Több tucat Hezbollah-tag sebesült meg súlyosan, miután felrobbantak a csipogóik

2024.09.17. 17:30
Az Izraellel hadakozó libanoni militáns csoport, a Hezbollah több tucat tagja is súlyosan megsebesült, miután egymás után robbantak fel a kommunikációra használt személyhívóik, csipogóik. A jelentések szerint csaknem 150 ember sérülhetett meg Libanon különböző részein, amit a Hezbollah egyik tisztviselője meg is erősített a hírügynökségeknek. Izrael egyelőre nem kommentálta a dolgot, de a jelentések szerint ez a Hezbollah elmúlt egy évének legnagyobb biztonsági rését jelentheti.

A Hezbollah libanoni militáns csoport több tucat tagja súlyosan megsebesült, miután felrobbantak a kommunikációra használt eszközeik (személyhívók, csipogók) – számolt be a Sky News. A Hezbollah egy névtelenséget kérő tisztviselője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a csipogók felrobbanása volt a „legnagyobb biztonsági rés”, amellyel a csoportnak az Izraellel vívott közel egy éve tartó háborúban szembe kellett néznie.

Egy magas rangú katonai hírszerzési tisztviselő és egy libanoni csoport egyik tisztviselője szintén azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy a Hezbollah tagjai által hordott személyhívókat robbantották fel. Az AP szerint a Hezbollah egyik tisztségviselője közölte:

legalább 150 ember, köztük a csoport tagjai is megsebesültek Libanon különböző részein, amikor a készülékek felrobbantak.

A libanoni miniszterelnöki hivatal közleménye úgy fogalmazott, hogy „különböző régiókban történt biztonsági incidensekről” kaptak tájékoztatást. A Reuters újságírója maga látta, hogy a libanoni főváros, Bejrút déli, külvárosai részein mentőautók sietnek mindenfelé.

A lakosok szerint még 30 perccel a első robbanások után is voltak újabb detonációk. A felrobbanó csipogók által megsebesített tömegben a Hezbollah harcosai és orvosai is ott voltak – közölte a hírügynökség.

Emberek csoportjai az épületek bejáratánál kuporogtak, hogy megnézzék az ismerőseiket, akik megsebesülhettek

– mondta a Reuters újságírója. A biztonsági forrás szerint Libanon déli részén is robbantak fel készülékek. Az izraeli hadsereg részéről, amely a gázai háborúval párhuzamosan tavaly október óta hadakozik a Hezbollahhal is, még nem érkezett még kommentár.