új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Párkányi Városi Hivatal közölte, hogy a Duna párkányi szakaszán jelenleg II. fokú árvízvédelmi készültség van, és a folyó vízszintje jelentősen emelkedik.  

    Mint írták, a további teendők összehangolása érdekében a reggeli órákban közös megbeszélést tartottak a város, az Érsekújvári Járási Hivatal, a Tűzoltó és Mentőszolgálat és a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat képviselői.

    Beszámoltak arról is, hogy leszerelték a duna-parti kilátópadot, az árvízvédelmi kocsit készenléti állapotba helyezték, beszerezték a homokot és az árvízvédelmi zsákokat, a Mária Valéria híd alatti utat (átjárót) mobil gáttal zárták le és lezárták a beton árvízvédelmi fal nyílásait is.

    Kiemelték, hogy a helyzet függvényében az elkövetkezendő órákban kihirdetik a város területén a III. fokú árvízvédelmi készültséget.

  • Orbán Viktor miniszterelnök kedden Komáromról is bejelentkezett, mint mondta a 2013-as árvíz idején ez volt a legveszélyeztetettebb szakasz, és épphogy csak sikerült megtartani a védműveket.

    „Azóta fölépítettünk ide egy új gátszakaszt. Látható, hogy ez mindent kibír. Ez jóval 9 méter fölött is megtartja a vizet” – hangoztatta Orbán Viktor. Hozzátette, hogy ezzel több százezer homokzsákot megspóroltak, és az önkéntesek mehetnek azokra a szakaszokra, amelyeket nehezebb bevédeni.

  • Egész Budapesten már körülbelül 1 millió homokzsákot használtak fel az árvíz elleni védekezéshez. A Margit-szigeten kedden kora reggeltől több százan dolgoztak. A sziget szélén végig homokzsák fal épül, és a szökőkutat is körbekerítik, írja az RTL.

    A Római-part a legkritikusabb a szakemberek szerint, a gátat 6000 köbméter agyaggal támasztják meg.

    A parthoz közeli házak egy része itt már vízben áll.

     Több ház elé gátat építettek, a lakók már napok óta készülnek az árvízre.

    Karácsony Gergely főpolgármester azt kérte az emberektől, hogy a következő napokban senki se katasztrófaturistáskodjon a Dunánál, mert nagyon erős lesz a sodrás. Elmondta, hogy a budai és a pesti alsó rakpart sokáig lesz víz alatt.

  • Az Index információi szerint a BKK dolgozói 15-15 fős csoportokban, nappali és éjszakai váltásban folyamatosan, 0–24 órában töltik a homokzsákokat a Batthyány téren.

    Egy sátrat is telepítettek a térre, ahol biztosítják a dolgozók étellel, vízzel történő ellátását. Itt önkéntesek elvileg nem segíthetnek.

    A rakparton kisebb katasztrófaturizmus kezdett kialakulni, ugyanis több tucat ember fotózza a vízállást, mivel csupán néhány centire van a Duna vízszintje az alsó rakparttól.

  • Miután a Duna vízszintje keddre virradó éjszaka 970 centiméter környékén tetőzött, így stabilizálódni kezdett a helyzet Pozsonyban, írja az Új Szó. A legfrissebb előrejelzések szerint további emelkedés nem várható, ezért a városvezetés bízik abban, hogy a károk mértéke sem nő.

    A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet is megerősítette, hogy a Duna Pozsonynál 970 centiméteres maximumot ért el, azonban figyelmeztettek, hogy a bősi vízerőmű alatti középső és alsó szakaszon a vízszint tovább emelkedik. 

    Az előrejelzések szerint a vízszint nem emelkedik tovább, így remélhetőleg a károk nagysága se nő 

    – jelentette ki Matus Vallo, Pozsony főpolgármestere. Hozzátette, hogy továbbra is figyelemmel kísérik a helyzet alakulását a Duna és a Morva folyó környékén.

    Tomas Taraba szlovák környezetvédelmi miniszter közösségi oldalán számolt be arról, hogy becslések szerint az áradások okozta károk 20 millió euró körül mozognak. Azt is közölte, hogy Bősön és Dunacsúnon másodpercenként 10 293 köbméternyi víz folyik át.

  • Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője közölte, hogy hosszan elhúzódó árhullámra kell felkészülni, és sokáig lesz érvényben harmadfokú készültség az érintett folyókon, írja az MTI.

    Hozzátette, hogy a Dunán általában 5-8 nap alatt vonul le az árhullám, most ennél hosszabb idővel kell számolni, és ha nem esik újabb eső, az Alpokban olvadó hó akkor is utánpótlást ad.

    A szóvivő tájékoztatása szerint a Szigetközben befejezték a felkészülést a vízügyi szakemberek.

    Értékelése szerint a Lajta mellett kritikus a helyzet.

    Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője mindenkit nyomatékosan arra kért, hogy kerülje a katasztrófaturizmust, mert az akadályozza a védekezést. Ezzel kapcsolatban Siklós Gabriella arra hívta fel a figyelmet, hogy a katasztrófaturizmus árthat a védműveknek is, amelyeknek nagyon hosszú időn át kell ellenállniuk a víz nyomásának.

    Mukics Dániel közölte, hogy a katasztrófavédelem szakemberei részt vesznek a védekezésben, a többi között segítenek az önállóan védekező önkormányzatoknak, ha azok ezt igénylik.

    A szolgálati rend átszervezésével ötszáz tűzoltót tudnak kivezényelni az árvízi védekezésre, és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ hallgatói, valamint oktatói is bekapcsolódnak a munkálatokba

    – ismertette.

  • „Az a politikai hisztéria, ami most ezt az árvizet körülveszi, semmi más, mint a politikusok versenyfutása a félrevezethető társadalom felé a szimpátia kiváltására” – írta Varga-Damm Andrea, a Jobbik volt országgyűlési képviselője a Facebookon.

    Megjegyezte, hogy szerinte nem attól lesz valaki jó kormányzó, hogy tud homokzsákokat rakni és fényképeken mutogatni magát, hanem „az lesz jó kormányzó, aki úgy szervezi meg az állami szervezeti rendszert, hogy azok az emberek, akiket közpénzből fizetünk a feladat ellátására, tökéletesen meg tudják ezt a problémát oldani.”

    Nekünk, a normális társadalomnak, elegünk van a hisztériából. Mindenkinek meg van a maga feladata, azt kell tisztességesen ellátnia. Ha ez így lenne, akkor ebben az országban béke, nyugalom és jólét lenne. Amíg azonban ilyen magamutogatók egy természeti katasztrófát használnak fel a saját reklámozásukra, addig itt nem lesz normális közélet

    – hangsúlyozta a volt képviselő.

  • A BKV Zrt. a közösségi médiában közölte, hogy az elektromos kapcsolószekrényeik vízállók, de hozzátették, hogy

    azt nem bírnák ki károsodás nélkül, ha napokig vízben állnának.

    Kiemelték, hogy a Duna áradása miatt a 2-es villamos vonalán, a Lánchídnál már biztos, hogy ez a sors vár rájuk.

    „Ráadásul a kiöntött folyó nemcsak vízzel, hanem hordalékkal, iszappal is ellepi a berendezéseket. Ezért kollégáink tegnap éjjel kiszerelték a szekrényekből az értékes elektromos eszközöket” – fűzték hozzá.

    Leírták azt is, hogy a mindennapokban ezek a kapcsolószekrények vezérlik a fedezőjelzőket, vagyis azokat a sárgán villogó, majd pirosra váltó „lámpákat”, amelyek elsőbbséget biztosítanak a villamosoknak.

  • A Visegrádi Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdő tájékoztatást adott ki az árvíz miatti útlezárásról, valamint köszönetüket is kinyilvánították a visegrádi közösségnek.

    „Tájékoztatjuk Önöket, hogy az árvíz miatti útlezárások következtében a Visegrádi Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdő Esztergom irányából, a 11-es számú főút felől kerülő úton közelíthető meg” – írták.

    Ezúton is szeretnénk megköszönni a visegrádi közösség és a visegrádi focicsapat tagjainak aktív támogatását a homozsákok pakolásában. Segítségük nélkülözhetetlen a védekezési munkálatok során

    – emelték ki.

  • Kálló Gergely önkormányzati képviselő a Szalki-szigetről bejelentkezve azt írta közösségi felületén, hogy szerinte nem kellene árvíz ahhoz, hogy összefogjanak az emberek.

