Spanyolország visszautasítja, hogy köze lenne a venezuelai puccskísérlethez

2024.09.15. 17:55
Venezuela több külföldi állampolgárt is letartóztatott terrorizmus vádjával, köztük két spanyolt is. Madrid tagadja a dél-amerikai ország vádjait, hogy támogatnának bármilyen puccskísérletet. Eközben politikai menedékjogot adtak Edmundo González Urrutia venezuelai ellenzéki vezetőnek, aki ellen elfogatóparancs van érvényben. Az esemény nagy vitákat generált a két ország között.

Spanyolország nyomatékosan visszautasítja, hogy részt vett volna egy Venezuelát destabilizáló műveletben − közölték spanyol külügyi források az EFE spanyol hírügynökséggel vasárnap, reagálva arra, hogy a dél-amerikai országban terrorista vádakkal őrizetbe vették két állampolgárát.

A venezuelai kormány állítása szerint a hétvégén letartóztatott férfiak kapcsolatban állnak a spanyol Nemzeti Hírszerző Központtal (CNI), és az Egyesült Államok vezetésével „terrorista” akciókat akartak végrehajtani, amelyeknek része lett volna Nicolás Maduro elnök meggyilkolása is. Bevallották aktív részvételüket a feltételezett destabilizáló műveletben − nyilatkozta Diosdado Cabello venezuelai belügyminiszter.

Spanyolország a venezuelai helyzet demokratikus és békés megoldását támogatja

 − hangsúlyozták a külügyminisztériumi források a spanyol hírügynökségnek, közölve azt is, hogy a fogvatartottak nem tagjai a hírszerzésnek vagy más állami szervezetnek.

A spanyol közszolgálati televízió (TVE) úgy értestült, hogy a két spanyol mellett három amerikai és egy cseh állampolgárt is elfogtak a dél-amerikai ország hatóságai − olvasható az MTI tájékoztatásában.

A két spanyol férfi eltűnését szeptember 9-én jelentették be hozzátartozóik Spanyolországban, miután már egy hete nem tudtak velük kapcsolatba lépni. Mint elmondták, rokonaik turistaként utaztak Venezuelába augusztus közepén. Hollétükről internetes közösségi oldalakon is próbáltak tudakozódni és információt kérni.

A héten a venezuelai külügyminisztérium bekérette a caracasi spanyol nagykövetet, és hazahívta konzultációra madridi nagykövetét, miután Margarita Robles spanyol védelmi miniszter egy eseményen diktatúrának nevezte a venezuelai rezsimet. Ezt megelőzően a spanyol parlament határozatot fogadott el, amelyben felszólította a spanyol kormányt, hogy ismerje el Edmundo González Urrutia ellenzéki politikust Venezuela legutóbbi elnökválasztásának győzteseként.

A venezuelai ellenzék vezetője politikai menedékjogért fordult Spanyolországhoz, Pedro Sánchez is fogadta

González Urrutia egy hete politikai menedékjogot kérve érkezett Spanyolországba. Csütörtökön pedig Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök fogadta.

Spanyolország továbbra is a demokrácia, a párbeszéd és Venezuela testvérnépének alapvető jogaiért dolgozik

 − számolt be a találkozóról a kormányfő, hangsúlyozva a humanitárius elkötelezettséget és szolidaritást a venezuelaiakkal.

A González Urrutia elnökségének elismeréséről szóló határozatot a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) terjesztette be a spanyol parlamentben. A kisebbségi kormányt alkotó baloldali pártok nem támogatták a javaslatot.

Az EFE spanyol hírügynökség információi szerint a spanyol kabinet nem készül elismerni a venezuelai ellenzék választási győzelmét a közös európai uniós álláspontra hivatkozva. Az Európai Unió továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a venezuelai választási hatóság (CNE) tegye nyilvánossá és hitelesítse a választási jegyzőkönyveket, illetve követeli a jogsértések leállítását és a garanciákon alapuló párbeszédet, amely figyelembe veszi a venezuelai nép akaratát.

A spanyol parlament határozatára válaszul Jorge Rodríguez, a venezuelai törvényhozás elnöke azt követelte, hogy kormánya szakítson meg minden „diplomáciai, kereskedelmi és konzuli” kapcsolatot Spanyolországgal.