Videón, ahogy a kutyájával együtt mentenek ki egy férfit az Amerikában tomboló hurrikánból

2024.09.30. 07:30
Tovább növekedett és már megközelíti a százat a halálos áldozatok száma az Egyesült Államok délkeleti, hurrikán és árvíz sújtotta államaiban. Egy látványos és sikeres mentőakció képkockái is bejárták a világsajtót, amely egy hajón rekedt férfi és kutyája kimenekítését örökítette meg.

Az összesítések szerint a Helene hurrikán miatt az Egyesült Államokban nyilvántartott halálos áldozatok száma legkevesebb 84, és közülük legtöbben, mintegy 30-an Észak-Karolina állam egy hegyek között fekvő városában, Asheville-ben haltak meg, amelyet áradás sújtott – adta hírül az MTI. 

Mint arról beszámoltunk, a Helene hurrikán áradásokat, komoly károkat és nagy területen áramkimaradást okozva haladt keresztül több államon pénteken. Asheville-ben, az Appalache-hegység déli vonulatainak ölelésében fekvő településre légi úton szállítanak élelmiszert és ivóvizet. Tennessee állam több közeli települését szintén árvizek sújtották.

Helene több tízmilliárd dolláros kárt okozott 

A Helene hurrikán négyes fokozatú viharként csütörtök éjszaka ért partot Florida északnyugati részén, ahol számos lakóépület összeomlott, emellett több utcát is elárasztott a tengervíz. Az okozott szélkárok és a nyomában járó súlyos esőzések az Egyesült Államok legalább öt államát – Floridát, Georgiát, Dél- és Észak-Karolinát, valamint Tennessee-t – érintették súlyosan.

Georgia állam legnagyobb városában, Atlantában az ítéletidő két nap alatt 280 milliméter esőt hozott, amivel csaknem 140 éves, 1886-ból származó csapadékrekord dőlt meg. Észak-Karolinában volt olyan település, Spruce Pine, ahol keddtől szombatig 610 milliméter csapadékot jegyeztek fel. A hatóságok a károk elhárításán és helyreállításon kezdtek dolgozni, vasárnap reggel még mintegy 2 millió fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás.

Joe Biden elnök katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Florida és Georgia államokat, ami szövetségi források igénybevételét teszi lehetővé a károk elhárításához és helyreállításhoz. Észak-Karolinában vészhelyzet van érvényben, ami szintén megkönnyíti a központi segítség igénylését. Komoly gyűjtés is indult a károsultak megsegítésére, részben a Vöröskereszt révén. A Moody's Analytics előzetes szakértői becslései szerint a vihar és áradások csak magántulajdonban 15-26 milliárd dollár kárt okozhattak, míg más számítások szerint a természeti katasztrófa kárösszege és gazdasági hatása elérheti a 110 milliárd dollárt. 

Egy látványos mentőakció

A floridai Sanibel-sziget partjainál sikeres és látványos mentőakciót hajtott végre az Egyesült Államok Parti Őrsége, amikor megmentett egy férfit, aki a kutyájával ragadt 36 láb hosszú vitorlásán, miközben a Helene hurrikán vészesen közeledett feléjük. A férfi mintegy 25 mérföldre hagyta el Sanibel partjait, amikor a vihar váratlanul lecsapott, a hajó pedig megsérült és a víz kezdett beáramlani. 

A drámai videón a Clearwateri Légibázis egyik tisztje látható, amint leereszkedik a helikopterből, hogy elérje a férfit és a kutyát. Amikor a hajó már menthetetlen helyzetben volt, mindketten a háborgó vízbe ugrottak, és egy mentőkosárban emelték őket a légi járműbe. A videó végén azok a megindító pillanatok is láthatók, amint a férfi megöleli kutyáját és köszönetet mond a megmentőiknek.