    „De ha már így alakult, ha kellünk, itt vagyunk a partok mentén. Segítsünk, ha ember kell a gátra” – hangsúlyozta a politikus.

  • Ugyan csapadékutánpótlás már nem várható a vízgyűjtőkön, az árvízvédelemben részt vevők számára Magyarországon egyre több a feladat. A vízügy a partnerszervezetekkel együttműködve 24 órában folytatja az előkészületeket, és szakmailag támogatja a településeket is. A Lajta menti szükségtározó megnyitásának lehetőségét továbbra is mérlegelik a szakemberek – írja az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

    Hozzátették, hogy a Borisz ciklon – amely már legyengült és elhagyja a térséget – az elmúlt időszakban rendkívüli csapadékmennyiséget hozott. Az elmúlt 24 órában a Bécsi-medence, az Inn, a Traun és az Enns vízgyűjtőjén területi átlagban még hullott 25-50 milliméternyi, de már csak Bajorországban számíthatnak némi utánpótlásra, aztán lassan megszűnik az eső a vízgyűjtőkön.

    Megjegyezték azt is, hogy

    a legfrissebb előrejelzés alapján a Duna hazai szakaszán a legtöbb helyen III. fokú árvédelmi szintet meghaladóan tetőzik, a Lajtán a valaha mért legmagasabb vízállásra (az LNV-re), a Murán pedig az I. fok szintjét megközelítő tetőzésekre számítunk.

    Budapesten várhatóan kedd este lép ki az alsó rakpartra a víz, a tetőzés a fővárosban – a jelenlegi adatok szerint – szombaton valószínű. A Rábán Árpásig fokozat alatti, Győrben a III. fok szintje feletti tetőzésre lehet számítani.

    Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) folytatja a vízügy védelmi munkálatainak koordinálását, szoros együttműködésben a társszervezetekkel. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) területén az állami védvonalakon csaknem 900 szakemberük dolgozik. Mellettük a Lajtán Mosonmagyaróvárnál, illetve a Dunán Dunaalmásnál és Pilismarótnál a honvédség 1100 fővel segédkezik, de ha szükséges, további több ezer katona tud csatlakozni hozzájuk.

    Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a katasztrófavédelem, a rendőrség és a polgári védelem munkatársaival is 24 órában tartják a kapcsolatot: a helyszíneken a vízügyes szakemberek a szakmai irányítást végzik, ők pedig a biztonságról és a rendfenntartásról, illetve a még szükséges eszközökről – szivattyúkról, zsákokról, fáklyákról, gumicsizmákról – gondoskodnak.

    Az önállóan védekező településeken az önkormányzatok saját vízkárelhárítási terveik alapján, de a kirendelt vízügyes műszaki irányító szakmai vezetésével végzik a munkálatokat.

    Az árvízvédelmi munkában a vízügy és partnerei a legmodernebb technikával gyűjtik és értékelik az adatokat. Ezek alapján óráról órára változik a várható helyzet, így ehhez mérten kollégáik folyamatosan alakítják a védekezést.

  • A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójával (EFOTT) közösen arra mozgósítja a magyar és a Magyarországon tanuló külföldi egyetemistákat, hogy önkéntes munkával járuljanak hozzá az árvízi védekezéshez, írja az MTI.

    A HÖOK azt közölte, hogy az önkéntes hallgatók nemcsak egyetemi kreditet kapnak, ami hozzájárul tanulmányaikhoz, hanem az EFOTT is elismeri munkájukat egy szerdai napijeggyel.

    A várható árvíz által érintett területeken, kifejezetten a Dunakanyar, Budapest és a Szigetköz térségében szükség lesz az önkéntesek segítségére, akik a mobilgátak kiépítésében, homokzsákok készítésében és elhelyezésében vállalhatnak szerepet – hangsúlyozták.

    Hozzátették, hogy az egyetemi közösség összetartása és az önkéntesség kiemelkedően fontos, különösen ilyen vészhelyzetben. Az összefogás nemcsak a védekezés sikeréhez járul hozzá, hanem erőteljes üzenetet közvetít a fiatalok felelősségvállalásáról és összetartásáról is.

