Télre váltott az időjárás, már Horvátországban is havazik

2024.09.13. 15:51
Teljesen felborította Európa időjárását a Boris ciklon érkezése. Szlovénia és Olaszország után Horvátországban is kifehéredett a táj. Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) szerint az esőzések miatt Ausztriában több helyen is szünetelhet a vonatforgalom. A szakemberek és a hatóságok az utóbbi idők legnagyobb áradására készülnek. Budapesten és a magyarországi folyóknál harmadfokú árvízvédelmi készültséget is elrendelhetnek.

Horvátországot is elérte a Boris nevű mediterrán ciklon, amelynek hatására szeptember 13-án Soboli községben is havazott. A Platak síközpont webkamerája szerint pénteken folyamatosan esett a hó a településen – számolt be róla a Szabad Magyar Szó. 

Az Istramet horvát időjárás-előrejelzése alapján pénteken több hegyvidéki területen is kifehéredhet a táj. Horvátországban jelenleg narancssárga riasztás van érvényben, így az Adriai-tenger partján is nagy mennyiségű esőre és árvizekre kell számítani.

Európában a Boris ciklon miatt az utóbbi idők legnagyobb áradására készülnek a szakemberek. 

Mint írtuk, Szlovéniában és Ausztriában szintén nagy mennyiségű csapadék hullott az Alpokban.

A heves esőzések miatt Dél-Németországban, Ausztriában és Csehországban is piros figyelmeztetés van érvényben – írja a horvát Index. Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) a havazás miatt leállította a vonatokat Salzburg és Klagenfurt között, valamint az utasokat is jelentős késésekre figyelmeztetik. Ausztria magasabban fekvő tájain akár 200 centiméteres hó is várható hétfőig. A MÁV-csoport információi szerint az ÖBB arra kéri a közlekedőket, hogy az időjárási körülmények miatt a következő napokban ne utazzanak vonattal Ausztriába.

Az Osztrák Meteorológiai Szolgálat Bécsben és Alsó-Ausztriában a legmagasabb szintű figyelmeztetést adta ki az esőzések miatt. Az osztrák fővárosban akár 90 kilométer per órás erősségű széllökések lehetnek. Az Ausztriában jelenleg is tartó kiadós esőzések következtében komoly árhullámra lehet számítani a Dunán és mellékfolyóin. Bécs városvezetése azt tanácsolja a lakosságnak, hogy lehetőleg kerüljék a felesleges utazást. Bajorország legmagasabb részein, valamint Olaszországban, a Dolomitoknál is bőséges mennyiségű hó esett. 

Magyarországon harmadfokú árvízkészültség is jöhet 

Mint írtuk, a Boris nevű mediterrán ciklon péntekre Magyarországot is elérte, így a következő napokban kiadós esőzésre – helyenként 50–200 milliméternyi csapadékra – és esetleges árvizekre is számíthatunk. A csúcshőmérséklet csaknem 20 fokkal elmarad az egy héttel ezelőtti maximumoktól. 

A jövő hétvégén Budapesten is elérheti a harmadfokú árvízvédelmi szintet a Duna vízállása. Az Országos Vízjelző Szolgálat friss hidrológiai előrejelzése szerint a következő egy hétben a Duna Nagybajcs és Budapest közötti szakaszán több helyen kell harmadfokú árvízvédelmi készültségre számítani.

A rohamosan – csak vasárnap várhatóan másfél métert – emelkedő vízszint miatt már kedden víz alá kerülhet az alsó rakpart. Szerdán már másodfokú, jövő hétvégén pedig harmadfokú árvízvédelmi készültséget is elrendelhetnek a fővárosban, amennyiben a Duna vízállása meghaladhatja a 800 centimétert.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.