Menekítik az embereket Libanonból Izrael korlátozott, helyi és célzott szárazföldi támadása után

2024-10-01T054552Z 1700938437 RC2HBAAZ8AW3 RTRMADP 3 ISRAEL-PALE
2024.10.01. 08:10 Módosítva: 2024.10.01. 08:25
Izrael korlátozott szárazföldi katonai műveletek indításáról döntött Libanon ellen hétfőn késő este, az izraeli hadsereg célja a Hezbollah terrorcsoport infrastruktúrájának eltávolítása a „kék vonal” mentén. Joáv Galant izraeli védelmi miniszter amerikai kollégájával, Lloyd Austin tárcavezetővel tárgyalt, aki tolmácsolta az Egyesült Államok támogatását. Libanon erői visszavonultak az izraeli határon lévő állásokból, miközben evakuálják a külföldi állampolgárokat az országból.

Az izraeli hadsereg hétfőn késő este korlátozott szárazföldi katonai műveleteket indított Dél-Libanonban, az izraeli határ mentén. Az IDF – Israel Defense Forces – kedd hajnalban az X közösségi oldalon közzétett tájékoztatása szerint az ország déli részén végrehajtott műveletekben a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezethez tartozó célpontokat támadnak, céljuk a terrorcsoport infrastruktúrájának eltávolítása az ENSZ által elfogadott demarkációs vonal, az úgynevezett „kék vonal” mentén.

Izrael már az elmúlt két hétben rendszeres légitámadásokat indított az Irán támogatását élvező Hezbollah ellen Libanonban. Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hétfőn jelezte, hogy hamarosan megkezdődik a Hezbollah elleni „háború következő szakasza”, amely lehetővé teszi az észak-izraeliek hazaköltözését.

A bejelentésre és az első támadásokra – amelyek éjfél után már Bejrút déli elővárosait érték – néhány órával azután sor került, hogy a biztonsági kabinet jóváhagyta a katonaság által kidolgozott terveket, amelyeket a The Times of Israel információi szerint az Egyesült Államok sem ellenzett.

Az IDF pontos hírszerzési információk alapján korlátozott, helyi és célzott szárazföldi támadásokat indított a Hezbollah terrorista célpontjai és infrastruktúrája ellen Dél-Libanonban. Ezek a célpontok a határhoz közeli településeken találhatók, és közvetlen veszélyt jelentenek az észak-izraeli közösségekre

– olvasható az izraeli hadsereg közleményében, hozzátéve, hogy „az izraeli légierő és az IDF tüzérsége a térségben lévő katonai célpontokra mért pontos csapásokkal támogatja a szárazföldi erőket”.

Megerősítették, hogy a hadsereg addig folytatja műveleteit, „amíg el nem éri háborús céljait”, és továbbra is mindent megtesz az izraeli polgárok megvédése érdekében, továbbá azért, hogy az északi térségekben lakók visszatérhessenek otthonukba. Az izraeli hadsereg szóvivője hétfő este megerősítette, hogy a határhoz legközelebb eső három izraeli települést zárt katonai területnek minősítették, ahová tilos a belépés. Az északi határ menti Metula, Misgav Am és Kfar Giladi települések is érintettek, a parancsot az Északi Parancsnokság főnöke, Ori Gordin vezérőrnagy írta alá.

A Hezbollah főtitkárhelyettese, Naim Kasszem sejk hétfőn azt hangoztatta, hogy a síita fegyveres mozgalom készen áll az izraeli csapatok esetleges szárazföldi hadműveleteire. Az Iránból támogatott libanoni szervezet vezetőségének ez volt az első érdemi megszólalása Haszan Naszrallah pénteki megölése óta. A sejk a temetésen kijelentette, hogy a csoport nem hagyja magát elrettenteni, és megfogadta, hogy egészen addig folytatja az Izrael elleni támadásokat, amíg nem lesz tűzszünet Gázában. „Új szakaszba léptünk, amelynek a címe a nyílt végű leszámolás csatája” – fogalmazott a Hezbollah-vezető. Egyes források szerint a libanoni hadsereg visszavonult az izraeli határon lévő állásokból, hogy az Izraellel való nagyobb konfliktusok során történelmileg megszokott módon inkább a háttérben maradjanak.