  • A MÁV és a Volánbusz hálózatán az árvízi helyzet ellenére továbbra is biztosított a vasúti közlekedés. Egyetlen kivétel, ahol már korlátozást kellett bevezetni, az az Esztergom–Komárom-vonal. A szakaszon buszok szállítják az utasokat az áradás levonulásáig és az esetleges helyreállításig, írja a MÁV-csoport.

    Szerdától Neszmély és Süttő között a 10-es főutat lezárják, emiatt a pótlóbuszok útvonala az árvízvédelmi készültséghez igazodva változni fog, akkortól átmenetileg csak Süttő és Esztergom között tudnak közlekedni.

    A Volánbusz menetrendjét is jelentősen befolyásolják a körülmények. Az árvizek következtében bevezetett útlezárások és forgalmi korlátozások miatt egyes autóbuszok terelt vagy rövidített útvonalon közlekedhetnek.

    A következő napokban Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom vármegye Duna menti települései, és a Dunakanyar térsége érintett a forgalmi korlátozásokban.

    Jelenleg terelve közlekednek Győrben a Móricz Zsigmond rakpart járatai, valamint lezárták a 11-es út Tát és Esztergom közötti szakaszát, ahol szintén terelésekkel kell számolni. A Dunakanyar térségében szerda reggeltől további lezárások lépnek életbe, többek között Süttő és Neszmély között, illetve Dömösön és Pilismaróton is szünetel az autóbuszos személyszállítási szolgáltatás. Szerdán hajnaltól a 803-as és 804-es járatok megosztva, csak Neszmély–Tata–Tatabánya, Neszmély és Komárom, illetve Süttő és Esztergom között közlekednek.

    Az 1721-es vonalon Esztergom és Győr között nem indul járat. A 880-as járatok csak Visegrád és Újpest között szállítják az utasokat, az Esztergom és Visegrád közötti szakaszon nem indulnak.

    Várhatóan szerda este 18 órától Esztergom Kertváros és Esztergom belvárosa között az autóbuszok a Látóhegyi út felé közlekednek, így a Szalézi lakópark és a Knorr János utca közötti szakaszt nem fogják érinteni.

    Az árvízhelyzet miatt egyes útvonalakon késésekre és/vagy járatkimaradásokra is számítani kell. Ezek egy része az útvonaltervezőkben nem lesz látható a folyamatosan változó körülmények miatt.

    A Volánbusz kéri utasait, hogy a következő napokban ne megszokásból kezdjék meg utazásukat, utazásuk tervezése, illetve megkezdése előtt mindenképpen tájékozódjanak a legfrissebb információkról a volanbusz.hu/arviz oldalon is.

  • „A Duna budapesti tetőzését a főváros felkészülten várja, csütörtök délre minden árvízivédelmi munkálattal elkészülnek a szakemberek” – közölte Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közzétett videóban.

    Karácsony elmondta, hogy három területen zajlanak kiemelt árvízvédelmi beruházások.

    • Az egyik a III. kerületben a Nánási út–Királyok útja, ahol több kilométer hosszan agyaggátat építenek a meglévő földgát megerősítése érdekében.
    • A védekezés másik kiemelt pontja a Margit-sziget, ahol 800 ezer homokzsákot töltenek meg gépi erővel. Emlékeztetett rá, hogy a szigetet a Margit híd felől már lezárták, és valószínűleg a napokban az Árpád híd felőli oldalról is lezárják. A Margit-szigeten lévő szálloda működését biztosítják.
    • A Dagály Termálfürdő, Strandfürdő és Uszoda környékén szerdán mobilgátat építenek, ismertette a harmadik kiemelt védekezési beruházást a főpolgármester.

    Arról is tájékoztatást adott, hogy a Hajógyári-szigetre vezető hidakat lezárják, és az áramot lekapcsolják a szigeten. Kitért továbbá arra is, hogy a fővárosi vízszolgáltatás biztosítása érdekében fokozott figyelemmel ellenőrzik a kutakat.

    Elmondta, hogy a közösségi közlekedést is érinti az árvíz, elsősorban a Duna mellett közlekedő villamosok forgalmában kell fennakadásokra számítani.

    Karácsony Gergely köszönetét fejezte ki az árvízi védekezésben részt vevőknek, illetve ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a folyó erős sodrása miatt csak óvatosan nézzék meg az emberek az áradó Dunát.

