A volt magyar kormányfő szerint Magyarország nem marad az EU-ban

902A1758
2024.09.04. 14:15
Bajnai Gordon volt miniszterelnök szerint a lakosság egyértelműen EU-párti, így a kormány mögött nem áll a kilépést támogatók többsége, de értékelése szerint sokat dolgoznak azon, hogy ez megváltozzon. Ez azért is érdekes kijelentés mert az Index pont a napokban hasonló témában kérdezte az egyik minisztert.

A prágai Globsec biztonságpolitikai konferencián Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója mellett Bajnai Gordon volt miniszterelnök is felszólalt. A 444 tudósítása szerint utóbbi az egykori állami vezetők panelbeszélgetésén vett részt, Mikulas Dzurinda volt szlovák, Mirek Topolánek volt cseh miniszterelnök és Sebastian Kurz volt osztrák kancellár mellett.

A piaci verseny helyett

Bajnai Gordon kifejtette, hogy már nem politizál, szerinte kemény strukturális változások mennek végbe a magyar gazdaságban, valamint a társadalom mentalitásában. Felidézte Sir Ralf Dahrendorf német–angol szociológus szavait, aki korábban úgy fogalmazott, hogy a politikai rendszer megváltoztatásához 6 hónap kell, a gazdaság megváltoztatásához 6 év, a társadalom szerkezetének megváltoztatásához pedig 60 év szükséges.

A volt kormányfő nem biztos abban, hogy ebben a 60 éves átformálási ciklusban vagyunk-e még, vagy visszafordultunk.

Szerinte a jelenlegi kormánynak kidolgozott terve van arra, hogy a népesség nagy részét ismét az állami újraelosztástól tegyék függővé. Ez szerinte a politikusoknak ad hatalmat. Kitért arra is, hogy szerinte ismét pártállami rendszer épül ki, a siker kritériuma pedig megint a rendszerhez való hűség lett. A piaci verseny helyett a rezsimmel ápolt kapcsolat lett a fontos.

Bajnai Gordon úgy látja, ha lesz esély a változásra, akkor nagyon nehéz lesz másik pályára állítani Magyarországot. Ez a mostani „kohabitáció” az EU-val nem sokáig tartható fent. Szerinte a lakosság egyértelműen EU-párti, így a kormány mögött nem áll a kilépést támogatók többsége, de értékelése szerint sokat dolgoznak azon, hogy ez megváltozzon. Majd kiemelte:

Egy esetleges kilépés másnapján összeomlana a gazdaság, mert a Magyarországon lévő kínai és német autógyártók elhagynák az országot.

Szerinte időbeli terv nincs, stratégia viszont van, mert a mai állapotában a magyar rezsim nem kompatibilis az Európain Unióval.

Ez egy nem létező politikai vita

A volt kormányfő szavai azért is fontosak, mert a napokban kérdeztük pont erről a témáról is Bóka Jánost. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter arra kérdésünkre, hogy a konfliktusok és később a nettó befizetői státusz együttesen eredményezheti-e, hogy a kormány végül kivezeti Magyarországot az Európai Unióból, egyértelműen kiemelte, hogy nem.

Ez egy nem létező politikai vita, nem létező politikai diskurzus. A magyar kormányon belül nincsen beszélgetés arról, hogy Magyarország jövőjét az Európai Unión belül vagy az Európai Unión kívül kell elképzelni. A kormánynak az az egyértelmű álláspontja, amit minden fórumon elmondtunk, hogy Magyarország európai uniós tagságának nincs alternatívája. Ennek nagyon sok gyökere van. Magyarország kulturálisan és történelmileg Európához kötődik. A mi helyünk Európában van, az Európai Unióban a helyünkön vagyunk. Ugyanez a helyzet identitásoldalról is, függetlenül attól, hogy a magyar eredetet hova vezetjük vissza, a modern magyar identitás az európai identitás.

Majd az is hozzátette, hogy az európaiság a modern magyar identitás szerves része.

Tehát amikor én magyar vagyok, akkor ezzel azt is mondom, hogy én európai vagyok. Az más kérdés, hogy szerintem csak magyarként lehetek európai, tehát csak ebből adódik az európaiságom, de a modern magyar identitás az európai identitás. Tehát identitás szempontjából is a helyünkön vagyunk. Ha megnézem a biztonságpolitikai szempontokat, Magyarország helyét a térképen, akkor világos, hogy Magyarország biztonsága csak egy erős védelmi közösség részeként garantálható, aminek egyik pillére a NATO, a másik pillére pedig az Európai Unió.

Bóka János azt is hozzátette, hogy magyar gazdaság és a magyar emberek jólétének az alapját nézve, egy ennyire nyitott, ennyire exportvezérelt és ennyire külföldi beruházásoktól függő gazdaság esetében elképzelhetetlen a fejlesztési célkitűzéseket megvalósítani úgy, hogy Magyarországnak nincs korlátlan hozzáférése az egységes belső piachoz. Ez jelen körülmények között csak az Európai Unió tagjaként lehetséges.

Az Indexnek adott teljes interjút az alábbi linken olvashatja.

(Borítókép: Bajnai Gordon 2014. április 12-én. Fotó: Ajpek Orsi / Index)