A Fidesz kinevezte Győrffy Balázs utódját az Európai Parlamentben

2024.09.13. 13:57
Tíz lehetséges jelölt közül Dömötör Csaba lett a befutó a Fidesz bejelentése szerint a Győrffy Balázs megüresedett európai parlamenti képviselői székéért folytatott harcban. Dömötör dolgozott már Brüsszelben, bár akkor még a háttérben, viszont nagyon büszke a kinevezésére, és azt mondta, hogy „akik Magyarország ellen dolgoznak, őket fülön fogjuk csípni”.

A Fidesz Dömötör Csabát jelöli Győrffy Balázs megüresedett európai parlamenti képviselői helyére – közölte a kormánypárt pénteken az MTI-vel.

A közleményben azt írták: Dömötör Csaba az elmúlt 9 évben a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkáraként dolgozott, 2018 óta országgyűlési képviselőként.

A politikus kormányzati megbízatását megelőzően több évig a brüsszeli Fidesz-delegáció munkáját segítette.

Politikai pályafutása elején a Fidelitas külügyi kabinetét vezette, emellett két évig volt elnöke az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének. Dömötör Csaba tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán végezte – áll a Fidesz közleményében.

Dömötör Csaba a közösségi oldalán is bejelentette új pozícióját, és kifejtette, hogy megtisztelőnek érzi, hogy ő erősítheti a magyar nemzeti hangot „egy olyan intézményben, ahol sokan akarnák ezt a hangot lejjebb csavarni”. 

Akik tiszteletben tartják hazaszeretetünket és megadják a tiszteletet Magyarországnak, számíthatnak a szövetségünkre. De akik az ország ellen dolgoznak, őket fülön fogjuk csípni. Legyenek akár az új, akár a régi baloldal politikusai, szponzorai vagy lobbistái

– fejtette ki Dömötör. Hozzátette, hogy állomáshelye változik, de a célja nem, ami egy „szuverenitását és biztonságát megőrző, önmagáért kiálló, gazdaságában gyarapodó Magyarország”.

Tíz jelölt közül

Győrffy Balázs, a Fidesz EP-képviselője még augusztusban ittas állapotban vitába keveredett egy nővel, ami tettlegességig fajult, ezért a párt kizárta soraiból. A Fidesz szerint világos szabályok és értékek vannak a pártban, aki ezeket megsérti, nem lehet a közösség tagja. A képviselő így fogalmazott:

Elbuktam, ezért vállalok minden felelősséget és következményt.

Az Európai Parlament nagyvonalúan az egyes tagállamokra bízza, hogyan oldják meg a valamilyen oknál fogva megüresedett mandátumok betöltését. Így a Fidesz–KDNP az ittasan nőt bántalmazó Győrffy Balázs helyére a listáján mandátumhoz nem jutó tíz jelölt közül választhatott, a befutó pedig Dömötör Csaba lett.