A spanyol miniszterelnök fogadta Venezuela politikai menedékjogot kérő korábbi elnökjelöltjét

GettyImages-2170750935
2024.09.13. 06:11
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök csütörtökön találkozott Edmundo González Urrutia venezuelai ellenzéki vezetővel, aki az ellene érvényben lévő elfogatóparancs miatt politikai menedékjogot kért a dél-európai országtól. A július végén lezajlott választások súlyos zavargásokba torkolltak a dél-amerikai országban.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök csütörtökön fogadta Edmundo González Urrutia venezuelai ellenzéki politikust, korábbi elnökjelöltet, aki politikai menedékjogot kérve érkezett a dél-európai országba a múlt hét végén.

„Spanyolország továbbra is a demokrácia, a párbeszéd és Venezuela testvérnépének alapvető jogaiért dolgozik” − számolt be a találkozóról a kormányfő az X közösségi platformon, hangsúlyozva a humanitárius elkötelezettséget és szolidaritást a venezuelaiakkal.

A találkozóra egy nappal azután került sor, hogy a spanyol parlament elfogadta a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) előterjesztését, amelyben sürgetik a kormányt, hogy ismerje el González Urrutiát Venezuela legutóbbi elnökválasztásának győzteseként. A kisebbségi kormányt alkotó baloldali pártok nem támogatták a javaslatot.

Az EFE spanyol hírügynökség információi szerint a spanyol kabinet nem készül elismerni a venezuelai ellenzék választási győzelmét a közös európai uniós álláspontra hivatkozva. Az EU továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a venezuelai választási hatóság (CNE) tegye nyilvánossá és hitelesítse a választási jegyzőkönyveket, illetve követeli a jogsértések leállítását és a garanciákon alapuló párbeszédet, amely figyelembe veszi a venezuelai nép akaratát.

A spanyol parlament határozatára válaszul Jorge Rodríguez, a venezuelai törvényhozás elnöke azt követelte, hogy kormánya szakítson meg minden „diplomáciai, kereskedelmi és konzuli” kapcsolatot Spanyolországgal.

Nicolas Maduro az ellenzék vezetője ellen elfogatási parancsot adott ki

Edmundo González Urrutia múlt vasárnap érkezett Spanyolországba a spanyol légierő repülőgépével, miután néhány napot a caracasi spanyol nagykövet rezidenciáján töltött.

Az ellenzéki politikus ellen elfogatási parancs volt érvényben, amelyet a júliusi választások körüli hivatalos vizsgálat keretében adott ki Venezuela legfőbb ügyésze, a többi között erőszakra való felbujtás, okirat-hamisítás és hatalomátvétel kísérletének vádjával.

Maduro elnök kormánya a választások óta több mint 2400 embert vett őrizetbe, ami az ENSZ által „a félelem légkörének” nevezett helyzetet teremtett.

Több ország is elismerte Edmundo González Urrutiát Venezuela elnökének

A venezuelai választási bizottság július 28-án hivatalosan is a 2013 óta hatalmon lévő Nicolás Madurót nyilvánította az elnökválasztás győztesének, de az ellenzék csalást kiáltott, és az elnökválasztást követően kiterjedt, halálos áldozatokat is követelő tüntetések zajlottak Venezuelában, amelyek során több mint kétezer tiltakozót letartóztattak.

A tüntetéseken María Corina Machado is részt vett, aki Gonzálezhez hasonlóan szintén bujkálni kényszerül, amióta megerősítették Nicolas Maduro győzelmét. Diosdado Cabello kinevezésével pedig további letartóztatások következtek Venezuelában.

Augusztus közepén a venezuelai ellenzék világszerte tüntetésekre szólított fel, melyet azonban nem támogatott egységesen minden dél-amerikai ország. Antony Blinken szerint viszont „elsöprő bizonyíték” van arra, hogy Edmundo González kapta a legtöbb szavazatot.

Több ország, köztük az Egyesült Államok, Peru és Argentína is az ellenzék jelöltjét ismerte el győztesként, de diplomáciai feszültségek alakultak ki Caracas és a vitatott venezuelai választásokkal kapcsolatban semleges álláspontot képviselő latin-amerikai államok között is.

A Maduróval szemben barátságosabb brazil, mexikói és kolumbiai államfő ugyanis szintén nehezményezte az ellenzéki politikusok elleni intézkedéseket, valamint azt, hogy Caracas nem hozta nyilvánosságra a részletes szavazási eredményeket.

(Borítókép: Pedro Sánchez és Edmundo González Urrutia 2024. szeptember 12-én Madridban. Fotó: Anadolu / Getty Images)