  • Matkovich Ilona, Vác polgármestere közösségi felületén közölte, hogy egyre gyűlnek a teli homokzsákok a Szérűskertnél. Megjegyezte, hogy sok diák érkezik a környező iskolákból, hogy részt vegyenek az árvízi védekezésben.

    Még rengeteg zsákra és sok önkéntesre van szükségünk, hogy elég erős gátat építhessünk az áradó Duna feltartóztatására

    – emelte ki. Hozzátette, hogy a Tanpályánál és a Szérűskertben éjszakába nyúlóan lehet jelentkezni a munkára.

  • Ovádi Péter, Veszprém vármegye 1. választókörzetének képviselője a közösségi oldalán hívta fel a figyelmet, hogy az árvíz a vadon élő állatokra is komoly veszélyt jelent, ezért kéri, hogy mindenki kellő felelősséggel járjon el.

    Mint írja, a vadon élő állatok ebben a helyzetben keresik a száraz területeket, ahol biztonságban tudhatják magukat.

    „Kérem a lakosságot, hogy ne sétáljon senki a gátakon, ne zavarja meg a vadállatokat. Ha kutyát sétáltatnak, minden esetben használjanak pórázt, a víz közelébe pedig ne menjenek. Amennyiben a vadak megijednek, visszafordulhatnak, ez pedig akár a pusztulásukhoz is vezethet. Óvjuk a vadon élő állatokat is!” – hangsúlyozta a képviselő.

  • A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának Hallgatói Önkormányzata a Facebookon közölte hallgatótársaikkal, hogy az árvízveszély miatt a kedden délután és este 50 önkéntesre van szükség Pilismaróton, homokzsákpakolásra.

    Megjegyezték, hogy az önkénteseket buszokkal szállítják a helyszínre. 

    „Kérjük, jelentkezzetek a poszt alatt kommentben, segítsük minél többen a védekezést!” – írták.

  • A kalocsai Kék Duna Vendéglő a Facebook-oldalán írta meg, hogy Kalocsánál valószínűleg hétfőn fog tetőzni a paksi vízmérce szerint 840–850 cm körül a Duna.

    „Sok még a bizonytalanság, egy dolgot tudunk biztosan: ennyi segítő, együttérző emberrel már régen találkoztunk! Sokat jelentenek számunkra a segítő szándékú felajánlások, együttérző telefonok, Messenger-üzenetek. Nagyon köszönjük!” – írták.

    Mint megjegyezték, csütörtök délután a hozzájuk vezető utat már ellepi a víz, ezért vendéget akkor már nem tudnak fogadni. 

  • A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) önkénteseket toboroz a gátakra az árvíz elleni védekezéshez. A pártnak az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint felhívással fordulnak tagtársaik, szimpatizánsaik felé a Facebookon.

    A közösségi felületeken közzétett bejegyzésben azt írták: az árvízhelyzet miatt összefogásra hívnak mindenkit. Arra kérik tagtársaikat, szimpatizánsaikat, hogy csatlakozzanak a küzdelemhez, jelentkezzenek a helyi szervezeteknél.

    A KDNP egyúttal köszöni az önkéntesek eddigi munkáját.

    Folytassuk, mindenkire szükség van, hiszen nagy kihívás előtt állunk! Tizenegy éve is legyőztük az árhullámot, együtt megint sikerülni fog!

    – írták.

  • Nagy erőkkel dolgozik a fővárosi védvonali zárásokon az árvíz miatt a Fővárosi Csatornázási Művek négyszáz munkatársa, az irányításuk alatt működő alvállalkozók dolgozói és a katasztrófavédelem által kiképzett önkéntesek – közölte a társaság kedden az MTI-vel.

    A Királyok útján hétfőn kezdődött az árvízi kapuk zárása, összesen 43 átjárót, úgynevezett kulisszát zárnak le. Kedden megkezdődött a védvonal agyagos megerősítése is. Mintegy 1700 méter hosszon, 6 ezer köbméter agyag felhasználásával 90 szakember 18 célgép segítségével építi meg az ideiglenes gátat.

