A szélsőjobb AfD a legnagyobb nyertese a német tartományi választásoknak

2024.09.01. 21:39
Az Alternatíva Németországért (AfD) a második világháború óta az első szélsőjobboldali párt, amely nyerni tudott a tartományi választásokon. A kormánypártok sokat gyengültek, és a semmiből hirtelen megjelenő Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) tíz százalék feletti eredményt ért el.

Az AfD az előrejelzések szerint a szavazatok 33,5 százalékát szerezte meg Türingia tartományban, kényelmesen megelőzve a 24,5 százalékot elért konzervatívokat − derült ki a ZDF televízió exit polljából. A szomszédos Szászországban a konzervatívok 32 százalékkal vezettek, mindössze fél százalékponttal megelőzve az AfD-t, írta meg a Reuters.

A baloldali populista Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW), amely az AfD-hez hasonlóan a bevándorlás szigorúbb ellenőrzését követeli, és le akarja állítani Ukrajna felfegyverzését, mindkét államban harmadik lett, bár jelentősen alulmúlta a korábbi felmérések eredményeit.

Egy év van hátra a németországi országos választásokig, és az eredmények büntetésnek tűnnek Olaf Scholz kancellár koalíciója számára, bár úgy tűnik, hogy a szociáldemokraták mindkét tartományban átlépték az 5 százalékos küszöböt, ami a parlamentben maradáshoz szükséges.

Koalíciós partnerei, a Zöldek és a Szabad Demokraták azonban mindkét parlamentben kevésbé tűntek biztosnak, ami újabb konfliktusokat vetíthet előre Scholz amúgy is törékeny kormánykoalíciójában. Minden párt, beleértve a BSW-t is, ígéretet tett arra, hogy nem köt koalíciós szövetséget az általuk antidemokratikusnak és szélsőségesnek tartott AfD-vel.

Az exit poll adatok mindössze néhány tizedet tévedtek

A Spiegel német lap is hasonló adatokat rögzített folyamatosan frissülő választási eredményeiben. Öt megállapítást tettek a voksolással kapcsolatban, melyek közül az első és legfontosabb, hogy az Alternatíva Németországért lett a legerősebb párt Kelet-Németországban, hiszen Thüringiában a szavazatok harmadával tudott nyerni, míg Szászországban mindössze egy tized százalékkal marad el a Kereszténydemokrata Uniótól (CDU).

Meglepetés lehet, hogy a 2024 januárjában alakult Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) mindkét tartományban jóval tíz százalék feletti eredményt ért el. A BSW alapítója és egyben névadója, Sahra Wagenknecht a Linke nevű baloldali pártból vált ki, és létrehozott egy szintén baloldali populista szövetséget, mely sikeresen tudta elvenni egykori pártjának szavazóit. Azonban a Linke Thüringiában továbbra is 11 százalékot ért el, míg Szászországban a parlamenti bejutáshoz szükséges öt százalékot sem.

A CDU stabil eredményt hozott mindkét tartományban, de nehéz lesz a bekerülő többi párttal koalíciót alkotnia, azonban a szakértők szerint Szászországban a BSW lehet a kormányzó többséghez szükséges erő.

Az egykori „lámpakoalíció” (szociáldemokraták, szabaddemokraták és zöldek) viszont egyértelműen vereséget szenvedett, ami a kormánypártot adó szociáldemokraták számára nagy kritika a választók részéről. A szabaddemokraták alig egyszázalékos párttá váltak, míg a Zöldek is meggyengültek mindkét tartományban.