Folytatódtak a légicsapások Libanonban, Izrael ünnepli a Hezbollah-vezér halálát

2024-09-28T054146Z 1093131260 RC2H9AARVJ92 RTRMADP 3 ISRAEL-PALE
2024.09.28. 09:16 Módosítva: 2024.09.28. 11:20
Izrael szombaton is támadta Bejrút elővárosait, melyből több százan menekültek a légicsapások következtében. A fő célpont Hasszán Naszrallah, a Hezbollah vezetője, aki ugyan nem adott életjelet magáról, és ugyan Irán és a libanoni szervezet nem erősítette meg halálhírét, azonban az izraeli hadsereg közleménye szerint meghalt a légicsapásokban. A zsidó államban ezrek ünnepelnek, miközben az európai országok próbálják kimenekíteni állampolgáraikat Libanonból.

Az izraeli hadsereg szombaton is folytatta Bejrút déli elővárosainak, a Hezbollah síita milícia fellegvárának ostromát. Hajnalban a Hezbollahhoz kötődő al-Manar helyi csatorna egymást követő rajtaütésekről számolt be, amelyek a déli elővárosok legalább öt negyedét vették célba − tájékoztatott az MTI.

Több száz, autókba zsúfolt család menekült el sietve a környékről, miután az izraeli hadsereg evakuálásra szólított fel. Az éjszaka közepén forgalmi dugók alakultak ki a főváros utcáin, amelyek ilyenkor általában kihaltak, és az áram hiánya miatt sötétségbe borultak.

Az izraeli hadsereg a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közölte, hogy péntek este újabb csapásokat hajtott végre Bejrút térségében, olyan polgári épületeket célozva, amelyek állítása szerint fegyverraktáraknak, lőszergyáraknak és a Hezbollah parancsnoki központjainak adtak otthont. Az iszlamista mozgalom cáfolta, hogy fegyverraktárak lennének a lakóházakban.

Az izraeli hadsereg az éjszaka folyamán bejelentette, harci gépei a bejrúti repülőtér környékén igyekeznek megakadályozni, hogy Irán Hezbollahnak szánt fegyverszállítmányokat szállítson oda. Azt is közölte, hogy csapásokat hajtott végre a Hezbollah célpontjai ellen a dél-libanoni Szúr térségében és a keleti Bekaa régióban, a szervezet másik fellegvárában.

A zsidó állam célpontja a Hezbollah vezetője volt

Korábban beszámoltunk róla, hogy pénteken az izraeli hadsereg (IDF) az Iránból támogatott Hezbollah libanoni síita milícia központi parancsnokságának épületét támadta Bejrútban. Nem világos, hogy abban az időpontban ott tartózkodott-e a szervezet vezetője, Hasszán Naszrallah.

Daniel Hagari, az IDF szóvivője bejelentette, hogy csapást mértek a Hezbollah civil épületek alá épített központi főhadiszállására Bejrút Dahíjja nevű, a szervezet fellegvárának számító negyedében, de azt nem közölte, hogy Naszrallah volt-e a célpont.

Az Egyesült Államoknak nincs tudomása Naszrallahról

Az Egyesült Államoknak „nincs információja” Hasszán Naszrallah Hezbollah-vezérről, nem tudták megerősíteni a libanoni média azon értesüléseit sem, amelyek szerint a Hezbollah más magas rangú vezetőit is megölték − közölte a BBC.

Washingtont aggasztja a lehetőség, tovább eszkalálódhat a konfliktus, amelynek a libanoni egészségügyi minisztérium adatai szerint csak ezen a héten több mint 720 halálos áldozata volt Izrael légicsapásainak eredményeként.

A zsidó állam eltökélt szándéka, hogy lezárja a Hezbollah elleni harcokat. Az ENSZ tudomása szerint a harcok következtében 211 ezer embert kényszerült lakhelyének elhagyására, akik közül 85 ezren iskolákban és más menedékhelyeken tartózkodnak. A légicsapások miatt húsz egészségügyi alapellátó központot kellett bezárni, valamint 300 ezer ember nem jut ivóvízhez.

Benjamin Netanjahu az ENSZ-ben mondott beszédet

Az ENSZ-közgyűlésen az izraeli miniszerelnök beszélt arról, hogy folytatja a Hezbollah elleni támadásokat, azonban ez ellentétben áll az Egyesült Államok által támogatott, Izrael és Hezbollah közötti 21 napos tűzszünetre vonatkozó javaslattal. Ez a diplomáciai megoldás esélyét is csökkenti, valamint a libanoni szervezet nem reagált a felvetésre.

