Legalább 78 ember fulladt meg, miután felborult egy hajó a kongói Kivu-tóban

2024.10.03. 21:18

Legalább 78 ember megfulladt, amikor csütörtökön felborult egy 278 utast szállító hajó a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő Kivu-tóban – közölte egy tartományi kormányzó.

A rokonok zokogtak a parton, miközben az áldozatokat hullazsákokba tették és elszállították – mondta aReuters nek egy szemtanú, és az interneten megosztott videofelvételek azt mutatták, ahogy a többszintes, zsúfolt hajó oldalra dől a nyugodt vízben, mielőtt felborult, és a tóba dobta a csapkodó utasokat.

Nem világos, hogy hány ember tűnt el, a regionális tisztviselők eltérő halálos áldozatokról számoltak be.

Dél-Kivu tartomány kormányzója szerint a halálos áldozatok száma 78, és 278-an voltak a fedélzeten.

Legalább három napba telik, mire pontos számokat kapunk, mert még nem találták meg az összes holttestet

– mondta Jean Jacques Purisi kormányzó.

A szomszédos Észak-Kivu tartomány kormányzója viszont azt mondta, hogy 58 ember élte túl a balesetet, és hogy eddig 28 ember halálát erősítették meg hivatalosan. A hajó a kikötőtől mintegy 700 méterre borult fel, a baleset okait vizsgálják – írta közleményében.

A kongói vizeken gyakoriak a halálos kimenetelű hajóbalesetek, mivel a hajók gyakran a kapacitásukat meghaladó mértékben vannak terhelve. Egy helyi kórházban az egyik túlélő elmondta, hogy nyugodt volt a helyzet, amikor a zsúfolt hajó felborult. Miközben körülötte mások megfulladtak, ő a víz felett küzdött, amíg a kongói csapatok ki nem mentették.

Láttam, ahogy az emberek elsüllyednek, sokan elmerültek. Láttam, hogy nők és gyerekek süllyednek a vízbe, és én magam is a fulladás szélén álltam, de Isten megsegített

– mondta az 51 éves Alfani Buroko Byamungu a kórházi ágyáról.

Tömegek gyűltek össze a gomai kikötőben, ahol a hajónak ki kellett volna kötnie. Néhányan könnyeket törölgettek a szemükről vagy a földön sírtak, míg mások dühösen kiabáltak, és a hatóságokat hibáztatták, amiért hagyták, hogy a régóta tartó lázadói konfliktus elvágja az utakat, ami szerintük a hajók túlzsúfoltságához vezetett.

„Mindez a háború következményeinek része ... Már nem tesznek erőfeszítést arra, hogy az ellenséget eltakarítsák az útról, hogy az újra működőképes legyen” – kiabálta Mushagulua Bienfait, egy gomai lakos, aki három rokonát vesztette el a balesetben.

Frissítés:

Venant Rugusha Descartes hatósági szóvivő szerint a tragédiának akár ötszáz halottja is lehet. A hajón utazók számáról egyelőre ellentmondásos információk vannak. Egyesek szerint, 278 utas volt a hajón, más tisztségviselők viszont azt állították, hogy 450-en, vagy akár 700-an is a fedélzeten lehettek – közölte az MTI.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport