Tanácsadóként alkalmazta volna szeretőjét az olasz kulturális miniszter, óriási botrány lett belőle

2024.09.05. 07:08
Újabb botrány rázta meg Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kormányát, miután kiderült, hogy Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter influenszer szeretőjét alkalmazta volna a tárca tanácsadójaként. A miniszter televíziós interjújában könnyes szemmel kért bocsánatot feleségétől és Melonitól a kellemetlen helyzetért.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök újabb csapással néz szembe, miután közeli szövetségesének számító kulturális minisztere kénytelen volt beismerni, hogy nemcsak viszonya volt egy közösségimédia-influenszerrel, de minisztériumi tanácsadóként még alkalmazni is akarta szeretőjét – írja a Politico.

Gennaro Sangiuliano mindezt az olasz állami televíziónak ismerte el szerda esti interjújában. Elmondása szerint

a botrány kirobbanása után felajánlotta lemondását a miniszterelnöknek, de Giorgia Meloni nem fogadta el azt.

A kormányfő a kormánypárt Olasz Testvérek (FdI) szerdai ülésén azt mondta, a jobboldal kormányra jutott és történelmet akar írni, „ezért nem engedheti meg magának a félrelépéseket”.

Az ügy előzménye egy múlt héten kirobbant botrány, amikor egy népszerű influenszer, Maria Rosaria Boccia bejelentette az Instagramon, hogy a kulturális minisztérium tanácsadói munkával bízta meg a nagyszabású rendezvények lebonyolításával kapcsolatban. Miután ezt a minisztérium tagadta, Boccia dokumentumokat és képeket tett közzé a Sangiulianóval közös „üzleti” útjairól.

A nős miniszter elismerte, hogy Boccia elkísérte őt üzleti útjaira, és azt sem tagadta, hogy valóban szerepet szánt neki a minisztériumnál, de elmondása szerint később „visszavonta” az ajánlatot, amikor felhívták a figyelmét, hogy ez „személyes, szentimentális” kapcsolatuk miatt összeférhetetlenséget jelentene. 

Állítása szerint a kapcsolatnak augusztusban vége lett. Kijelentette, hogy intim hangfelvételek is lehetnek Boccia birtokában, de szerinte azok nem alkalmasak a zsarolására. Sangiuliano kitartott amellett, hogy Bocciával közös utazásait nem közpénzből fizették, és hogy a nő nem férhetett hozzá bizalmas dokumentumokhoz. A kijelentéseket Maria Rosaria Boccia hazugságnak nevezte.

A miniszter könnyes szemmel kért bocsánatot feleségétől és Melonitól „a neki és a kormánynak okozott kellemetlen helyzetért”.

Ez már a második botrány, amely idén az olasz kulturális minisztériumot érinti. Sangiuliano kulturális államtitkára, Vittorio Sgarbi februárban mondott le, miután lopott műkincsek tisztára mosásával vádolták meg.