    A Margit-szigeten hétfő óta éjjel-nappal építik homokzsákokból a mobilgátat. Az ideiglenes gát építését a sziget mélyebb pontjától, a déli csücskétől indulva kezdték meg.

    Keddtől a munkához a katasztrófavédelem által kiképzett 160 önkéntes is csatlakozott. Naponta mintegy 1500 köbméter homokot és 150 ezer zsákot használnak fel.

    A fővárosi szennyvízelvezetés és -tisztítás az árvízi üzemmód mellett is folyamatos, zavartalan. Ahol szükséges, a Fővárosi Csatornázási Művek mobil szivattyúkkal emeli át és vezeti el a keletkező szennyvizeket. Eddig 30 helyen kellett szivattyúkat bevetni.

  • A Kronen Zeitung közölte, hogy a Duna további értesítésig teljesen le van zárva a hajóforgalom előtt Ausztriában. Azt egyelőre nem tudni, hogy meddig tart a tilalom.

  • A Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandárja kedden hivatalos oldalán közölte, hogy légi felderítésre indult egy H145M típusú helikopterük az árvíz sújtotta területre.

  • Szerdán lezárják a Népszigetre vezető Zsilip utcát az árhullám miatt, és nem lesz járható Marina-partra vezető híd sem. A Duna várhatóan szombat délelőtt tetőzik Újpestnél 856–860 centiméteres magasságban – közölte Újpest hivatalos közösségi oldala.

    A Fővárosi Csatornázási Művek helyi vezetője ugyanakkor megnyugtatta az újpesti önkormányzatot, hogy a 2013 óta kiépült védvonalak valószínűleg meg tudják tartani a vizet.

  • Adománygyűjtő számlaszámot nyitott a Gránit Bank az árvíz által sújtott helységek, emberek megsegítése és támogatása érdekében. A bank több millió forintos azonnali, rendkívüli támogatást is nyújt erre a célra, és várja mindenki hozzájárulását, akinek lehetősége van a célt anyagilag támogatni.

    Az adománygyűjtő bankszámlaszámra folyamatosan érkező összeget a pénzintézet az Ökumenikus Segélyszervezet számára ajánlja fel, amely a védekezésben való hozzájárulás mellett azokat a bajbajutottakat is tudja majd segíteni az érkező összeg szétosztásával, akik az elmúlt évtized legnagyobb áradása következtében szenvednek várhatóan károkat.

    Az alábbi számlaszámra vár a bank minden olyan adományt, amivel a lakosság segítene a bajbajutottakon:

    • Számlanév: Árvíz 2024
    • Számlaszám: 12100011-18000737-00000000
    • Közlemény: adomány
  • „Az árvíz, ha hagyjuk, visz mindent. Ilyenkor nincsenek politikai oldalak, nincsenek viták, csak a védekezés. A víz nem nézi, ki töltötte meg a zsákot, sem azt, hogy ki rendelte meg” – írta a Magyar Szocialista Párt a Facebook-oldalán.

    Hozzátették, hogy ők kedden Vácon segítenek, mint írták, példaértékű az összetartás, amit látnak: mindenki dolgozik, vállt vállnak vetve.

    Mi is hoztunk meleg teát azoknak, akik egész éjjel itt voltak. Azóta lapátolunk és pakoljuk a zsákokat közösen a helyiekkel, mintha mindig is ismertük volna személyesen is egymást

    – jegyezték meg.

  • Harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben Budapesten, ez a közösségi közlekedés járatait is érinti. Szerdán lezárják a H5-ös HÉV alagúti szakaszát, ezért a H5-ös HÉV nem hajt be a Batthyány téri végállomására. A szerelvények megváltozott menetrend szerint, Szentendre/Békásmegyer felől a Margit híd, budai hídfő állomásig járnak. A Margit híd, budai hídfőnél a vonatokra a felszínen kialakított ideiglenes végállomásnál lehet felszállni – közölte a BKK.

    Szerdától a Margit hídnál a HÉV-megállóhoz vezető lépcsőket lezárják, azok nem használhatók. A következő napokban a Batthyány téren a Duna felőli, a villamosmegállókhoz vezető lépcsőknél homokzsákokat helyeznek el, ezért azokat sem lehet majd használni, a felszín a buszvégállomásra vezető lépcsőn érhető majd el.