Izrael szerint a légicsapások súlyos károkat okoztak a Hezbollah fegyveres egységeiben. Kedden a zsidó állam megölte a szervezet egyik parancsnokát, Muhammad Ali Iszmailt és helyettesét, melyet szombaton közölt az izraeli hadsereg szóvivője. Erre azonban nem érkezett megerősítés.

Irán és a Hezbollah képviselője is véleményezte Netanjahu beszédét

Husszein Fadlallah, a Hezbollah bejrúti képviselője elmondta, hogy bármennyi parancsnokot is öl meg Izrael, a csoportnak végtelen számú tapasztalt harcosa van. Megesküdött, hogy a Hezbollah addig fog harcolni, amíg Izrael le nem állítja gázai offenzíváját.

Nem fogunk lemondani Palesztina, Jeruzsálem és az elnyomott Gáza támogatásáról

− hangsúlyozta Fadlallah.

„Ebben a csatában nincs helye a semlegességnek” – tette hozzá.  Ali Laridzsáni, az iráni legfelsőbb vezető, Ali Hamenei ajatollah tanácsadója azt nyilatkozta, hogy Izrael átlépte a vörös vonalakat − írta a BBC.

„A merényletek nem fogják megoldani Izrael problémáját... Az ellenállási vezetők meggyilkolásával mások veszik át a helyüket” − emelte ki a tanácsadó.

Izraelben már a hivatalos megerősítés előtt ünnepelni kezdték Naszrallah halálát 

A légicsapások után a Reuters és az AFP még azt írta, hogy Hasszán Naszrallah életben lehet, de előbbi Teherántól kért hivatalos megerősítést − tájékoztatott a Times of Israel.

„Nehéz elhinni, hogy Naszrallah élve kijutott” − mondta egy izraeli tisztviselő a Jerusalem Postnak, utalva a tegnap esti hatalmas légitámadásra a Hezbollah bejrúti központi központja ellen. A tisztviselő hozzátette, hogy a mozgalom vezetője, Haszan Naszrallah volt a támadás egyik célpontja.

A felvételeken látható támadás után egyes izraeli kocsmákban már örömünnep kezdődött, ugyanis órák teltek el, de a Hezbollah vezetője továbbra sem adott életjelet magáról.

A hadsereg bejelentette: megölték a Hezbollah vezérét, és egy fenyegető üzenetet küldtek 

Frissítés: Az izraeli hadsereg szombaton közölte, hogy megölte a libanoni síita fegyveres mozgalom, a Hezbollah vezetőjét, Haszan Naszrallahot a csoport központi főhadiszállására mért légicsapásban Bejrút déli külvárosában − tájékoztatott az MTI.

Az Irán által támogatott Hezbollah egyelőre nem adott ki közleményt Naszrallah állapotáról, aki 32 éve vezette a csoportot. Az izraeli hadsereg szóvivője azt írta az X közösségi oldalon, hogy likvidálták Haszan Naszrallahot, aki „többé nem terrorizálhatja a világot.

Az IDF vezérkari főnöke, Herzi Halevi altábornagy a Hezbollah terrorszervezet vezetőjének, Hasszán Naszrallahnak a meggyilkolása után azt mondta, hogy Izrael mindenkit elér, aki az országot és annak polgárait fenyegeti − olvasható a Times of Israel frissítésében.

„Eszközeinknek ezzel még nincs vége. Az üzenet egyszerű, bárkinek, aki Izrael állampolgárait fenyegeti, tudni fogjuk, hogyan érjük el” − nyilatkozta az izraeli vezérkari főnök.

Több európai ország is figyelmeztette már állampolgárait, hogy azonnal távozzanak Libanonból

Korábban több európai ország – Portugália, Spanyolország, Franciaország és az Egyesült Királyság is – arra szólított fel állampolgárait, hogy hagyják el az országot. 

Az Egyesült Királyság a péntek esti csapásokkal egy időben, a korábbinál is hangsúlyosabban ismételte meg ezt a felszólítást a közösségi médiában. Azt javasolták a briteknek, hogy 

most azonnal, a következő elérhető járattal távozzanak Libanonból. 

A brit kormány növeli a légi kapacitást, hogy biztosítsák állampolgáraik számára a távozáshoz szükséges helyeket – közölték. Felhívták a figyelmet arra is, hogy regisztráció szükséges a Libanonban tartózkodó britek számára. 

A közel-keleti országban élő britek korábban számonkérték a kormányt, és üzenetet küldtek Keir Starmer miniszterelnöknek, hogy ne csak figyelmeztetést küldjön, repülőgépet is, mellyel haza tudnak jutni Nagy-Britanniába − idézett egy ott élő házaspárt a BBC.

(Borítókép: Füst gomolyog Bejrút déli külvárosai felett, a libanoni Sin El Filből nézve, 2024. szeptember 28-án. Fotó: Mohamed Azakir / Reuters)