A Hezbollah tagadja, hogy Izrael átlépte volna a libanoni határt

2024-10-01T094744Z 1750583544 RC2JBAAJJCJI RTRMADP 3 ISRAEL-PALE
2024.10.01. 17:36
Kedden folytatódtak a támadások Dél-Libanonban, ahol Izrael korlátozott, helyi és célzott rajtaütéseket hajt végre. Célja a Hezbollah kiszorítása a térségből, de a nagyobb libanoni városokba nem tervez bevonulni. Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter is a Hezbollah Radwan egységének megsemmisítéséről beszélt. Több ország fejezte ki véleményét a támadás kapcsán, miközben felhívta állampolgárainak figyelmét arra, hogy mielőbb hagyják el a térséget.

Az izraeli haderő (IDF) rajtaütéseket hajtott végre kedden a Hezbollah erődítményei ellen a zsidó állam északi határa mentén, „hogy meghiúsítson egy, az október 7-én történthez hasonló támadást”. Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője azt nyilatkozta, hogy az IDF a háború kezdete óta több tucat rajtaütést hajtott végre Dél-Libanonban − számolt be a Haaretz.

Az IDF azt is közölte, hogy csapást mértek Bejrút Dahíjja negyedében. Ezzel párhuzamosan Tel-Avivban megszólaltak a szirénák, a libanoni militáns szervezet mintegy 30 rakétát lőtt ki Izraelre. Egy izraeli férfi súlyosan megsebesült. A Hezbollah vállalta a felelősséget a támadásért, azzal az indoklással, hogy „Naszrallah emlékére” lőtték Izrael központját.

A Hezbollahhoz kötődő Al Mayadeen hírügynökség jelentése szerint „semmilyen helyszíni forrásból” nem erősítették meg, hogy izraeli erők behatoltak volna Dél-Libanonba, valamint cáfolták azokat az állításokat, amelyek szerint visszavonja erőit az Izraellel közös határ mentén lévő állásokból.

A légitámadások közepette az IDF felszólította több dél-libanoni település lakóit, hogy hagyják el otthonaikat. Eközben az izraeli haderő megváltoztatta a zsidó lakosságra vonatkozó irányelveket, mely szerint minden oktatási tevékenységet csak ott engedélyeznek, ahol rövid időn belül el tudják hagyni az intézményt, és eljuthatnak egy óvóhelyre. Gyűlés szabadtéren legfeljebb 30 főig tartható, zárt térben pedig 300 főig engedélyezik.

Izrael megkezdte a Hezbollah kiszorítását Dél-Libanonból

Az izraeli haderő „korlátozott, helyi és célzott rajtaütéseknek” nevezi a hétfő este kezdődött támadást, amelynek az a célja, hogy megsemmisítse a Hezbollah határ menti fegyverraktárait. Az offenzívát lehetőség szerint minél rövidebb idő alatt tervezik végrehajtani. Nem akarnak területeket foglalni Libanontól, csak a militáns csoportot akarják kiszorítani a térségből.

Az IDF annak esélyét is látja, hogy a Hezbollahra mért csapásai az erőviszonyok megváltozásához vezethetnek Libanonban, és a libanoni kormány visszaszerezheti az Irán által támogatott csoport kezéből az ország egyes területeinek, különösen a déli részek ellenőrzését.

Az izraeli haderő azonban úgy értékelte, hogy a Hezbollah továbbra is rendelkezik rakétákkal, hiszen a kedd reggeli ellencsapásokban két ember is megsebesült. Katonai tisztviselők szerint a hadseregnek nem célja, hogy megsemmisítsen minden egyes rakétát, hanem azon fog dolgozni, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a szervezet fegyverarzenálját.

IDF-szóvivő: Az izraeli haderő nem vonul be a nagyobb libanoni városokba

Daniel Hagari, az IDF szóvivője szerint az izraeli csapatok nem vonulnak be Bejrútba vagy Libanon nagyobb városaiba, és a tervek szerint a zsidó állam szárazföldi hadműveletei a lehető legrövidebb időn belül véget érnek.

A céljuk az, hogy mind a 60 ezer izraeli hazatérhessen otthonába az ország északi részén, ennek érdekében tesz az izraeli hadsereg lépéseket, ezért folytat korlátozott hadműveleteket Libanon déli részén.

A szóvivő elmondta, hogy a Hezbollah föld alatti infrastruktúráját támadták, ennek során fegyverraktárakat semmisítettek meg, többek között iráni gyártmányú fegyverekét. Mintegy 700 eszközt semmisítettek meg ezekben a műveletekben, de még sok munka vár rájuk − nyilatkozta Daniel Hagari.

„Levágják a Hezbollah karját” Dél-Libanonban

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter is nyilatkozott Izrael támadásról, amellyel kapcsolatban elmondta, hogy kiterjesztik a dél-libanoni hadműveleteket. „Minden, amit itt látnak – fegyverek, rakéták, robbanószerek, RPG-k –, ezeket a dolgokat az IDF találta meg, melyekkel a Radwan [a Hezbollah elit egysége – a szerk.] izraeli állampolgárok megtámadását, megölését és elrablását tervezte” − tette hozzá a védelmi miniszter.

Kedden több mint hetven rajtaütést hajtott végre az izraeli haderő Dél-Libanonban, aminek kapcsán a Radwan megsemmisítéséről számolt Joáv Gallant. „Amit itt teszünk, az annak kifejeződése, hogy az északi lakosokat biztonságban hazajuttatjuk az otthonaikba. Megváltoztatjuk a biztonsági helyzetet” − részletezte az izraeli védelmi miniszter.