    A BKK és a MÁV-HÉV munkatársai hangbemondásokkal, információs táblákkal, a Margit híd, budai hídfő állomásnál pedig személyesen is segítik az utasok tájékozódását. Ennek ellenére a BKK arra kéri a szentendrei HÉV-en utazókat, hogy útvonalukat még indulás előtt tervezzék meg.

    Lezárják a Margit híd HÉV-végállomás peronján áthaladó kerékpárutat is. Ezen a szakaszon biciklivel nem lehet áthaladni, a BKK az Árpád fejedelem úti kerékpársáv használatát javasolja.

    A Duna magas vízállása miatt bevezetett további korlátozások:

    • Lezárták a Margit-sziget mindkét bejáróját, azokon sem személyautók, sem a BKK járatai nem hajthatnak be. A sziget csak északról, az Árpád híd felől közelíthető meg, és onnan is kizárólag gyalog.
    • A 26-os autóbusz nem közlekedik a Margit-sziget lezárása miatt.
    • A 4-es és a 6-os villamos nem áll meg a Margit-szigeti megállóban.
    • Lezárták a budai alsó rakpartot a Mozaik utcától a Rákóczi hídig, valamint a pesti alsó rakpartot a Dráva utcától a Közraktár utcáig.
    • A 2-es a 2B és a 23-as villamosok két szakaszon közlekednek: a Jászai Mari tér és a Széchenyi István tér, valamint a Március 15. tér és a dél-pesti végállomásaik között. A Széchenyi István tér és a Március 15. tér közötti szakaszon nem jár villamos, és pótlóbusz sem közlekedik. A BKK munkatársai az ideiglenes végállomásokon személyesen segítik az utasok tájékozódását.
    • Módosult a 34-es autóbusz útvonala, a buszok nem érintik a Békásmegyer H és a Rómaifürdő H közötti megállókat. A 34-es busz a 134-es busz útvonalán, a Czetz János utca – Mátyás király út – Batthyány utca nyomvonalon közlekedik. Ugyanez vonatkozik a 934-es éjszakai járatra, amely nem áll meg a Békásmegyer H és a Római úti lakótelep – Varsa utca közötti szakaszon.

    Amennyiben a Duna vízszintje tovább emelkedik, további forgalmi korlátozások is várhatók.

  • Horváth Tamás, Rákosmente polgármestere kora délután a Római-partról bejelentkezve a Facebook-oldalán írta meg, hogy most minden segítő kézre szükség van az árvíz elleni védekezésben.

    „A vízügy, a honvédség és a katasztrófavédelem mindenhol biztosítja a megfelelő szintű védekezést, valamint önkéntesek is részt vesznek a munkálatokban – ezért vagyunk itt mi is! Együtt sikerülni fog!” – hangsúlyozta a polgármester.

  • Víz alatt a bicikliút Verőce felé, a Duna a Ligetnél kezd kilépni a medréből – írja a Vác.hu.

    Bizonytalan időre bezárt a korábbi tanpálya környékén álló McDonald’s, ahol az ott dolgozók már felépítették homokzsákfalat az étterem védelme érdekében.

  • Turi Lajos, Tát polgármestere közösségi oldalán beszámolt róla, hogy a vízügyi igazgatóság szakemberei és a társhatóságok Táton is felkészültek az árhullám fogadására. Instrukcióik alapján folytatják a logisztikai szervező munkát. 

    A polgármester leírta, hogy hétfőn a vasúti kavicsos ágyazatot átvágva összefüggő védelmi rendszerré tették az Únyi patak töltését, és amennyiben a biztonság megkívánja, a Spar áruház melletti mobilgátat is kiépítik.

    Hozzátette, hogy az elkövetkező napokban látványosan megemelkedik az Únyi patak vízgyűjtője is, de a mostani adatok alapján, a péntekre várható tetőzés 30–40 cm-rel alatta marad a 2013-as rekordnak.

  • Karácsony Gergely főpolgármester közölte, hogy a Margit-sziget és a Római-part mellett a Batthyány téren is megkezdődött a felkészülés, már rengeteg homokzsákot kipakoltak.

    A főpolgármester egy rövid videóban azt is bemutatta, hogy délután negyed három óra körül a Duna vízszintje csak centiméterekre volt az alsó rakpartoktól.