Üzent a német miniszter: Akkor is együttműködünk Trumppal, ha hazugságokat terjeszt az országunkról

2024.09.29. 19:46
Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint a német kormány együtt fog működni Donald Trumppal, annak ellenére, hogy a republikánus elnökjelölt hamis állításokat fogalmazott meg Németország energiaszektoráról.

Annalena Baerbock német külügyminiszter kijelentette, hogy kormánya együtt fog működni Donald Trump Fehér Házával még azután is, hogy a volt amerikai elnök és republikánus jelölt hamis állításokat tett Németország energiaszektoráról – írja a Politico.

„Tényleg egy kicsit megdöbbentett bennünket, hogy hazámról álhírek, ha nem is hazugságok jelentek meg” – mondta Baerbock egy interjúban. Hozzátette, hogy ennek ellenére a berlini kormánynak intenzíven érdeke, hogy ezt a bizalmi kapcsolatot folytassák az Egyesült Államokkal.

Donald Trump a Kamala Harris amerikai alelnökkel folytatott vitában szeptember 10-én azt mondta, hogy Németország nagyot ígért a megújuló energiaforrások terén, de végül nem tett eleget ígéretének, és visszatért a „normális” energiaforrásokhoz.

Olyan dolgokban hisznek, mint például, hogy nem fogunk fosszilis tüzelőanyagot venni, nem fogunk olyan dolgokat csinálni, amelyek erősek lesznek, akár tetszik, akár nem. Németország kipróbálta ezt, és egy éven belül visszatértek a normális energia-erőművek építéséhez

– mondta Trump.

A vita másnapján a német külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy Németország energiarendszere teljes mértékben működőképes, több mint 50 százalékban megújuló energiaforrásokkal. Hozzátette, hogy az ország szén- és atomerőműveket leállít, nem pedig épít.

A német kormány kínos diplomáciai kötéltáncot jár azóta, hogy Trump az amerikai elnökválasztási versenyben első számú esélyesként, majd a novemberi választásokon a Republikánus Párt hivatalos jelöltjeként tűnt fel. Az évek során Trump többször bírálta Berlint az orosz gáztól való függősége és a NATO által előírt védelmi kiadások növelésének megspórolása miatt, amit Berlin igyekezett orvosolni.