Elmenekült Venezuelából a politikus, aki valószínűleg megnyerte a választásokat

2024.09.08. 10:06
Edmundo González politikai menedékjogot kér Spanyolországban, miután letartóztatással fenyegették a júliusi választások után, melyeket a Joe Biden vezette amerikai kormány szerint ő nyert meg.

Edmundo González venezuelai ellenzéki személyiség, aki az Egyesült Államok és más demokráciák szerint is megnyerte a júliusi elnökválasztást Nicolás Maduro államfővel szemben, elmenekült az országból, hogy Spanyolországban kérjen politikai menedéket − közölték a spanyol és a venezuelai hatóságok szombaton késő este.

González távozására a július 28-i szavazás után, a rezsim ellenzékkel szembeni kemény fellépését követően került sor. A választások lezárultakor Maduro a szavazólapok adatainak nyilvánosságra hozatala nélkül állította, hogy ő győzött. Azóta bevetette a Nemzeti Gárdát és a hírszerző rendőrséget is, hogy terrorizmus vádjával több mint 2 ezer tüntetőt és politikailag másként gondolkodót tartóztasson le. A legutóbbi erőszakos cselekményekben több mint 20 ember vesztette életét.

Főügyésze, Tarek William Saab azzal fenyegette meg Gonzálezt, a 75 éves nyugalmazott diplomatát, hogy a vitatott választásokat követő tüntetésekre történő felbujtás vádjával bezáratja. A férfi, akit sok venezuelai az ország megválasztott elnökének tart, szombat este a spanyol légierő gépén Spanyolországba távozott − közölték mindkét ország tisztviselői a The Wall Street Journal beszámolója szerint.

Geoff Ramsey, az Atlantic Council think-tank munkatársa, aki szorosan figyelemmel kíséri a venezuelai politikát, González távozását az ellenzék számára „hatalmas csapásnak” nevezte. Hozzátette, hogy ezzel az Egyesült Államoknak, amely megpróbálta biztosítani, hogy a választás szabad és tisztességes legyen, kevés lehetősége maradt arra, hogy eltávolítsa Madurót a hatalomból. María Corina Machado, az ország legismertebb ellenzéki vezetője továbbra is az országban tartózkodik, bár letartóztatásra számíthat.

Maduro a középső ujját mutatja az amerikaiaknak, és megmutatja, hogy bármit hajlandó megtenni azért, hogy megtartsa hatalmát.

− mondta.

Most az a kérdés, hogy a kormány közvetlenül Machado ellen fordul-e, vagy megelégszik azzal, hogy egyelőre a legfőbb tanácsadóit üldözi.