Aggódik az Egyesült Államok, de egyetért a döntéssel

Még az IDF bejelentése előtt izraeli tisztviselők amerikai kollégáikat arról tájékoztatták, hogy a hadművelet célja a Hezbollah állásainak felszámolása Izrael északi határa mentén, és ezzel megteremtik a feltételeket egy olyan diplomáciai megállapodáshoz, amelynek értelmében a terrorcsoport erőit az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával összhangban visszaszorítják a Litáni folyón túlra.

Míg az Egyesült Államok hétfőn aggodalmának adott hangot, hogy még egy korlátozott behatolás is tovább terjedhet, Izrael azzal érvelt, hogy a művelet mind időben, mind terjedelmében korlátozott lesz, és nem célja Dél-Libanon elfoglalása. A Biden-kormányzat képviseletében Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter telefonon egyeztetett Joáv Galant védelmi miniszterrel, világossá téve, hogy az Egyesült Államok támogatja Izrael önvédelemhez való jogát.

Egyetértettünk abban, hogy szükség van a határ menti katonai infrastruktúra felszámolására annak érdekében, hogy a libanoni Hezbollah ne tudjon az október 7-i akcióhoz hasonló támadásokat végrehajtani Izrael északi közösségei ellen

– fogalmazott az amerikai védelmi tárca vezetője, hangsúlyozva, hogy ennek ellenére „diplomáciai megoldásra van szükség ahhoz, hogy a civilek biztonságban visszatérhessenek otthonaikba a határ mindkét oldalán”.

Az amerikai védelmi tisztviselő kiemelte, hogy „az Egyesült Államok felkészült az amerikai személyzet, a partnerek és a szövetségesek védelmére az Irán és az Irán által támogatott terrorszervezetek fenyegetéseivel szemben, és eltökélt szándéka, hogy megakadályozza, hogy bármely szereplő kihasználja a feszültséget vagy kiterjessze a konfliktust”. Lloyd Austin megismételte, hogy Irán számára súlyos következményei lesznek, ha úgy dönt, hogy közvetlen katonai támadást indít Izrael ellen.

Menekítik az embereket Libanonból

A hétfői támadásokat megelőző órákban több európai ország elrendelte diplomatáinak és állampolgárainak kivonását Libanonból. Németország katonai repülőgépet küldött az evakuálására, míg Bulgária kormánygéppel igyekezett segíteni állampolgárainak.

Az Egyesült Királyság közölte, hogy bérelt egy kereskedelmi járatot a Libanont elhagyni kívánó briteknek, amely várhatóan szerdán indul a bejrúti Rafic Hariri nemzetközi repülőtérről. David Lammy külügyminiszter „ingatagnak” nevezte a libanoni helyzetet, ami várhatóan „gyorsan romolhat”. Kanada szintén több száz repülőjegyet foglalt le állampolgárai számára.

A Hezbollah közelgő rakétatámadására figyelmeztető szirénák hétfő este és kedd hajnalban is rendszeresen megszólaltak Izrael északi részén, ahogyan izraeli csapásokról szóló jelentések is érkeztek Dél-Libanonból és Bejrútból. Hírek szerint Izrael legalább hat csapást hajtott végre Bejrút déli külvárosában, ahol információk szerint találat érte a szidóni Ain el-Hilweh palesztin menekülttábort is, legalább hat ember – köztük három gyermek – halálát okozva. Libanonban a tisztviselők szerint több mint ezer embert öltek meg az elmúlt két hétben, és akár egymillióan is elhagyhatják az otthonukat.

(Borítókép: Füst gomolyog egy izraeli csapás után Libanon déli részén 2024. október 1-jén. Fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters) 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport