Közeleg a tél, már három szomszédunkban is havazik

2024.09.29. 20:00
Szeptember utolsó hétvégéjén több európai országban is télire váltott az időjárás. Vasárnap Ausztria, Szlovákia, Románia és Lengyelország magasabban fekvő területein is kifehéredett a táj. Az osztrák hegyekben a nap végéig 30–40 centiméteres hó is leeshet.

Kiadós mennyiségű hó esett vasárnapra virradóan az osztrák Kaprun és Mölltal települések közelében – írja a Síelők.

A távolabbi tiroli gleccsersíterepeknél, Stubai, Pitztal és Sölden környékén szintén kifehéredett a táj. Többfelé már 1500 méter alatti magasságban is havazott. A lap szerint a jövő hét közepétől ismét jelentős mennyiségű csapadék érkezik, így péntekig a 30–50 centiméteres hóréteget is elérhetik.

A romániai Fogarasi-havasokban is havazott vasárnap. A Metfigyelő szerint a több mint 2 ezer méter magasan található Bilea-tónál is nagy pelyhekben esett a hó.

Vasárnap reggelre a szlovákiai Magas- és Alacsony-Tátra tetejét és a Lengyel-Tátrát is vékony hóréteg fedte be. A Síelők beszámolója szerint a Szlovákiában található Lomnici-csúcson mínusz 6 fokot mértek reggel, ami már elég hideg volt ahhoz, hogy a csapadék havazásba váltson át. Lengyelországban 1600 méter felett szintén kevés hó hullott. A havas-jeges ösvények viszont már kellő problémát jelenthetnek a túrázóknak a hegy mindkét oldalán. 

Mint írtuk, a következő napokban Magyarországra is erős lehűlés érkezik, így a hidegre hajlamos helyeken akár fagyhat is a hajnali órákban.

Ha időjárás, akkor is Index!

Megújult az Index időjárás-aloldala, ami mostantól az Index applikációban is elérhető. Az Index saját Időjárás-funkciója megbízható előrejelzéssel, radar- és műholdképpel, 24–48 órás riasztási térképpel és további bővítményekkel várja az időjáráshírek kedvelőit. Töltse le az Index applikációt, és iratkozzon fel az időjárási riasztásokra, hogy azonnal értesüljön a lakhelyén zajló meteorológiai eseményekről!