Magyar titkosszolgálati védelmet kaphatott a libanoni robbantásokkal kapcsolatba hozott nő

2024.09.20. 17:18
A magyar titkosszolgálatok védelme alatt áll az a nő, akinek a cégét kapcsolatba hozták a héten Libanonban és Szíriában felrobbant több ezer személyhívóval − közölte édesanyja pénteken az Associated Press (AP) hírügynökséggel.

Mint az AP írta, Cristiana Bársony-Arcidiacono nem jelent meg nyilvánosan a keddi, a Hezbollahot célzó, halálos kimenetelű, egyidejűleg végrehajtott támadás óta, amelyet széles körben Izraelnek tulajdonítanak. A budapesti székhelyű BAC Consulting vezérigazgatójaként szerepel, amely a csipogók tajvani védjegyének tulajdonosa szerint a készülékek gyártásáért volt felelős. 

Édesanyja, Bársony-Arcidiacono Beatrix az AP-nek elmondta, hogy lánya fenyegetéseket kapott, és „jelenleg a magyar titkosszolgálatok által védett biztonságos helyen van”.

A magyar titkosszolgálatok azt tanácsolták neki, hogy ne beszéljen a médiával

− mondta telefonon a nő édesanyja Szicíliából az amerikai hírügynökségnek.

A magyar nemzetbiztonsági hatóságok egyelőre nem reagáltak az AP ezzel kapcsolatos megkeresésére, és a hírügynökség nem tudta függetlenül ellenőrizni a nő édesanyjának állítását.

Az ügy részletei 

A héten két napon át tartó, először csipogók, majd rádiókészülékek ellen irányuló támadások legalább 37 embert öltek meg és több mint 3000-et sebesítettek meg, köztük civileket is. A Hezbollah és a libanoni kormány Izraelt hibáztatja, amely nem erősítette meg, de nem is tagadta az állítást.

Cristiana Bársony-Arcidiacono cége azután került az érdeklődés középpontjába, hogy a tajvani Gold Apollo cég közölte, hogy engedélyezte a BAC Consultingnak, hogy nevét használja az első támadásban használt csipogókon, de a gyártásért és a tervezésért a magyar cég volt felelős. Szerdán egy magyar kormányszóvivő azt mondta, hogy a Hezbollahnak szállított csipogók soha nem voltak Magyarországon, és a BAC Consulting csupán közvetítőként működött. 

Bársony-Arcidiacono Beatrix, aki a Beatrice nevet is használja, ezt megismételte az AP-nek nyilatkozva.

Ő semmilyen módon nem érintett, csak közvetítő volt. A tételek nem Budapesten keresztül mentek át. [...] Nem Magyarországon gyártották őket

− mondta.

A BAC Consulting egy szerény budapesti épület földszintjén osztozik számos más vállalkozással, de nem rendelkezik fizikai irodával, és a magyar fővárosban lévő ingatlant − a többi ottani céghez hasonlóan − csak hivatalos címként használja - mondta egy nő, aki a hét elején kijött az épületből, és nem volt hajlandó megnevezni magát.

A cég honlapja szerint „környezetvédelemre, fejlesztésre és nemzetközi ügyekre” szakosodott. A cégjegyzék 118 hivatalos funkciót sorolt fel, köztük cukor- és olajtermelést, ékszerkiskereskedelmet és földgázkitermelést. A cégjegyzék szerint 2022-ben 725 ezer dollár bevételt termelt, 2023-ban pedig 593 ezer dollárt. Tavaly a vállalat közel 324 ezer dollárt, azaz bevételeinek mintegy 55 százalékát költötte „berendezésekre”. A cég honlapja szerda óta nem érhető el.

Ezt lehet tudni a rejtélyes nőről

Beatrix Bársony-Arcidiacono elmondta, hogy lánya Szicíliában született, és az ottani Catania Egyetemen tanult, majd Londonban doktorált. Párizsban és Bécsben dolgozott, mielőtt 2016 októberében Budapestre költözött, hogy idős nagymamáját ápolja.

2022 májusában jegyezte be a csipogók rejtélyének középpontjában álló céget.

A közösségi médiában a fiatalabb Bársony-Arcidiacono doktorált stratégiai tanácsadóként és üzletfejlesztőként írja le magát, aki dolgozott már olyan nagy nemzetközi szervezeteknek, mint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és a CARE humanitárius ügynökség, valamint kockázati tőkecégeknek is.

A 49 éves nő doktori fokozatát a University College Londonban szerezte, ahol a 2000-es évek elején-közepén tanult − olvasható a LinkedIn-oldalán. Ott dolgozott együtt Kövér Ákos magyar fizikussal, ma már nyugdíjas professzorral, aki ezt megerősítette.

Kövér Ákos az AP-nek küldött e-mailben így nyilatkozott Bársony-Arcidiaconóról:

Annak idején néhány közös cikket is publikáltunk. Egyéb tevékenységéről nem tudok, tudomásom szerint azóta nem végzett tudományos munkát.