új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A MÁV és a Volánbusz hálózatán az árvízi helyzet ellenére továbbra is biztosított a vasúti közlekedés. Egyetlen kivétel, ahol már korlátozást kellett bevezetni, az az Esztergom–Komárom vonal. A szakaszon buszok szállítják az utasokat az áradás levonulásáig és az esetleges helyreállításig, írja a MÁV-csoport.

    Szerdától Neszmély és Süttő között a 10-es főutat lezárják, emiatt a pótlóbuszok útvonala az árvízvédelmi készültséghez igazodva változni fog, akkortól átmenetileg csak Süttő és Esztergom között tudnak közlekedni.

    A Volánbusz menetrendjét is jelentősen befolyásolják a körülmények. Az árvizek következtében bevezetett útlezárások és forgalmi korlátozások miatt egyes autóbuszok terelt vagy rövidített útvonalon közlekedhetnek.

    A következő napokban Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom vármegye Duna menti települései, és a Dunakanyar térsége érintett a forgalmi korlátozásokban.

    Jelenleg terelve közlekednek Győrben a Móricz Zsigmond rakpart járatai, valamint lezárták a 11-es út Tát és Esztergom közötti szakaszát, ahol szintén terelésekkel kell számolni. A Dunakanyar térségében szerda reggeltől további lezárások lépnek életbe, többek között Süttő és Neszmély között, illetve Dömösön és Pilismaróton is szünetel az autóbuszos személyszállítási szolgáltatás. Szerdán hajnaltól a 803-as és 804-es járatok megosztva, csak Neszmély–Tata–Tatabánya, Neszmély és Komárom, illetve Süttő és Esztergom között közlekednek.

    Az 1721-es vonalon Esztergom és Győr között nem indul járat. A 880-as járatok csak Visegrád és Újpest között szállítják az utasokat, az Esztergom és Visegrád közötti szakaszon nem indulnak.

    Várhatóan szerda este 18 órától Esztergom Kertváros és Esztergom belvárosa között az autóbuszok a Látóhegyi út felé közlekednek, így a Szalézi lakópark és a Knorr János utca közötti szakaszt nem fogják érinteni.

    Az árvízhelyzet miatt egyes útvonalakon késésekre és/vagy járatkimaradásokra is számítani kell. Ezek egy része az útvonaltervezőkben nem lesz látható a folyamatosan változó körülmények miatt.

    A Volánbusz kéri utasait, hogy a következő napokban ne megszokásból kezdjék meg utazásukat, utazásuk tervezése, illetve megkezdése előtt mindenképpen tájékozódjanak a legfrissebb információkról a volanbusz.hu/arviz oldalon is.

  • „A Duna budapesti tetőzését a főváros felkészülten várja, csütörtök délre minden árvízivédelmi munkálattal elkészülnek a szakemberek” – közölte Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közzétett videóban.

    A főpolgármester elmondta, hogy három területen zajlanak kiemelt árvízvédelmi beruházások.

    • Az egyik terület a III. kerületben a Nánási-Királyok útja, ahol több kilométer hosszan agyaggátat építenek a meglévő földgát megerősítése érdekében.
    • A védekezés másik kiemelt pontja a Margitsziget, ahol 800 ezer homokzsákot töltenek meg gépi erővel. Emlékeztetett rá, hogy a szigetet a Margit híd felől már lezárták és valószínűleg a napokban az Árpád híd felőli oldalról is lezárják. A Margitszigeten lévő szálloda működését biztosítják.
    • A Dagály Termálfürdő, Strandfürdő és Uszoda környékén szerdán mobilgátat építenek, ismertette a harmadik kiemelt védekezési beruházást a főpolgármester.

    Arról is tájékoztatást adott, hogy a Hajógyári-szigetre vezető hidakat lezárják és az áramot lekapcsolják a szigeten. Kitért továbbá arra is, hogy a fővárosi vízszolgáltatás biztosítása érdekében fokozott figyelemmel ellenőrzik a kutakat.

    Elmondta, hogy a közösségi közlekedést is érinti az árvíz, elsősorban a Duna mellett közlekedő villamosok közlekedésében kell fennakadásokra számítani.

    Karácsony Gergely köszönetét fejezte ki az árvízi védekezésben résztvevőknek, illetve ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a folyó erős sodrása miatt csak óvatosan nézzék meg az emberek az áradó Dunát.

  • Matkovich Ilona, Vác polgármestere közösségi felületén közölte, hogy egyre gyűlnek a teli homokzsákok a Szérűskertnél. Megjegyezte, hogy sok diák érkezik a környező iskolákból, hogy részt vegyenek az árvízi védekezésben.

    Még rengeteg zsákra és sok önkéntesre van szükségünk, hogy elég erős gátat építhessünk az áradó Duna feltartóztatására

    – emelte ki. Hozzátette, hogy a Tanpályánál és a Szérűskertben éjszakába nyúlóan lehet jelentkezni a munkára.

  • Ovádi Péter, Veszprém vármegye 1. választókörzetének képviselője a közösségi oldalán hívta fel a figyelmet, hogy az árvíz a vadon élő állatokra is komoly veszélyt jelent, ezért kéri, hogy mindenki kellő felelősséggel járjon el.

    Mint írja, a vadon élő állatok ebben a helyzetben keresik a száraz területeket, ahol biztonságban tudhatják magukat.

    „Kérem a lakosságot, hogy ne sétáljon senki a gátakon, ne zavarja meg a vadállatokat. Ha kutyát sétáltatnak, minden esetben használjanak pórázt, a víz közelébe pedig ne menjenek. Amennyiben a vadak megijednek, visszafordulhatnak, ez pedig akár a pusztulásukhoz is vezethet. Óvjuk a vadon élő állatokat is!” – hangsúlyozta a képviselő.

  • A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának Hallgatói Önkormányzata a Facebookon közölte hallgatótársaikkal, hogy az árvízveszély miatt a kedden délután és este 50 önkéntesre van szükség Pilismaróton, homokzsákpakolásra.

    Megjegyezték, hogy az önkénteseket buszokkal szállítják a helyszínre. 

    „Kérjük, jelentkezzetek a poszt alatt kommentben, segítsük minél többen a védekezést!” – írták.

  • A kalocsai Kék Duna Vendéglő a Facebook-oldalán írta meg, hogy Kalocsánál valószínűleg hétfőn fog tetőzni a paksi vízmérce szerint 840–850 cm körül a Duna.

    „Sok még a bizonytalanság, egy dolgot tudunk biztosan: ennyi segítő, együttérző emberrel már régen találkoztunk! Sokat jelentenek számunkra a segítő szándékú felajánlások, együttérző telefonok, Messenger-üzenetek. Nagyon köszönjük!” – írták.

    Mint megjegyezték, csütörtök délután a hozzájuk vezető utat már ellepi a víz, ezért vendéget akkor már nem tudnak fogadni. 

  • A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) önkénteseket toboroz a gátakra az árvíz elleni védekezéshez. A pártnak az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint felhívással fordulnak tagtársaik, szimpatizánsaik felé a Facebookon.

    A közösségi felületeken közzétett bejegyzésben azt írták: az árvízhelyzet miatt összefogásra hívnak mindenkit. Arra kérik tagtársaikat, szimpatizánsaikat, hogy csatlakozzanak a küzdelemhez, jelentkezzenek a helyi szervezeteknél.

    A KDNP egyúttal köszöni az önkéntesek eddigi munkáját.

    Folytassuk, mindenkire szükség van, hiszen nagy kihívás előtt állunk! Tizenegy éve is legyőztük az árhullámot, együtt megint sikerülni fog!

    – írták.

  • Nagy erőkkel dolgozik a fővárosi védvonali zárásokon az árvíz miatt a Fővárosi Csatornázási Művek négyszáz munkatársa, az irányításuk alatt működő alvállalkozók dolgozói és a katasztrófavédelem által kiképzett önkéntesek – közölte a társaság kedden az MTI-vel.

    A Királyok útján hétfőn kezdődött az árvízi kapuk zárása, összesen 43 átjárót, úgynevezett kulisszát zárnak le. Kedden megkezdődött a védvonal agyagos megerősítése is. Mintegy 1700 méter hosszon, 6 ezer köbméter agyag felhasználásával 90 szakember 18 célgép segítségével építi meg az ideiglenes gátat.

