban azt írta, hogy „egy magát meg nem nevező személy, aki láthatóan mentális problémákkal küzdött, úgy döntött, hogy Trump elnök csapatának tagjait megakadályozza a bejutásban”.

A szövetségi törvény tiltja a kampánytevékenységet

Chris LaCivita, Donald Trump kampánytanácsadója arra hívta fel a figyelmet, hogy az elnökjelölt az áldozatok családjainak meghívására jelent meg a koszorúzáson, valamint megosztott egy levelet két család tagjainak részéről, amiben azt írták, hogy az elnökjelölt és kísérete a maximális tisztelettel és méltósággal járt el az eseményen.

Az amerikai hadsereg nem említ mentális problémákkal küzdő személyt, hanem arról adott ki közleményt, hogy Donald Trump csapatának egyik tagja „hevesen félretolta” a temető egyik alkalmazottját. Az esetről a rendőrséget is értesítették, de a sértett nem akart feljelentést tenni, ezért az ügyet lezártnak tekintik.

„A temető alkalmazottja professzionálisan járt el, és elkerülte a további rendzavarást” – tudatta közleményében a hadsereg, hozzátéve, hogy az incidens szerencsétlen volt, ám „az sem szerencsés, hogy a temető alkalmazottja és szakmai fellépése méltatlan támadás célpontjává válik”. 

Az Arlingtoni Nemzeti Sírkert közleményt adott ki, amelyben arra hivatkozott, hogy a szövetségi törvény tiltja a kampánytevékenységet a nemzeti katonai temetőkben, ideértve a fotósok, tartalom-előállítók jelenlétét. A közlemény szerint az intézmény érvényt szerez a jogszabálynak mindenkivel szemben.