Lemondott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter

GettyImages-1760505586 (1)
2024.09.04. 08:28
Volodimir Zelenszkij első számú szövetségese, Dmitro Kuleba külügyminiszter beadta lemondását. A kérelmet a döntéshozók hamarosan megvitatják. Az elmúlt napokban több másik miniszter is visszalépett, eddig összesen hat személy távozott az ukrán kormány valamely pozíciójáról.

Benyújtotta lemondását Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter – jelentette be a kijevi parlament elnöke, Ruszlan Sztefancsuk, amelyet az MTI adott hírül.

A lemondási kérelmet a törvényhozók hamarosan megvitatják, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban bejelentette, hogy a kormányban átalakítást hajtanak végre. A cél, hogy megerősítsék a kabinetet, valamint Ukrajna számára a szükséges eredményeket elérjék.

Kedden már benyújtotta lemondását több másik miniszter is, többek között Denisz Maljuszka igazságügyi miniszter, Olekszandr Kamisin, a stratégiai iparágakért felelős tárcavezető, valamint Ruszlan Sztrilec környezetvédelmi miniszter.

A közlemény szerint szintén benyújtotta lemondását Vitalij Koval, az ukrán vagyonkezelő alap elnöke és Olha Sztefanyisina európai integrációért felelős miniszterelnök-helyettes.

Kicsoda Dmitro Kuleba?

Dmitro Kuleba a jelenlegi ukrán kormány külügyminisztere. 2020 márciusa óta van hivatalban, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök első számú bizalmasa. A 43 éves politikust Ukrajna történetének egyik legfiatalabb vezető diplomatájaként tartják számon.

2003 és 2010 között a Külügyminisztériumban és Ukrajna Állandó Képviseleténél az EBESZ mellett dolgozott. 2010 és 2013 között Ukrajna külügyminiszterének hivatalában is dolgozott, ahol az Ukrajna külföldi megítélésével, a nemzetközi szervezetekkel és az Egyesült Államokkal való kapcsolatokkal kapcsolatos kérdésekért felelt.

2016 és 2019 között Ukrajna európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyetteseként, valamint Ukrajna állandó képviselőjeként dolgozott az Európa Tanácsnál. 

Magyarországgal is többször tárgyalt az ukrán-magyar viszonyról

Ahogy arról korábban is beszámoltunk Szijjártó Péter többször is tárgyalt Dmitro Kulebával. Idén először januárban ültek asztalhoz. Ekkor a magyar külügyminiszter azt mondta, hogy történtek biztató lépések a bizalmi légkör helyreállítása felé Magyarország és Ukrajna között, azonban hosszú még az út odáig, és sok munkára lesz szükség, amire hazánk készen áll.

Áprilisban Szijjártó Péter a Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tartott brüsszeli találkozóját követően arról posztolt, hogy előrelépések történtek a magyar–ukrán kapcsolatokban, ilyen például a határforgalmi megállapodás módosítása, „amely hozzá fog járulni ahhoz, hogy megszüntessék a méltatlan helyzeteket a két ország határán”.

Július elején Washingtonban, a NATO-csúcs alatt találkozott egymással a két tárca vezetője, ahol a rról beszéltek, hogy a két ország együttműködésében az európai uniós csatlakozási tárgyalás megindítása új fejezetet nyit meg, ugyanis az ukránok egy európai uniós dokumentumban vállalták, hogy a magyar nemzeti közösség elvett jogait visszaadják.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szerdai élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Dmitro Kuleba 2023. november 2-án Berlinben. Fotó: Florian Gaertner / Photothek / Getty Images)