    A Margit-szigeten hétfő óta éjjel-nappal építik homokzsákokból a mobilgátat. Az ideiglenes gát építését a sziget mélyebb pontjától, a déli csücskétől indulva kezdték meg.

    Keddtől a munkához a katasztrófavédelem által kiképzett 160 önkéntes is csatlakozott. Naponta mintegy 1500 köbméter homokot és 150 ezer zsákot használnak fel.

    A fővárosi szennyvízelvezetés és -tisztítás az árvízi üzemmód mellett is folyamatos, zavartalan. Ahol szükséges, a Fővárosi Csatornázási Művek mobil szivattyúkkal emeli át és vezeti el a keletkező szennyvizeket. Eddig 30 helyen kellett szivattyúkat bevetni.

  • A Kronen Zeitung közölte, hogy a Duna további értesítésig teljesen le van zárva a hajóforgalom előtt Ausztriában. Azt egyelőre nem tudni, hogy meddig tart a tilalom.

  • A Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandárja kedden hivatalos oldalán közölte, hogy légi felderítésre indult egy H145M típusú helikopterük az árvíz sújtotta területre.

  • Szerdán lezárják a Népszigetre vezető Zsilip utcát az árhullám miatt, és nem lesz járható Marina-partra vezető híd sem. A Duna várhatóan szombat délelőtt tetőzik Újpestnél 856–860 centiméteres magasságban – közölte Újpest hivatalos közösségi oldala.

    A Fővárosi Csatornázási Művek helyi vezetője ugyanakkor megnyugtatta az újpesti önkormányzatot, hogy a 2013 óta kiépült védvonalak valószínűleg meg tudják tartani a vizet.

  • Adománygyűjtő számlaszámot nyitott a Gránit Bank az árvíz által sújtott helységek, emberek megsegítése és támogatása érdekében. A bank több millió forintos azonnali, rendkívüli támogatást is nyújt erre a célra, és várja mindenki hozzájárulását, akinek lehetősége van a célt anyagilag támogatni.

    Az adománygyűjtő bankszámlaszámra folyamatosan érkező összeget a pénzintézet az Ökumenikus Segélyszervezet számára ajánlja fel, amely a védekezésben való hozzájárulás mellett azokat a bajbajutottakat is tudja majd segíteni az érkező összeg szétosztásával, akik az elmúlt évtized legnagyobb áradása következtében szenvednek várhatóan károkat.

    Az alábbi számlaszámra vár a bank minden olyan adományt, amivel a lakosság segítene a bajbajutottakon:

    • Számlanév: Árvíz 2024
    • Számlaszám: 12100011-18000737-00000000
    • Közlemény: adomány
  • „Az árvíz, ha hagyjuk, visz mindent. Ilyenkor nincsenek politikai oldalak, nincsenek viták, csak a védekezés. A víz nem nézi, ki töltötte meg a zsákot, sem azt, hogy ki rendelte meg” – írta a Magyar Szocialista Párt a Facebook-oldalán.

    Hozzátették, hogy ők kedden Vácon segítenek, mint írták, példaértékű az összetartás, amit látnak: mindenki dolgozik, vállt vállnak vetve.

    Mi is hoztunk meleg teát azoknak, akik egész éjjel itt voltak. Azóta lapátolunk és pakoljuk a zsákokat közösen a helyiekkel, mintha mindig is ismertük volna személyesen is egymást

    – jegyezték meg.

  • Harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben Budapesten, ez a közösségi közlekedés járatait is érinti. Szerdán lezárják a H5-ös HÉV alagúti szakaszát, ezért a H5-ös HÉV nem hajt be a Batthyány téri végállomására. A szerelvények megváltozott menetrend szerint, Szentendre/Békásmegyer felől a Margit híd, budai hídfő állomásig járnak. A Margit híd, budai hídfőnél a vonatokra a felszínen kialakított ideiglenes végállomásnál lehet felszállni – közölte a BKK.

    Szerdától a Margit hídnál a HÉV-megállóhoz vezető lépcsőket lezárják, azok nem használhatók. A következő napokban a Batthyány téren a Duna felőli, a villamosmegállókhoz vezető lépcsőknél homokzsákokat helyeznek el, ezért azokat sem lehet majd használni, a felszín a buszvégállomásra vezető lépcsőn érhető majd el.

    A BKK és a MÁV-HÉV munkatársai hangbemondásokkal, információs táblákkal, a Margit híd, budai hídfő állomásnál pedig személyesen is segítik az utasok tájékozódását. Ennek ellenére a BKK arra kéri a szentendrei HÉV-en utazókat, hogy útvonalukat még indulás előtt tervezzék meg.

    Lezárják a Margit híd HÉV-végállomás peronján áthaladó kerékpárutat is. Ezen a szakaszon biciklivel nem lehet áthaladni, a BKK az Árpád fejedelem úti kerékpársáv használatát javasolja.

    A Duna magas vízállása miatt bevezetett további korlátozások:

    • Lezárták a Margit-sziget mindkét bejáróját, azokon sem személyautók, sem a BKK járatai nem hajthatnak be. A sziget csak északról, az Árpád híd felől közelíthető meg, és onnan is kizárólag gyalog.
    • A 26-os autóbusz nem közlekedik a Margit-sziget lezárása miatt.
    • A 4-es és a 6-os villamos nem áll meg a Margit-szigeti megállóban.
    • Lezárták a budai alsó rakpartot a Mozaik utcától a Rákóczi hídig, valamint a pesti alsó rakpartot a Dráva utcától a Közraktár utcáig.
    • A 2-es a 2B és a 23-as villamosok két szakaszon közlekednek: a Jászai Mari tér és a Széchenyi István tér, valamint a Március 15. tér és a dél-pesti végállomásaik között. A Széchenyi István tér és a Március 15. tér közötti szakaszon nem jár villamos, és pótlóbusz sem közlekedik. A BKK munkatársai az ideiglenes végállomásokon személyesen segítik az utasok tájékozódását.
    • Módosult a 34-es autóbusz útvonala, a buszok nem érintik a Békásmegyer H és a Rómaifürdő H közötti megállókat. A 34-es busz a 134-es busz útvonalán, a Czetz János utca – Mátyás király út – Batthyány utca nyomvonalon közlekedik. Ugyanez vonatkozik a 934-es éjszakai járatra, amely nem áll meg a Békásmegyer H és a Római úti lakótelep – Varsa utca közötti szakaszon.

    Amennyiben a Duna vízszintje tovább emelkedik, további forgalmi korlátozások is várhatók.

  • Horváth Tamás, Rákosmente polgármestere kora délután a Római-partról bejelentkezve a Facebook-oldalán írta meg, hogy most minden segítő kézre szükség van az árvíz elleni védekezésben.

    „A vízügy, a honvédség és a katasztrófavédelem mindenhol biztosítja a megfelelő szintű védekezést, valamint önkéntesek is részt vesznek a munkálatokban – ezért vagyunk itt mi is! Együtt sikerülni fog!” – hangsúlyozta a polgármester.

  • Víz alatt a bicikliút Verőce felé, a Duna a Ligetnél kezd kilépni a medréből – írja a Vác.hu.

    Bizonytalan időre bezárt a korábbi tanpálya környékén álló McDonald’s, ahol az ott dolgozók már felépítették homokzsákfalat az étterem védelme érdekében.

  • Turi Lajos, Tát polgármestere közösségi oldalán beszámolt róla, hogy a vízügyi igazgatóság szakemberei és a társhatóságok Táton is felkészültek az árhullám fogadására. Instrukcióik alapján folytatják a logisztikai szervező munkát. 

    A polgármester leírta, hogy hétfőn a vasúti kavicsos ágyazatot átvágva összefüggő védelmi rendszerré tették az Únyi patak töltését, és amennyiben a biztonság megkívánja, a Spar áruház melletti mobilgátat is kiépítik.

    Hozzátette, hogy az elkövetkező napokban látványosan megemelkedik az Únyi patak vízgyűjtője is, de a mostani adatok alapján, a péntekre várható tetőzés 30–40 cm-rel alatta marad a 2013-as rekordnak.

  • Karácsony Gergely főpolgármester közölte, hogy a Margit-sziget és a Római-part mellett a Batthyány téren is megkezdődött a felkészülés, már rengeteg homokzsákot kipakoltak.

    A főpolgármester egy rövid videóban azt is bemutatta, hogy délután negyed három óra körül a Duna vízszintje csak centiméterekre volt az alsó rakpartoktól.

  • A helyszínen ellenőrizte Orbán Viktor kormányfő a Lajta menti árvízvédelmi munkálatokat, ahol Nagy István országgyűlési képviselővel együtt meghallgatta a vízügyi szakemberek és a katasztrófavédők jelentését a Mosonmagyaróvár és térsége megvédéséért tett erőfeszítésekről – írja az MTI.

    Orbán Viktor megadta az engedélyt a Lajta főmedre és a Balparti Csatorna közötti szükségtározó megnyitására. A szükségtározó a másodrendű védvonal megnyitásával biztosítja, hogy az elsőrendű fővédvonalakat ne törje át a víz, illetve garantálja Mosonmagyaróvár és lakóinak biztonságát.

  • A Kárpátia zenekar közölte, hogy a koncertjüket átszervezték október 12-re a győri árvízhelyzet miatt.

    Mint írták, várhatóan a koncert helyszínén meghaladja a víz szintje az egy métert.

    „Erőt, kitartást kívánunk a gáton védekezőknek” – üzente a zenekar.

  • Karácsony Gergely főpolgármester kora délután a Róma-partról jelentkezett be, és közölte, hogy folytatódik az árvíz elleni védekezés a területen.

    A főpolgármester elmondta, hogy a Királyok útján történik az egyik legfontosabb védekezési beruházás, hiszen itt található a főváros egyik leggyengébb pontja.

  • A Magyar Honvédség Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárja közölte, hogy a hajnali órákban újabb munkacsoportok indultak útnak a laktanyájukból, hogy részt vegyenek az árvíz elleni védekezésben.

  • Az árhullám miatt több országos közúton is korlátozásokat vezetett be a Magyar Közút, a következő napokban elsősorban a Duna mentén számíthatnak további útlezárásokra a közlekedők – írja az MTI.

    Felhívták a figyelmet, hogy Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest vármegyében nemcsak a Duna, hanem a mellékfolyók mentén is lesznek útlezárások az árvízi védekezés vagy az elöntött területek miatt.

    A közútkezelő arra figyelmezteti a közlekedőket, hogy indulás előtt minden esetben tájékozódjanak az aktuális korlátozásokról és az útviszonyokról az Útinform weboldalán.

    Emlékeztettek rá, hogy az elmúlt napokban több, a Dunához közeli kerékpárúti szakaszt, kompokhoz, révállomásokhoz vezető utat lezártak a forgalom elől Komárom-Esztergom és Pest vármegyében, illetve a vámosszabadi határátkelőhöz vezető szakaszon is teljes útzárat rendeltek el.

    A 11-es főút Komárom-Esztergom vármegyei részén is több helyen van érvényben teljes vagy félpályás korlátozás.

    Arra is figyelmeztetett a közútkezelő, hogy a korlátozásokat az autósok is tartsák be, ne próbáljanak meg áthajtani, mert könnyen élet- és balesetveszélyes helyzetekbe kerülhetnek.

    A 11-es út megerősítése
    A 11-es út megerősítése
    Fotó: Olvasónk, Károly / Index
  • Palatinus Gyógy-, Strand- és Hullámfürdő a Facebook-oldalán közölte, hogy ők is komoly kihívások elé néztek az elmúlt napokban a Duna magas vízállása miatt.

    Mint írták, a Budapest Gyógyfürdői És Hévizei Zrt. munkatársai napok óta minden erejükkel azon dolgoznak, hogy megóvják a fürdő területét és berendezéseit a víz betörésétől.

    Köszönjük csapatunk áldozatos munkáját, és hálásak vagyunk vendégeink türelméért ebben a nehéz időszakban. Reméljük, hogy az árvíz levonulása után hamarosan újra zökkenőmentesen élvezhetitek a Palatinus nyújtotta élményeket!

    – írták oldalukon.

  • Mint írtuk, Leányfalun is folyamatos a védekezés az árvíz ellen. A településen a katonák mellett Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter és munkatársai is segítettek homokzsákokat tölteni.

    Az egész ország pártállásra való tekintet nélkül részt vesz az árvíz elleni védekezésben. [...] Homokzsákokat pakolunk, és igyekszünk biztonságban tartani a térséget

    – mondta a miniszter.

  • Magyarország Kormánya a Facebook oldalán közölte, hogy újabb katonai egységeket vezényeltek az árvíz elleni védekezésre Leányfalu és Tahitótfalu térségébe.

    „Annyi katona megy a gátakra, amennyi csak kell” – írták.

  • A Margit-szigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Magyar Honvédség Sportszázadának tagjaival, valamint olimpiai és világbajnok sportolókkal összefogva homokzsákokat töltött meg az árvíz elleni védekezés során kedd délelőtt.

    A sportállamtitkárság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy háttérszervezete, a Nemzeti Sportügynökség (NSÜ) üzemeltetésében lévő budapesti létesítmények közül a Hajós-uszoda is kritikus helyzetben van a dunai árvíz miatt.

    „A Margit-szigeti futókör mentén az előrejelzés szerint több mint egy méter magasságú védgátat kell építeni homokzsákokból. Dala Tamás, az uszoda üzemeltetési igazgatója arról tájékoztatta a sportirányítást, hogy a sziget körbekerítéséhez több mint egymillió homokzsákra van szükség, ezért minden segítség jól jön, így kedden reggel a magyar sportélet kiválóságaival a helyszínre siettünk” − mondta Schmidt Ádám.

    Kiemelte, a Magyar Honvédség Sportszázadának katonasportolói mellett a vizes sportok képviselői közül csatlakoztak hozzájuk a Ferencváros vízilabdázói − akik egyébként ma este Debrecenben játszanak bajnokit, továbbá Madaras Norbert olimpiai bajnok, a szövetség elnöke és Gór-Nagy Miklós világbajnok. Az úszók közül Darnyi Tamás olimpiai bajnok is a helyszínen segített, valamint Märcz Tamás olimpiai bajnok és Baji Balázs vb-bronzérmes gátfutó − mindketten a Nemzeti Sportügynökség vezető munkatársai.

    „Rendkívül jó érzés megtapasztalni, hogy a hazai sportélet szereplőire bármilyen helyzetben lehet számítani” − hangsúlyozta a sportállamtitkár, aki levelet írt az árvízvédelmi operatív törzsnek, hogy ha bárhol további segítségre lenne szükség, akkor jelezzék a sportirányítás felé, mert a sportolók országszerte tudnak csatlakozni a védekezéshez.

    A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodát várhatóan kedden be kell zárni, mert a gépészet különböző elemeit ki kellett menteni a helyszínről. „A sportszövetségek segítségével a sportolókat a többi fővárosi vizes létesítménybe irányítjuk át. Kértük ezen létesítményeket, hogy ha igény mutatkozik rá, hétvégén is biztosítsák az edzésekhez szükséges feltételeket” − jelezte a sportállamtitkár.

    Bíró Péter, a sportuszodát üzemeltető Nemzeti Sportügynökség elnök-vezérigazgatója szerint a jól kidolgozott vészforgatókönyvek most rendkívül fontosak, mert a védekezésben nagy szerepet játszanak. „A Margit-szigeti Hajós-uszodában hétfőn délben felállítottunk egy válságstábot, óráról órára monitorozzuk a vízállást. A Dagály strand és a Duna Aréna egyelőre nincs veszélyben, teljes mértékben üzemképesek” − fogalmazott az elnök-vezérigazgató, aki hozzátette: az NSÜ több mint 200 sportlétesítményt üzemeltet Magyarországon, számos helyszínen kritikus a helyzet.

    „A szobi tanuszoda dolgozói a hétvégét is a sportközpontban töltötték, homokzsákokkal biztosították a helyszínt, és mentették az értékeket. Köszönöm a kollégáimnak, hogy példamutató módon, éjjel-nappal vigyázzák az állami értékeket, és feláldozva a pihenőidejüket óvják a létesítményeket.”

  • Ugyan csapadék-utánpótlás már nem várható a vízgyűjtőkön, az árvízvédelemben részt vevők számára itthon egyre több a feladat, a vízügy a partnerszervezetekkel együttműködve 24 órában folytatja az előkészületeket, és szakmailag támogatja a településeket is – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden az MTI-vel.

