Egy amerikai tisztviselő szerint Izrael készen áll Libanon korlátozott inváziójára

2024.09.30. 18:27 Módosítva: 2024.09.30. 20:09
Izrael korlátozott szárazföldi hadműveletet tervez Libanonban, ami hamarosan megkezdődhet – közölte egy amerikai tisztviselő hétfőn Washingtonban. Eközben a helyiek menekülnek az országból, a Szíriába átkelő emberek száma elérte a 100 ezret.

Cikkünk frissült!

Izrael most tervezett hadjárata kisebb lenne, mint a Hezbollah elleni legutóbbi, 2006-os háború, és a Hezbollah infrastruktúrájának felszámolására összpontosítana, hogy megszüntesse az izraeli határ menti településekre jelentett fenyegetést – mondta a névtelenséget kérő amerikai tisztviselő a The Washington Post beszámolója szerint.

Állítása szerint hamarosan megkezdődhet Izrael korlátozott szárazföldi hadművelete Libanonban. 

Ezt a jelentést megerősítette egy, a katonai tanácskozásokat jól ismerő izraeli személy is, aki szerint hétfőn az izraeli erők már korlátozott rajtaütéseket hajtottak végre Libanon határ menti részén. 

Az amerikai lap arról is írt, hogy az Izraeli Védelmi Erők közölték: légierejük az éjszaka Libanon-szerte csapást mért a Hezbollah és a Hamász célpontjaira. Az izraeli erők Libanon déli részén, valamint Bejrút egyik negyedében is támadásba lendültek. Ez volt az első légicsapás a főváros határain belül azóta, hogy a Hamász tavaly október 7-ei, Izrael elleni izraeli támadása után kiéleződtek az ellentétek Izrael és a Hezbollah között.

Mivel egyre nagyobb a félelem a további izraeli támadásoktól, az emberek próbálják elhagyni Libanont. Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa hétfő reggeli X-bejegyzésében azt mondta, hogy a Szíriába átkelő emberek száma elérte a 100 ezret. Vasárnap az Európai Bizottság bejelentette, hogy további 11,2 millió dolláros humanitárius segélyt nyújt a Libanonban élők megsegítésére.

A védelmi miniszter szerint újabb szakaszba lép a háború, az izraeli katonák már be is hatoltak a határ menti alagutakba 

A Wall Street Journal arról írt hétfőn, hogy izraeli katonák már behatoltak a Hezbollah izraeli határ közelében ásott alagútjaiba.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter mindeközben azt mondta, hogy „a Hezbollah elleni háború következő szakasza hamarosan megkezdődik”, ami egy újabb jelzés azzal kapcsolatban, hogy Izrael várhatóan szárazföldi offenzívát indít Libanonban – közölte a The Times of Israel

A Hezbollah elleni háború következő szakasza hamarosan megkezdődik. Ez jelentős tényező lesz a biztonsági helyzet megváltoztatására nézve, és lehetővé teszi számunkra, hogy befejezzük azt a fontos küldetést, hogy a lakosok visszatérjenek otthonaikba

– mondta Gallant.

Megszólalt az Egyesült Államok elnöke, Izrael kormányfője pedig Iránnak üzent 

Joe Biden amerikai elnök pedig arra az újságírói kérdésre, hogy nem zavarják-e őt azok a jelentések és megjegyzések, amelyek szerint Izrael hamarosan korlátozott szárazföldi inváziót indít Libanonban, úgy válaszolt:

Jobban tisztában vagyok vele, mint azt önök talán tudják, és leállítanám őket. Most már tűzszünetet kellene kötnünk.

Mindeközben Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő a közösségi médiában egy videót tett közzé, amelyben arról beszélt, hogy Irán vezetőit elnyomják az iráni népet, és hogy „többet érdemelnek ennél”.

Az irániaknak tudniuk kell: Izrael Önök mellett áll 

– üzente, majd azt is megjegyezte, hogy a két nép akár békében és jólétben is élhet a jövőben. 

Németország már menekíti az állampolgárait, úton van egy katonai repülőgép 

Németország megkezdi állampolgárai kimenekítését Libanonból az országban kialakult biztonsági helyzet miatt, egy német katonai repülőgép már úton van a libanoni fővárosba – jelentette be a német szövetségi külügy- és védelmi minisztérium az MTI szerint. 

Mint írták:

jelenleg 1800 olyan regisztrált német állampolgárról tudnak, akik Libanonban tartózkodnak.

A két tárca közösen kiadott közleményében azt írták: elsőként a kevésbé fontos munkaköröket betöltő állampolgároknak, így a nagykövetségi dolgozók családtagjainak és az egyéb ott élő, törékeny egészségi állapotú állampolgároknak segítenek elhagyni az országot. Hozzátették: már azon is dolgoznak, hogyan tudnak majd segíteni mindazon szervezetek munkatársainak vagy magánszemélyeknek és családtagjaiknak az ország elhagyásában, akik később szeretnének távozni Libanonból akár repülővel, akár más úton.

A külügyi tárca közölte, hogy az elmúlt hétvége óta a német diplomáciai testület Bejrútban, Rámalláhban és Tel-Avivban maradó dolgozói veszélyhelyzeti készültségben folytatják munkájukat.  

Az amerikaiak több ezer főnyi erősítést küldenek a Közel-Keletre

A Sky News szerint Sabrina Singh, a Pentagon szóvivője egy sajtótájékoztatón közölte: 

az Egyesült Államok „pár ezer” főnyi erősítést küld a Közel-Keletre, hogy fokozzák a biztonságot – és hogy szükség esetén akár Izrael védelmében is segítsenek.

Mint a szóvivő mondta, több vadászrepülőgép-századról és a támogatásukhoz szükséges személyzetről van szó. Elmondása szerint eredetileg úgy volt, hogy ők a jelenleg ott állomásozó egységeket váltják fel. De végül úgy döntöttek, hogy a már ott lévők is helyben maradnak, így megduplázódik az amerikai jelenlét a térségben.

Sabrina Singh leszögezte azt is: a légierő katonái nem azért mennek a Közel-Keletre, hogy a (libanoni) evaukációkban segítsenek, hanem az amerikai csapatok védelme az elsődleges feladatuk.

Az előzmények: 80 tonna bombát dobtak le, légicsapásban meghalt a Hezbollah-vezér

Amint arról beszámoltunk, Irán szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult, miután Izrael közölte, hogy pénteken egy Bejrútra mért légicsapás végzett a 64 éves Hasszán Naszrallah sejkkel, a Hezbollah vezérével. Naszrallah, a libanoni militáns síita iszlamista mozgalom korábbi vezetője a Közel-Kelet egyik legismertebb és legbefolyásosabb személyisége volt. Naszrallah egy árnyékfigura volt, aki szoros személyes kapcsolatokkal rendelkezett Iránnal, és kulcsszerepet játszott abban, hogy a Hezbollahból ilyen politikai és katonai erő lett. A csoport támogatói között mély tisztelet övezte személyét.

Naszrallah vezetése alatt a Hezbollah segített a Hamász palesztin fegyveres csoport, valamint az iraki és jemeni milíciák harcosainak kiképzésében, és rakétákat szerzett Irántól, amelyeket aztán Izrael ellen használtak fel. Ő irányította a Hezbollah fejlődését a Libanont megszálló izraeli csapatok elleni harcra alapított milíciából a libanoni hadseregnél erősebb katonai erővé, a libanoni politika hatalomgyakorlójává, az egészségügyi, oktatási és szociális szolgáltatások egyik fő szolgáltatójává és Irán regionális felsőbbrendűségre irányuló törekvésének kulcsfontosságú részévé.

Mint kiderült, a pénteki csapásban Izrael több mint 80 tonna bombát dobott le a Hezbollah bunkerjeire, ezt az előző éjjel újabb támadások is követtek. Az amerikaiak már korábban is közölték, hogy szárazföldi offenzíva is kezdődhet Libanon ellen, Donald Trump tanácsadója pedig úgy látja: Izraelnek hagyni kell, hogy végleg leszámoljanak a Hezbollahhal.  Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke megismételte a tűzszüneti felhívását, miután Izrael jelezte, hogy a libanoni offenzíva kiszélesedhet. 

Két amerikai tisztségviselő az ABC News csatornával közölte korábban, hogy az Izraeli Védelmi Erők megkezdhették vagy hamarosan megkezdhetik a libanoni határon átnyúló kisebb szárazföldi hadműveleteiket a Hezbollah közeli állásainak felszámolására.