Komoly támadást mért Izrael Bejrútra, miután a Hezbollah 140 rakétát indított ellenük

2024.09.20. 17:08
Az izraeli hadsereg pénteken bejelentette, hogy „célzott csapást” hajtott végre Bejrútban, a helyi hírcsatornák pedig felvételeket közvetítettek a libanoni főváros déli külvárosai fölé emelkedő füstoszlopról.

Izrael közölte, hogy pénteken csapást mért Bejrútra, július óta először bombázta a libanoni fővárost, nem sokkal azután, hogy a Hezbollah legalább 140 rakétát lőtt ki Észak-Izraelre − írja a The New York Times

A libanoni hírcsatornák képeket közvetítettek az izraeli csapás látszólagos kárairól, amelyek egy földdel egyenlővé tett épületet mutattak Bejrút egyik külvárosában, egy olyan kiterjedt negyedben, amely a Hezbollah, a nagyhatalmú fegyveres csoport fennhatósága alatt áll.

A libanoni egészségügyi minisztérium szerint legalább három ember meghalt és további 17 megsebesült a csapásban. A környék lakói káoszról számoltak be, miközben mentőautók robogtak az utcákon a csapás helyszínére, és füstoszlop emelkedett a város égboltja fölé.

A 30 éves Mortada Smaoui, aki egy ajándékboltot üzemeltet a környéken, elmondta, hogy amikor megérkezett, egy lakóépületet talált, amelyet a földdel tettek egyenlővé, és egy autó az oldalára borult. „Még mindig remegek” − mondta.

Bejrút külvárosa egyike volt annak a több mint 100, főként dél-libanoni helyszínnek, amelyekre Izrael csütörtök este óta csapást mért. Libanoni tisztviselők szerint az éjjeli csapások az országot érő, hónapok óta tartó támadások közül a legsúlyosabbak voltak.

A pénteki izraeli csapás komoly eszkalációt jelenthet.

A konfliktus 11 hónapja nagyrészt Libanon déli, ritkán lakott városaira korlátozódik. Most a háború elérte a főváros utcáit, ahol több mint 2 millió ember él.

A támadásokra azután került sor, hogy a Hezbollah vezetője, Hasszán Naszrallah megtorlást esküdött a harcosai ellen elkövetett halálos robbanásokért, amelyeket széles körben Izraelnek tulajdonítanak.

Naszrallah csütörtöki beszédében hangsúlyozta, hogy a Hezbollah nem hagy fel az Izrael elleni, határokon átnyúló csapásokkal, amelyeket tavaly októberben kezdett el a gázai Hamásszal való szolidaritásból. Naszrallah azt mondta, hogy bizottságokat alakítottak a hiányosságok kivizsgálására, amelyek lehetővé tették, hogy a Hezbollah tagjainak csipogók és walkie-talkie-k tömegesen felrobbanjanak, több tucat embert megölve és több ezret megsebesítve, és két napig tartó pánikot okozva Libanonban.