Németország azt állítja, hogy Lengyelország részt vett az Északi Áramlat felrobbantásában

2024.09.07. 17:36
A német nyomozók azzal vádolják Lengyelországot, hogy részt vettek az Északi Áramlat felrobbantásában, azonban a lengyel titkosszolgálat cáfolja a vádakat, szerintük orosz dezinformációs kampány állhat a háttérben.

Közel két évvel ezelőtt a Balti-tengeren történt több robbanás világszerte nagy felháborodást keltett. Nem sokkal később kiderült, hogy az Oroszországból Németországba irányuló gázszállításra lefektetett Északi Áramlat 1 és 2 vezeték négy ága közül három megsemmisült. A kérdés, hogy ki követte el a szabotázst − írja a Politico európai kiadása. 

A német nyomozók úgy vélik, talán tudják a választ. A fő gyanúsított egy Volodimir Zsuravljov nevű ukrán búvároktató, aki legutóbb Varsó közelében élt. A nyomozók őt gyanúsítják azzal, hogy öt másik ukránnal együtt követte el a támadást, mielőtt azonban letartóztathatták volna, a gyanúsított hazájába menekült. 

A német nyomozók most azzal vádolják Lengyelországot, hogy nem hajtja végre a német szövetségi bíróság által júniusban Volodimir Zsuravljov ellen kiadott európai elfogatóparancsot és házkutatási parancsot. A német szövetségi bűnügyi rendőrség és a szövetségi ügyészség elégedetlen. Egy, a nyomozást ismerő tisztviselő súlyos vádakat fogalmazott meg a Welt am Sonntagnak, azt állítva, hogy Lengyelország szabotálja a nyomozást. Egy másik, a nyomozást ismerő személy „az igazságszolgáltatás akadályozásának” nevezte mindezt.

Ez nem szokatlan nézet Németországban.

A lengyel kormány nyilvánvalóan azért engedte el a gyanúsítottat, hogy eltussolja a saját részvételét a csővezetékek elleni támadásban

− mondta a lapnak August Hanning, a német szövetségi hírszerző szolgálat, a BND korábbi vezetője. Meggyőződése, hogy a lengyel és az ukrán elnök, Andrzej Duda és Volodimir Zelenszkij tudott a támadás terveiről.

Ilyen méretű műveletek elképzelhetetlenek az érintett országok politikai vezetőinek jóváhagyása nélkül

− fogalmazott Hanning.

A nyomozók szerint a hatfős búvárcsapat, amely állítólag az Andromeda nevű vitorlásról lemerülve helyezte el a robbanóanyagokat, Lengyelországban kapott kiképzést.

A nyomozók úgy vélik, hogy Varsó logisztikai támogatást nyújthatott a víz alatti művelethez.

Az Andromeda legénységének tagjai a gyanú szerint támadáshoz szükséges felszerelést vittek magukkal a fedélzetre Kolobrzeg tengerparti üdülőhelyen, ahol a hajó hét nappal a robbanások előtt megállt. A német nyomozók azzal is vádolják a lengyel hatóságokat, hogy szándékosan visszatartották a kolobrzegi kikötőben készült videófelvételeket. Ez a visszautasítás a németek szerint felerősíti az eltussolás gyanúját.

Lengyelországban a hatóságok felháborodtak a Németországból érkező vádakon.

Az az állítás, hogy Ukrajna Lengyelország tudtával hajtotta végre ezt az akciót, teljesen alaptalan

− mondta a Welt am Sonntagnak Jacek Siewiera, a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője.

A szivárgó Északi Áramlat 2 a dániai Bornholmon 2022. szeptember 27-én
A szivárgó Északi Áramlat 2 a dániai Bornholmon 2022. szeptember 27-én
Fotó: Anadolu / Getty Images Hungary

A lengyel titkosszolgálat szerint orosz dezinformációs kampány állhat a háttérben

Jacek Siewiera szerint a vádak és a célozgatások olyan volt oroszbarát tisztviselők szűk köréből származnak, akik már nem töltenek be hatalmi pozíciót. „Remélem, hogy nem egy szervezett dezinformációs kampánnyal állunk szemben, amelyben ezek az emberek hagyták, hogy felhasználják őket Lengyelország lejáratására” – mondta Siewiera. Elmondása szerint Lengyelország minden nyomot vizsgál, beleértve annak lehetőségét is, hogy Oroszországnak köze volt a támadáshoz.

A német nyomozók időközben kizárták, hogy a szabotázs az oroszok hamis zászlós művelete lett volna. Azt mondják, biztosak abban, hogy az ukrán fegyveres erők korábbi főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij adta a parancsot a támadásra. A német hatóságok nyilvánosan hallgatnak a nyomozásról.

A szövetségi kormány nem kommentálja a médiában megjelent, állítólagos »részletes vizsgálati eredményekről« szóló beszámolókat

− közölte augusztus végén a német igazságügyi minisztérium egy közleményben.

Mindeközben nem tűnik valószínűnek, hogy Volodimir Zsuravljovnak valaha is személyesen szembe kell majd néznie a német hatóságokkal. Egy európai szerződés értelmében Ukrajna nem köteles kiadni állampolgárait más államoknak, és a többi, az összeesküvéssel gyanúsított személy feltehetően elrejtőzött.