Izrael már a Hezbollah-vezér potenciális utódját is likvidálta

2024.09.29. 13:26
Izrael likvidálta Nabil Kaoukot, a szervezet kevés megmaradt magas rangú vezetőjének egyikét – jelentette be az izraeli hadsereg. Kaouk halála újabb csapás a Hezbollah vezetésére, amelyet megtizedelt az izraeli hadsereg.

Az izraeli hadsereg az X-en közzétett bejegyzésében közölte, hogy megölték a Hezbollah csúcsvezetőjét, Nabil Kaoukot, a szervezet kevés megmaradt magas rangú vezetőjének egyikét.

Kaouk a Hezbollah központi tanácsának helyettes vezetője volt,

és állítólag egyike volt azoknak, akiket a pénteken Bejrútban, egy izraeli légicsapásban megölt Hasszán Naszrallah lehetséges utódjaként tartottak számon.

Így a választási lehetőségek, hogy ki vezesse most a terrorszervezetet, egyre szűkülnek. Elemzők szerint Hashim Safieddine, a Hezbollah végrehajtó tanácsának vezetője lehet a befutó. Ám a hírek szerint Naeem Qassem, a szervezet főtitkárhelyettese is versenyben van. 

Az mindenesetre biztosan kijelenthető, Kaouk halála újabb csapás a Hezbollah vezetésére, amelyet megtizedelt az izraeli hadsereg – összegezte a The Guardian.

Fejlemények a Közel-Keleten

Ahogy azt korábban megírtuk, Irán szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult, miután Izrael közölte, hogy egy Bejrútra mért légicsapás végzett a 64 éves Hasszán Naszrallah sejkkel. Naszrallah, a libanoni militáns síita iszlamista mozgalom korábbi vezetője a Közel-Kelet egyik legismertebb és legbefolyásosabb személyisége volt.

Mint kiderült, Izrael több mint 80 tonna bombát dobott le a Hezbollah bunkereire a pénteki csapásban, amelyet az előző éjjel újabb támadások is követtek. Az amerikaiak szerint szárazföldi offenzíva is kezdődhet Libanon ellen, Donald Trump tanácsadója pedig úgy látja: Izraelnek hagyni kell, hogy végleg leszámoljanak a Hezbollahhal.