Fél napot is várhatott a merénylője Donald Trumpra

2024.09.17. 12:38
Ryan Wesley Routh a hajnali óráktól kezdve várhatott vasárnap a volt amerikai elnökre, Donald Trumpra. A merényletet megelőzően többször is változott politikai hozzáállása, 2016-ban a republikánus jelöltre szavazott. Ezenkívül illegálisan tartotta fegyverét, és az orosz–ukrán háborúhoz is toborzott embereket.

A Donald Trump elleni merényletkísérlettel gyanúsított férfi közel 12 órán át táborozott egy floridai golfpálya előtt élelemmel és egy puskával, lesben állva a volt elnökre, mielőtt a titkosszolgálat egyik ügynöke meghiúsította a lehetséges támadást, és tüzet nyitott − derül ki a hétfőn benyújtott bírósági dokumentumokból.

Ryan Wesley Routh megjelent a West Palm Beach-i szövetségi bíróságon, hogy szembenézzen a szövetségi, lőfegyverrel kapcsolatos vádakkal, és ezzel egy olyan elnökválasztási verseny utolsó heteiben indított büntetőeljárást, amelyet már eddig is erőszak és felfordulás kísért. Bár senki sem sérült meg, már másodszor törtek Donald Trump életére − írta meg az AP News.

Többen számonkérték a titkosszolgálatot, hogy miként tudott ilyen közel kerülni a merénylő a republikánus elnökjelölthöz. Ezzel kapcsolatban a titkosszolgálat igazgatója elmondta, hogy „felnőttek a feladathoz, és megfelelnek a kihívásoknak”. A hatóságok tovább vizsgálták Routh lehetséges indítékát a merényletet megelőző hetekben.

Donald Trump ellen már másodszor terveztek merényletet

Korábban részletesen beszámoltunk róla, hogy vasárnap a titkosszolgálat egyik, Trump biztonsági szolgálatához beosztott ügynöke egy lőfegyvert vett észre, amely egy bokorból lógott ki azon a West Palm Beach-i golfpályán, ahol a volt elnök játszott.

Az ügynök tüzet nyitott, és Routh egy terepjáróval elmenekült, hátrahagyva egy digitális fényképezőgépet, egy hátizsákot, egy töltött távcsöves puskát és egy élelmiszerrel teli zacskót.

A golfpálya fasoránál bujkált helyi idő szerint hajnali 2 és délután fél 3 között, amit az FBI vizsgálat közölt. Azt is vizsgálták, hogy a merénylő mennyi ideje tartózkodott Floridában − mondta Jeffrey Veltri, az FBI miami területi irodájának vezető különleges ügynöke.

Többen is megszólaltak a korábban Trumpra szavazó merénylő ügyében

Alig néhány héttel a július 13-i, pennsylvaniai kampánygyűlésen történt lövöldözés után, amelyben Trump fülét sebesítette meg a merénylő, Thomas Matthew Crooks, a legutóbbi merényletkísérlet felerősítette azokat az aggodalmakat, hogy az erőszak továbbra is befolyásolja az amerikai elnökválasztási politikát.

Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök egyaránt elítélte a meghiúsult támadást, Harris az X-en közzétett bejegyzésében azt írta: „Örülök, hogy biztonságban van. Az erőszaknak nincs helye Amerikában.”

A merénylő politikai nézetei többször is változtak

Az FBI kihallgatta a merénylő családtagjait, barátait és kollégáit, és továbbra is folytatja a bizonyítékok gyűjtését. Az indítékot nem hozták nyilvánosságra, és Routh a kihallgatáskor nem válaszolt a hatóságok kérdéseire.

„Szabadon követhet el merényletet Trump ellen” − írta a merénylő Iránról egy 2023-ban, saját kiadásban megjelent, Ukrajna megnyerhetetlen háborúja című könyvében, amelyben a volt elnököt „bolondnak” és „pojácának” nevezte mind a 2021. január 6-i, a Capitoliumban kitört zavargások, mind az iráni atomalkuból való kilépés „óriási baklövése” miatt.

Ryan Wesley Routh azt írta, hogy egykor Trumpra szavazott, és részben magára kell vállalnia a felelősséget azért az „agyatlan gyerekért, akit megválasztottunk következő elnökünknek”. Emellett megpróbált harcosokat toborozni Ukrajnának az Oroszország elleni védekezéshez, és volt egy honlapja, amelyen pénzt akart gyűjteni és önkénteseket toborozni.

A választói nyilvántartás szerint 2012-ben regisztrált független szavazóként Észak-Karolinában, legutóbb márciusban szavazott személyesen, az állami demokrata előválasztáson. Routh 2019 óta 19 kisebb adományt tett összesen 140 dollár értékben az ActBlue-nak, a demokrata jelölteket támogató politikai akcióbizottságnak a szövetségi kampányfinanszírozási nyilvántartások szerint.