    A legfrissebb előrejelzés alapján a Duna a magyarországi szakaszon a harmadfokú árvédelmi szintet meghaladóan tetőzik a legtöbb helyen, a Lajtán a valaha mért legmagasabb vízállást, a Murán pedig az első fok szintjét megközelítő tetőzésekre számítanak. Budapesten várhatóan kedd este lép ki az alsó rakpartra a víz, a tetőzés a fővárosban – a jelenlegi adatok szerint – szombaton valószínű.

    A Rábán Árpásig fokozat alatti, Győrben a harmadfok szintje feletti tetőzésre lehet számítani – írták.

    Hozzátették: az Országos Műszaki Irányító Törzs folytatja a vízügy védelmi munkálatainak koordinálását, szoros együttműködésben a társszervezetekkel.

    Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) területén az állami védvonalakon csaknem 900 szakember dolgozik, mellettük a Lajtán Mosonmagyaróvárnál, illetve a Dunán Dunaalmásnál és Pilismarótnál a honvédség 1100 fővel segédkezik, de ha szükséges, további több ezer katona tud csatlakozni hozzájuk.

    A katasztrófavédelem, a rendőrség és a polgári védelem munkatársaival is 24 órában tartják a kapcsolatot a vízügyi szakemberek: a helyszíneken a vízügyes szakemberek a szakmai irányítást végzik, ők pedig a biztonságról és a rendfenntartásról, illetve a még szükséges eszközökről – szivattyúkról, zsákokról, fáklyákról, gumicsizmákról – gondoskodnak.

    Az önállóan védekező településeken az önkormányzatok a saját vízkárelhárítási terveik alapján, de a kirendelt vízügyes műszaki irányító szakmai vezetésével végzik a munkálatokat – tették hozzá.

    Kiemelték: az árvízvédelmi munkában a vízügy és partnerei a legmodernebb technikával gyűjtik és értékelik az adatokat. Az árhullám mozgásának megfigyeléséhez az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közvetítésével a Copernicus műhold és más szatellitek képei is a szakemberek rendelkezésére állnak.

  • Orbán Viktor miniszterelnök kedden árvízvédelmi körútjáról jelentkezett be a Facebookon, és adott egy villám-helyzetjelentést. 

    Mint azt elmondta, kedden már 540 kilométer hosszúságban védekezik Magyarország, ebből mintegy 200 kilométeren a legmagasabb, tehát harmadfokú készültségi szint van érvényben. 

    Arról is tájékoztatott a kormányfő, hogy kedd reggeli jelentések szerint a legnehezebb helyzet a Lajta mellett alakult ki, ezért átvezényeltek a Duna túlsó oldaláról, az Alföldről több mint 800 szakembert, akik most a Dunántúlon teljesítenek szolgálatot, kiválóan dolgoznak, a katonákkal együttműködve.

    Több mint 400 katonánk van most kint a gátakon, és huszonnégy óra alatt ezreket tudunk bevetni, ha szükséges. De úgy látom, hogy meg tudjuk oldani a mostanra megmozdított szakemberekkel, valamint lelkes önkénteseinkkel

    – jelentette ki a miniszterelnök. 

  • Budapesten a Hajógyári-szigeten élő hajléktalan embereket vették számba kedd reggel a Máltai Szeretetszolgálat utcai gondozószolgálatának munkatársai, hogy a terület közelgő lezárásakor senki ne maradjon a helyszínen.

    Az első hajléktalan embereket napközben vitték át a szeretetszolgálat egyik budai ellátóközpontjába. A szociális munkások még a keddi napon állatvédő civil szervezetek segítőivel közösen a szigeten kutyájukkal tartózkodó hajléktalan embereket is elhelyezik, akik meggyőződhetnek arról, hogy a következő napokat a kutyák is biztonságos körülmények között tölthetik majd.

    A Hajógyári-szigetet várhatóan szerdán önti el az árvíz. Az utcai szociális munkások a Római-parton egy romos épületben meghúzódó hajléktalan embereket is felkeresték, hogy az árvíz érkezése előtt biztonságba helyezzék őket.