Lemondott a szlovén oktatási miniszter

2024.09.17. 20:14
Lemondott Darjo Felda szlovén oktatási miniszter, Robert Golob miniszterelnök pedig Vinko Logajt, az Oktatási Intézet igazgatóját jelölte a helyére – közölte Matej Arcon kormányszóvivő a kormánykoalíció keddi ülése után.

A szóvivő nem árulta el az ezt firtató újságírói kérdésre, hogy a miniszterelnök elégedett volt-e Felda munkájával. „Erről majd a miniszterelnök maga beszél” – hangsúlyozta, ezután hozzátette, hogy Felda visszatér a tudományos életbe. Mielőtt 2023 januárjában elfoglalta a posztot, a Primorska Egyetem Pedagógiai Karán oktatott professzorként.

Feldát több szakmai szervezet is bírálata, amiért szerintük miniszterként gyenge teljesítményt nyújtott, és figyelmen kívül hagyta a szakértők véleményét. A kormánykoalíció egyes tagjai is elégedetlenek voltak hivatali teljesítményével, ami felerősítette a leváltásával kapcsolatban elindult találgatásokat.

A múlt héten a koalíciós pártok megállapodtak abban, hogy az oktatásfejlesztés lesz a kormány egyik legfontosabb feladata, Golob pedig további pénzügyi és jogi támogatást ígért a területen a következő hónapokra. Logaj harmadik ciklusát tölti az Oktatási Intézet igazgatójaként, amely megbízatása 2026 nyarán járna le, de idén nyáron bejelentette, hogy 43 év oktatási munka után nyugdíjba vonul.

Felda a nyolcadik miniszter, aki 2022 óta távozott posztjáról

Az előző tárcavezető a kormányfő pártjának, a Szabadság Mozgalomnak (Gibanje Svoboda) a kvótájából került miniszteri pozícióba. Miután leváltását hivatalosan is a Nemzetgyűlés elé terjesztik, utódját meghallgatja a parlament illetékes bizottsága, csak azután szavaznak a kinevezéséről.

A Robert Golob vezette hárompárti baloldali kormány, amelynek a Szabadság Mozgalom, a Szociáldemokraták (SD) és a Baloldal (Levica) a tagja, 2022. június 1-jén alakult meg. Azóta Felda a nyolcadik miniszter, aki távozott posztjáról.

Eközben a kormánykoalíció döntött az új védelmi miniszter személyéről is. Borut Sajovicot, a Szabadság Mozgalom frakcióvezető-helyettesét javasolták a tisztség betöltésére. Sajovic Marjan Sarecet váltja a tárca élén, aki azután távozott, hogy júniusban megválasztották európai parlamenti képviselőnek. A védelmi minisztériumot azóta a kormányfő vezeti – írta az MTI.

Mint megírtuk, Szlovéniában belpolitikai válság tört ki, miután Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök felszólította az uniós tagországokat arra is, hogy – a nemek közötti egyensúly elérése érdekében – két biztosjelöltet javasoljanak az Európai Bizottságnak, és az egyik nő legyen.