Rakétát lőttek a jemeni lázadók az izraeli Ben Gurion reptérre

2024.09.15. 15:27
Húszi lázadók rakétáját hatástalanította az izraeli repülőtér légvédelme. Károkról nem érkezett jelentés, a zsidó állam katonai válaszlépésekre készül. Az izraeli-palesztin konfliktus kezdete óta a Jemen jelentős részét ellenőrzésük alatt tartó lázadók többször intéztek támadást izraeli célpontok ellen.

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók lőtték ki azt a rakétát, amely Izrael középső részén nyílt terepen zuhant le és a közel egy éve tartó gázai háború legfrissebb epizódjaként beindította a Ben Gurion Nemzetközi Repülőtér légoltalmi szirénáit. Áldozatokról vagy nagyobb károkról nem érkezett jelentés. Izrael katonai válaszlépéseket helyezett kilátásba − olvasható az MTI tájékoztatásából.

Az izraeli média a nemzetközi repülőtéren lévő óvóhelyekre igyekvő emberekről mutatott be felvételeket. A repülőtér üzemeltetőjének közleménye szerint azonban a normális működés röviddel később újraindult.

Felvételeket lehetett látni Izrael középső részén vidéki területen nyílt terepen lobogó tűzről, valamint Modiin központi város egyik vasútállomásának mozgólépcsőjére zuhant elfogórakéta-szilánknak tűnő tárgyról.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a többszintű légvédelem több alkalommal is akcióba lépett a rakéta elfogására. Azt azonban még nem állapították meg, hogy melyik volt ezek közül sikeres − ha egyáltalán. Az adott tájékoztatás szerint a támadó rakéta röptében esett darabjaira, és az incidens vizsgálata még folyamatban van. A környéken hallható robbanások az elfogórakétáktól származtak − közölték.

Az izraeli hadsereg szerint vasárnap kora reggel mintegy 40 lövedéket lőttek ki Libanonból, a legtöbbet vagy elfogták, vagy nyílt terepen csapódott be. Jahja Szárí, a lázadók katonai szóvivője azt mondta, hogy ballisztikus rakétát lőttek ki egy „katonai célpontra” Jaffában. Hasim Saraf ad-Din, a húszik szóvivője azt mondta, hogy míg a jemeni lakosok Mohamed próféta születésnapját fogják ünnepelni, míg „az izraeliek kénytelenek lesznek óvóhelyeken meghúzni magukat”.

A Jemen jelentős részét ellenőrzésük alatt tartó lázadók az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti gázai háború kezdete óta többször is indítottak drónokat és rakétákat Izrael felé, de szinte mindegyiket elfogták a Vörös-tenger felett. A húszik számos alkalommal intéztek támadást kereskedelmi hajók ellen is a Vörös-tengeren azzal az indokkal, hogy a palesztinok támogatására így akarják blokád alá helyezni Izraelt.

Júliusban egy, a húszik által indított iráni gyártmányú drón csapódott be Tel-Avivban, egy ember meghalt, 10 másik pedig megsebesült. Izrael válaszul légicsapások hullámával válaszolt a húszik által ellenőrzött jemeni területekre, köztük Hudejda kikötővárosra, a húszi fellegvárra.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hasonló súlyú válaszlépésre utalt a vasárnapi támadást követő kabinetülésen tett megjegyzéseiben. „A húsziknak mostanra már tudniuk kellene, hogy súlyos árat fizettetünk minden olyan kísérletért, amellyel ártani próbálnak nekünk” − fogalmazott. „Bárki, akinek emlékeztetőre van szüksége, látogasson el a hudejdai kikötőbe” − tette hozzá az izraeli kormányfő.