Több ország is megszólalt a támadással kapcsolatban

Egyiptom elítélte Izrael dél-libanoni támadását, Badr Abdelaty külügyminiszter arra figyelmeztetett, Izrael eszkalációja azzal fenyeget, hogy az egész régiót „olyan módon lázba hozza, amely szörnyű biztonsági és humanitárius következményekkel jár” − olvasható az egyiptomi külügyminisztérium közleményében. Abdelaty azt is hozzátette, hogy Egyiptom elutasít minden olyan kísérletet, amely Libanon szuverenitását sértő új status quo létrehozására irányul.

Az Egyesült Államok úgy véli, Irán rakétatámadást tervez Izrael ellen, mellyel a zsidó állam csapásait próbálja megakadályozni. Viszont ennek pontos időpontjáról nincsen információjuk, de Washington kész azonnal cselekedni, és támogatni a zsidó államot.

„Vannak arra utaló jelek, hogy Irán arra készül, hogy hamarosan ballisztikus rakétatámadást indít Izrael ellen” − nyilatkozta egy amerikai tisztviselő. „Aktívan támogatjuk a védelmi előkészületeket, hogy megvédjük Izraelt ezzel a támadással szemben. Egy Izrael elleni közvetlen katonai támadás Irán részéről súlyos következményekkel járna Irán számára.”

Az amerikai támogató nyilatkozatra Daniel Hagari is reagált: „Nemrég amerikai szövetségeseink arról tájékoztattak minket, hogy azonosították Irán előkészületeit Izrael állam elleni rakétatűzre”. Eddig azonban nem indítottak légitámadást Iránból a zsidó állam felé.

„A múltban is foglalkoztunk ezzel a fenyegetéssel, és most is foglalkozni fogunk” − tette hozzá az izraeli szóvivő. A légierő a legmagasabb fokú készültségben van a zsidó államban, és az Egyesült Államokkal együtt figyelik az iráni fejleményeket. Amennyiben támadás indul, annak következményei lesznek − figyelmeztetett Daniel Hagari.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint Törökország minden eszközzel támogatni fogja Libanont Izrael támadása után. „Soha nem hagyjuk magára libanoni testvéreinket ezekben a nehéz napokban, és minden eszközzel támogatni fogjuk őket” − nyilatkozta a török elnök.

Oroszország felszólítja Izraelt, hogy vonja ki csapatait Libanonból, és arra figyelmeztet, hogy a támadás az erőszak további fokozódásához vezet a Közel-Keleten. „Oroszország határozottan elítéli a Libanon elleni támadást, és felszólítja az izraeli hatóságokat, hogy azonnal szüntessék be az ellenségeskedést, vonják ki csapataikat libanoni területről, és kezdjék el a közel-keleti konfliktus békés megoldásának valódi keresését” − áll az orosz külügyminisztérium közleményében.

Menekítik az embereket Libanonból

A hétfői támadásokat megelőző órákban több európai ország elrendelte diplomatáinak és állampolgárainak kivonását Libanonból. Németország katonai repülőgépet küldött az evakuálására, míg Bulgária kormánygéppel igyekezett segíteni állampolgárainak.

Repülőgép egy légicsapás füstje mellett Bejrútban, Libanonban 2024. október 1-én
Repülőgép egy légicsapás füstje mellett Bejrútban, Libanonban 2024. október 1-én
Fotó: Reuters TV / Reuters

Az Egyesült Királyság közölte, hogy bérelt egy kereskedelmi járatot a Libanont elhagyni kívánó briteknek, ami várhatóan szerdán indul a bejrúti Rafic Hariri nemzetközi repülőtérről. David Lammy külügyminiszter „ingatagnak” nevezte a libanoni helyzetet, ami várhatóan „gyorsan romolhat”. Kanada szintén több száz repülőjegyet foglalt le állampolgárai számára.

Hollandia hazautaztatja állampolgárait Libanonból, miután megindult az izraeli egységek támadása − jelentette az ANP holland hírügynökség. Több nemzetközi légitársaság törölte bejrúti járatait az eszkaláció miatt, valamint a tel-avivi járatokat is felfüggesztették.

Törökország és Belgium is csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyek felszólították állampolgáraikat, hogy hagyják el Libanont, Bulgária pedig meg is kezdte evakuálásukat.

Dimitar Glavcsev bolgár miniszterelnök szerint 61 bolgár kérte kimenekítését. Libanonból hétfőn összesen 89 embert evakuáltak. A keddi járaton üresen maradt helyeket más uniós országok állampolgárainak ajánlják fel.

A török külügyminisztérium közölte, hogy készen áll a törökök esetleges légi és tengeri evakuálására Libanonból, és mintegy 20 országgal együttműködve dolgozik a külföldiek Törökországon keresztül történő esetleges evakuálásának előkészítésén.

Az Index megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy vannak-e magyar áldozatok Libanonban, illetve kellett-e kimenekíteni magyar állampolgárokat, valamint más országoknak nyújtott-e segítséget. Amint választ kapunk kérdéseinkre, cikkünket frissítjük.

A hétfői és keddi támadásokról készült galériánk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Egy férfi sétál a megrongálódott épületek mellett a Bejrút déli külvárosait ért izraeli csapások után Libanonban 2024. október 1-én. Fotó: Ali Alloush / Reuters)