Kórházra mért csapást Oroszország Poltavában, a kétszázat is meghaladja az áldozatok száma

GettyImages-1771395862
2024.09.03. 15:11 Módosítva: 2024.09.03. 18:47
Oroszország brutális támadást intézett kedd délután a közép-ukrajnai Poltava városa ellen. Az előzetes információk szerint egy oktatási intézményre és egy kórházra mértek csapást két ballisztikus rakétával, melynek következtében 49 ember meghalt, 219 pedig megsérült. Mindeközben az orosz fél azt terjeszti, hogy egy kárpátaljai dandár katonái haltak és sérültek meg a csapásban.

Egy oktatási intézményt és egy kórházat ért nagy erejű orosz támadás kedd délután a közép-ukrajnai Poltavában – írja a TSZN ukrán híroldal. 

„Az orosz agresszor barbár támadást intézett a város egyik oktatási intézménye ellen. A rendelkezésre álló információk szerint az ellenség két ballisztikus rakétát használt. A riasztás és a halálos rakéták megérkezése közötti időintervallum olyan rövid volt, hogy az utóbbi az embereket az óvóhelyekre való evakuálás pillanatában érte utol” – áll az Ukrán Védelmi Minisztérium közleményében.

A támadás következtében a főiskola egyik épülete részben megsemmisült, a minisztérium közleménye szerint rengeteg ember rekedt a romok alatt.

A katasztrófavédők és a mentősök összehangolt munkájának köszönhetően eddig 25 embert sikerült kimenteni, közülük tizenegyet a romok alól szabadítottak ki. A katasztrófavédelem jelenleg is folytatja a mentési munkát.

Zelenszkij is megszólalt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a támadást követően azonnal elrendelte a Poltava elleni rakétatámadás minden körülményének teljes és mihamarabbi kivizsgálását.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint két ballisztikus rakétáról van szó. Egy oktatási intézmény és egy szomszédos kórház területét találták el. A Kommunikációs Főiskola egyik épülete részben megsemmisült. Emberek rekedtek a romok alatt. Sokukat sikerült kimentenünk

– közölte az ukrán elnök.

Zelenszkij rövid közleményében arról írt, hogy az előzetes adatok szerint eddig 180 sérültje és 41 halálos áldozata van a brutális csapásnak.

Később Dmitro Lazutkin, az Ukrán Védelmi Minisztérium szóvívője közzétette a friss adatokat. Eszerint a halálos áldozatok száma 49-re emelkedett, a sérülteké pedig elérte a 219-et. 

A keresési és mentési műveletek jelenleg is folyamatban vannak. „Részvétem a családoknak és a barátoknak. Elrendeltem a történtek valamennyi körülményének teljes körű és gyors kivizsgálását. Minden szükséges szolgálat részt vesz a mentési műveletben. Hálás vagyok minden egyes embernek, aki a baleset utáni első percek óta segít az életeket mentő embereknek” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij

Gyászba borult a régió

A támadás hírére Filip Pronyin, a Poltavai Területi Katonai Közigazgatás vezetője szeptember 4-től kezdődően háromnapos gyászt hirdetett a régióban – írja az Ukrajinszka Pravda.

„Ez nagy tragédia a Poltavai terület és az egész ország számára. Az ellenség alattomos támadása 41 emberéletet követelt. Több mint 180 ember megsebesült. Őszinte részvétem a családoknak és a barátoknak” – közölte a terület vezetője.

Holnaptól kezdve a régióban háromnapos gyászt tartunk. Minden áldozat nyugodjék békében. Az ellenséget felelősségre kell vonni az emberiség elleni bűncselekményekért

– nyomatékosította Filip Pronyin.

Az oroszok azt állítják, hogy katonákat ért a támadás 

Szergej Lebegyev, az oroszpárti „mikolajivi földalatti mozgalom koordinátora” arról számolt be, hogy egy repülőtér közelében található objektumra mértek csapást Poltavában kedd reggel – írja az MTI az orosz sajtóra hivatkozva.

Hozzátették: Vlagyimir Rogov, az Új Régiók Integrációkoordinációs Tanácsának társelnöke azt közölte, hogy az ukrán harci veszteség több száz főre tehető. Több orosz sajtójelentés szerint legkevesebb két Iszkander rakéta talált el egy létesítményt,

amelyben – az orosz fél szerint – külföldi kiképzők ukrán katonákat oktattak a rádióelektronikai harc eszközeinek kezelésére.

A közösségi médiában sorra jelentek meg olyan felvételek, melyeken katonák álltak össze csoportképre az állítólagos kiképzőépület előtt –  bár nem egyértelmű, hogy ezek a felvételek valóban a ballisztikus rakéták becsapódásának helyszínén készültek-e. 

A Moszkovszkij Koszmopolec értesülései szerint a rakéta pont abban a pillanatban csapódott be, amikor az Ukrán Fegyveres Erők 128. kárpátaljai hegyi dandárjának állománya felsorakozott.

A lap azt állítja, hogy több mint 600 ember volt jelen a becsapódáskor.

A Mash nevű orosz telegram csatorna szerint – amely szintén felvételeket osztott meg a helyszínről – a két rakéta közül az egyik kültéren, a sorakozó helyszínén, a másik pedig a kiképzőközpont ebédlőjében csapódott be. Ezen kívül azt állították, hogy az ukrán katonák felsorakozásáról a helyi lakosság informátorai tájékoztatták az orosz hadsereget a csapás előtt.

A csatorna ezen túl azt állította, hogy a támadásban olyan, mozgósított ukrán katonák haltak meg, akiket a frontra akartak küldeni, vélhetően a Donbászba, Pokrovszk térségébe. 

A Moszkovszkij Koszmopolec felidézte azt is: nem ez az első eset, hogy az említett kárpátaljai hegyi dandár orosz rakétatámadás alá került. Tavaly novemberben az egyik front menti faluban tartott díjátadó ünnepségen rakétatámadás érte őket, melynek következtében 28 ember meghalt, további 52 pedig megsebesült – írták. 

A háború fejleményeit kedden is percről percre követjük ebben a cikkünkben. 

(Borítókép: Egy ukrán katona Zaporizzsjai területen, Délkelet-Ukrajnában 2023. november 4-én. Fotó: Ukrinform / NurPhoto / Getty Images)